Majgull Axelsson`s blick ser bara rasism

Att landets författare ingår i den rödfärgade kultureliten förvånar väl ingen, men jag blir ändå besviken, när jag läser Majgull Axelssons senaste bok ”Inställd resa till Sabarmati,” för jag brukar tycka om hennes böcker, med ”Aprilhäxan” som favorit, som hon fick Augustpristet för 1997.

”Majgull Axelsson är en av Sveriges bästa berättare med en skärpa i blicken som är få förunnat” skriver Dagens Nyheter.

Tyvärr måste jag säga att den skärpan är mycket grumlig beträffande samhällsskildringen kring romanfigurerna, det känns som ”Änglakören” har gjort research arbetet. Offerkoftor, hemska nazister, snälla invandrare, rättrådiga lärare och en ful släkt med Hitlersympatier…..

På baksidans av bokens sammanfattning får vi veta att denna inställda resa är en berättelse om det som under många årtionden gömt sig under ytan i det skenbart rättrådiga Sverige.

Bildresultat för bok inställd resa till sabarmati

Ett adopterat hittebarn från Indien, ”Fatima” som vars adoptivmor dog, adoptivfadern var en försupen präst som också dog. Men detta hittebarn lider av att folk i Nässjö frågar varifrån hon kommer, detta trauma får henne att fly från Lykke, en gymnasielärare som ställt upp som präktig och omtänksam mor.
Lykke blir gravt misshandlad av unga vita nazist-killar, som hon en gång ädelmodigt skällde ut för att ha trakasserat en tiggerska. Hennes väninna Ros-Marie, som efter en olycka är rullstolsbunden, hyllar en taxichaufför, som är så snäll och bär in hennes väska till sovrummet, invandrare givetvis. Så vi förstår att de svenska chaufförerna inte är lika goda.
Fatima hamnar på Island får barn med snäll make, med svärföräldrar som är ännu snällare, här känner hon sig hemma utan kränkande hemvistfrågor som i Sverige, men upptäcker ändå på en resa till Indien att kastlösa är utan värde. Mellan allt detta infogas en hemsk släkt med ett porträtt signerat med Himmler i byrålådan, som ett barnbarn rättrådigt tar upp i en bok, som givetvis blir antagen.

I författarens värld finns ingen politisk islam, inga våldtäkter, inget hedersförtryck, inga förnedringsrån, inga mord, inga skjutningar, inga sprängningar, ingen stenkastning, inga bränder, inga bedrägerier, inga våldstyrande klaner, inga glin som pucklar på sina lärare i förorten osv, osv bara hemska medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen.

I författarens Tack ord så berättar hon om bokmässan 2017 där ”polisen mycket skickligt fått Nordiska Motståndsrörelsens demonstration att först hejdas och sedan skingras”. Hon träffar sedan Mary Rehdin, som är adopterad. Axelsson tar djupt intryck av Marys berättelse om den ”tjatiga vardagsrasismen, som hon ständigt utsätts för.” Därefter får Lovisa och Håkan Juholt ett varmt Tack för att maken delgivit henne små berättelser från gamla sägner om det ”Gömda Folket”, som man med en lampa tänd i ett fönster kan skydda sig emot.

Tyvärr håller jag inte med SvD som skriver att

”Detta är ett författarskap som ända sedan debuten ställer sig i de svagas tjänst…..Vi behöver hennes röst mer än någonsin i dag”

Insikten om att alla företeelser, även de till synes onda, har en bakgrund, finns bara hos personer som får offerkoftor av kultureliten. De som blir utan är bara genuint onda ända in i själen.

Hur vi ska skydda oss emot många svenska författares verklighetsfrånvända skildringar av samhället vet jag inte? En tänd lampa i ett fönster biter inte på denna samling.

Denna farliga smygindoktrinering om främlingsfientliga och rasistiska svenskar och goda och rättskaffens invandrare förekommer ständigt i både deckare och skönlitteratur.

Ramona Fransson och Katarina Janouch är mycket ensamma om att beskriva verkligheten som den är, inte som den skenheliga kultureliten har bestämt att den skall vara.

Artikeln har tidigare publicerats på Newsvoice
https://newsvoice.se/2020/11/majgull-axelsson-ser-bara-rasism/

En tanke kring ”Majgull Axelsson`s blick ser bara rasism

  1. Tyvärr håller jag inte med att verkligheten finns som metafysiskt begrepp. För mig är verkligheten högst personlig. Dvs var och en har sin högst personliga version av just sin verklighet. Ibland talar man om konsensusverklighet. Vad nu det är. om man skall plocka ner den i små små beståndsdelar. Kanske kan man via debatt komma till en gemensam ståndpunkt vad vet jag. Läste på Fria Tider där EG-kommissionären Ylva Johansson försöker sy ihop en migrationspolitisk överenskommelse. Hon har fullt sjå att få till stånd meningar som kan accepteras av medlemsländerna. Dock kritik mot islam kommer att vara mycket hovsam. Överheten kommer behöva sin (svarta) arbetskraft. Skenheligheten är enorm särskilt bland SAP och CP bara för att nämna några ett fåtal.

Kommentarer är stängda.