Beslutande folkomröstningar -någonting även för Sverige?

Folkmakt eller fortsatt partimakt, det är frågan?

Hej! skriver en bloggföljare
I Norge har en helt ny politisk rörelse bildats. Den heter Folket Direkte. De vill ersätta Norges grundlag med en ny sådan, där partiväsendet avskaffas och ersättes med beslutande folkomröstningar. Schweiz är förebilden.
Lyssna här:
https://folketdirekte.com/

​Folket Direkte ställer upp i stortingsvalet år 2021. Om de får majoritet så kommer Stortinget att utlysa en folkomröstning angående den nya grundlagen.
Avstemminger betyder folkomröstningar, vilket Du redan vet. Jag tror att norskan har tagit ordet från tyskan, där det lär heta Abstimmungen. Man kan ju också använda det internationella referendum.
Robert Aasen och Lars Rønbeck borde få Nobelpriset för sitt initiativ. Det var f.ö.Rønbeck som ringde till Ring Swebbtv nyligen. Han talade då nästan felfri svenska, med norskt tonfall.
Roligt om vi i Sverige finge en liknande rörelse, även om EU kanske kan stoppa den. Här får den väl heta
Beslutande Folkomröstningar.

Schweiz är föredömligt, vad gäller demokratin, folkmakten. Men även om den modellen är bäst, så är den ingen garanti för att det blir kloka beslut. Dock klart bättre än partimodellen, där det finns rika tillfällen att lura och svika väljarna. DÖ och Jöken är bara ett par skrämmande exempel.

7 tankar kring ”Beslutande folkomröstningar -någonting även för Sverige?

 1. Ett område som borde vara en självklarhet för direktdemokrati /folkomröstning lokalt
  är frågan om moske´-bygge !!
  Ett färskt ex. är i Karlstad där krafter tillfälligt lyckades frysa bygglovet med hänvisning till för få parkeringsplatser ! – Att det inte finns fler möjligheter !!!

  Nu har ”syltryggar ” till politiker i kommunen lyckats lösa P-frågan så att ärendet rullar på. I den bästa av världar ,trots bygglov, borde inte ett bygge komma i gång öht om ingen entreprenör med alla tänkbara underleverantörer o konsulter helt enkelt hade ”stake” att , inga anbud inkom helt enkelt vägra – (önsketänkande)

  https://www.friatider.se/jattemoske-i-karlstad-blir-av-politikerna-rycker

 2. Runt 1970 hade Sverige c:a 13 företag på Fortunes 500 lista och Schweiz 13. Idag har Schweiz 14 och Sverige möjligen ett på listan. Folkomröstningar verkar vara njutiga.

 3. Teoretiskt kan galna beslut fattas, ifall majoriteten består av störda människor. Teoretiskt kan en minoritet verka för motsatsen, om den består av kloka människor.

  Men i praktiken är Schweiz’ modell den bästa.

 4. Det är hög tid för en förändring. Partierna missbrukar sin ställning. De är ointresserade av vad deras väljare tycker i väsentliga frågor. Partierna är låsta av behovet att bli återvalda. Därför är de mer villig till kostsamma löften än att föra en politik som leder landet framåt. Till detta kommer intresse att gynna globalisering för att få välbetalda uppdrag efter politiken.

  En EU-chef uttrycket det ungefär så här
  – Vi vet vad vi bör göra men inte hur vi skall bli återvalda om vi gör det.

  1. Egot med ”välbetalda uppdrag efter politiken” har efter Erlander eran slagit ut folkviljan. Vi får aldrig glömma prop 1975:26 som öppnade Pandoras ask, utan att frågan om ett mångkulturellt Sverige fördes ut till folket. Sedan följde prop 1997/98:16 då assimilering blev frivillig.

 5. Tänk om detta kunde tränga sig in i vänsterns indoktrinerade väljare!
  Tack vare detta medlemskap har Löfven skuldsatt oss fram till 2058, nästan 5 miljarder skall vi punga ut med varje år i ”solidaritet” för att hålla EU med euron levande ännu en tid och söderns lättsinniga ekonomier kan fortsätta som förut. Bankerna skall räddas till varje pris.

 6. Vem kan påstå att det inte går bra för Schweiz och deras beslutande folkomröstningar?
  Det är ju landet i Europa som klarar sig bäst. Och det utan medlemsskap i EU.

Kommentarer är stängda.