Att leva som man lär är inget för Liberalerna

Nu är liberalernas partiledare i blåsväder, efter SvD:s reportage (7-8/5) om lobbyist styrning. Men det kanske inte betyder så mycket i väljaropinionen, för liberalerna ligger redan långt under riksdagsspärren.  Otydliga och diffusa är mitt omdöme, med undantag av vurmen för EU, Nato och Björklunds krav på ordning och reda i skolan, dock utan framgång. Gustav Fridolins (MP) 100 dagar har nu blivit > 1000 och om skolans likvärdighetsutredning verkställs, så lär nog siffrorna öka ännu mer.

När Nyamko Sabuni äntrade talarstolen i Almedalen i fjol, var det först ett känslosamt snyftande över alla duktiga invandrare och sin egen bakgrund, inte en våldtäkt, ett rån, en IS krigare eller något mord och sprängningar fanns inom synhåll.

Men sedan kom något med substans, nämligen elektrifiering av lastbilarna längs E4:an, som fick i gång adrenalinet på min bror, långtradarchauffören. En 74-tons lastbil skulle kräva ett enormt tungt och platskrävande batteri och stoppen för laddning skulle bli många längs vägen och få just in time att förvandlas till vi kommer, när vi kommer.

Men kanske Scania sitter inne med en lösning?  Om  Sabuni  redan kände till detta i Almedalen, vet jag ej, men det kanske räckte att en generell elektrifierings uppmaning skulle hamna i hennes tal från lobbyisterna, överbetalda PR-konsulter från näringslivet och inte att förglömma, gamla partikamrater. Hon ville nog bräcka miljöpartiets, (ofta kontraindicerande) klimatsatsningar.

Nu är damen mycket förnärmad och anklagar kritiker i det egna ledet för lögnhalsar.

Ledarskribent Christian Dahlgren i Östgöta Correspondenten tog upp liberalernas motion till riksdagen (2019/20:2055) som krävde mer insyn bland EU:s rikliga skara av lobbyister i en ledare den 11/5.

”Ett steg mot detta mål är att alla lobbyister behöver förtecknas i ett obligatoriskt offentligt register.”

Men Subini kanske inte kände till denna partimotion för då gladde hon ÅF (Ångpanneföreningen) med sin uppenbarelse, som hållbarhetschef med mångfald som lösenord.

Tidigare hade fd kulturminister Alice Bah Kunhke ett uppdrag där, men jag fick aldrig klart för mig vad hon egentligen gjorde, men misstänker även då något med berikande mångfald, kanske att berikarna var kvinnor och invandrare?

När en liberal ledarskribent avslutar med;

”….Liberalerna framstår själva som rena skräckexemplet i den serie avslöjande reportage i SvD……….//…”Hur vore det om Subinis parti  föreslog ett obligatoriskt offentligt lobbyregister även för Sveriges del? Då kan väljarna bilda sig en tydligare uppfattning om vems ärenden Liberalerna går på det politiska marknadstorget,”

då borde deras partiledare vara mer vaksam med orden och inse att lever man inte som man lär, då ryker trovärdigheten och då hjälper inte ens skydd av Lejonkungen.

Relaterade källor

  • ”Vem drar egentligen i politikens trådar”  ledare i Östgöta Correspondenten den 11/5