Lärdomar från förr, går igen i dag

Om lärdomar från spanska sjukan skriver Sune Åkerman, professor em i historia från Karlstads universitet (SvD 5/5 Under Strecket).

”En illa förberedd sjukvård, oeniga experter, stora påfrestningar på samhället – det finns många likheter mellan hur spanska sjukakna och covid-19 drabbat Sverige och hanterats av våra myndigheter…..”

I Sverige dog 37000 personer i spanska sjukan och smittan förvärrades av att värnpliktiga kallades in i krigets slutskede, som starkt bidrog till att smittan snabbt spreds och fick förödande konsekvenser. Här var det främst unga som drabbades värst mellan 16-40 år, äldre klarade sig bättre. Dödligheten orsakades av att de ungas immunsystem överreagerade och skadade den egna lungvävnaden, samma förlopp sker hos de yngre som insjuknat och avlidet av corona infektionen.

Från artikeln väljer jag att citera ett angrepp på dåvarande regering från Stockholms arbetarkommun.

”En oerhörd farsot skövlade hunda, ja tusende liv drager fram genom landet. En steril byråkarti står handfallen inför den och landets regering sitter med händerna i kors. Farsoten omsider nära att slockna blossar åter uppi en väldig höjd genom myndigheternas otroliga likgiltighet för folkets hälsa och välfärd. Vanvettet att i en sådan tid från alla håll av riket till kasernernas pesthärdar inkalla de värnpliktiga har hämmat sig fruktansvärt. Kasernerna landet runt har förvandlats till dödsfällor och därifrån sprider sig farsoten på nytt över landetskördande otaliga offer. /…../Regeringen har totalt kapitulerat inför militärbefälet för vilken folkhälsan inget betyder. Landets högsta sjukvårdsledning ligger i byråkratins vanmakt.”

Byt ut kaserner mot äldreboendens smitthärdar, så är skillnaden inte så stor. Byråkratins vanmakt illusterar arbetsmiljöverkets följsamhet till SKR, när verket tvärvände och bedyrade att ingen skyddsutrustning behövdes på äldreboeenden där covid -19 smittan trängt sig in. Och nog sitter statsministern väl dold med händerna i kors.

Fakta om spanska sjukan

https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2018/03/spanska-sjukan-varsta-farsoten-sedan-digerdoden/

Lena Mellin, Aftonbladet, befäster att Löfven sitter i en garderob, men blir utsläppt med ett väl regisserat papper i handen då och då.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/GGR076/stefan-lofven-sitter-i-garderoben

7 tankar kring ”Lärdomar från förr, går igen i dag

 1. Apropå NÄSTA som suttit i sin garderob och väntat på att bli utsläppt med ett väl regisserat papper i handen, om inte en viss ”Överhöghet” vid namn Carl Bildt! En av våra största landsförrädare, Bilderbergare, medlem i the committee of 300 och CIA man sedan Fälldins tid. Hur kan en sådan svensk samhällsparasit ges artikelutrymme i Aftonbladet under rubriken: ”Statsepidemiolog Anders Tegnell har kritiserat andra länders hårda åtgärder för att stävja spridningen av corona”.
  ”Något som får den före detta statsministern Carl Bildt att ilskna till”. Vad har Carl Bildt bidragit med till den svenska välfärden? Förutom enbart ELÄNDE. Kan någon komma på någonting? Han kanske till och med själv har ”ett finger med” i det Biologiska vapnet, Corona. En Global medialt fejkad hysteriskapelse. Testerna är ju kontaminerade med vad de kallar Corona.
  Vad har denne Carl Bildt med det svenska samhället längre att göra? Han har förstört och stulit från vår välfärd. Och nu ska denne få komma till tals i det offentliga som han vore en Statsman! Han, som egentligen skulle ha livstid alternativt avrättas. Aftonbladet är en SKAM.
  Han är underställd NWO! Skicka han till USA för där skulle han förmodligen fängslas så fort han landar. Under ALLIANSENS tid var han mån om att Julian Assange skulle skickas till Sverige genom att använda sig av FALSKA ANKLAGELSER. Anledningen var att sedan lämna ut Assange till den då mördande USA regimen. Är man en gång CIA:s man då är man det för livet ut. Finns det inget land som vill ha honom utlämnad? Excellens, IMIGREARA. Vi vill inte ha dig på svensk mark.
  NEW WORLD ORDER – ONE GOVERNMENT WORLD
  The most notable members of the committee of 300 are:
  The British royal family
  Dutch royal family
  House of Hapsburg
  George Bush
  Henry Kissinger
  David Rockefeller
  Bill Clinton
  Bill Gates
  Sedan har vi även Svenskar som är medlemmar.
  Bildt, Carl
  Carl XVI Gustaf, King of Sweden
  Wallenberg, Jacob
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70vo08/carl-bildt-satt-munkavle-pa-anders-tegnell
  http://nwoogw.com/Committee-Of-300.html

 2. Jag tack också för dina lärorika ord Karl, med tanke på att ”springa” de HÖGRES ärenden i Politiken.
  Du gav parallella tankar om vad som hände i Örebro, där man satte munkavle på sina 13.000 anställda. Jag skulle gärna vilja ha svar från kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg: Vems eller vilkas ärenden är det som du går egentligen? Är det DU själv eller VEM är det som är ”fabrikören”? Förstår att ”svetten lackar” när: ”Riksdagsledamot lyfter Örebros meddelarfrihet till ministern: ”Medskyldig om man inte reagerar””.Granskning av Åklagare måste väl vara nästa anhalt, eller hur alla Örebroare?

  https://www.na.se/logga-in/riksdagsledamot-lyfter-orebros-meddelarfrihet-till-ministern-medskyldig-om-man-inte-reagerar

  1. Man sätter munkavel på folk för att man inte vill ha massa anonym ryktesspridning. I Kina har man en annan metod, förhör. Kenneth Handberg skulle där ha kallats till ett förhör, han måste infinna sig, det går att begära polishandräckning, och om han ändå trilskas blir han avskedad. Alla som berörs kan ställa frågor och hålla honom ansvarig, det går att göra det skriftligt eller elektroniskt om man vill vara anonym. Det går även bra att skälla ut honom och begära förklaring till vad han gjort eller fråga vad han kommer att göra. Det kan bli ganska hett på dessa förhör. En gång steg men gubbe upp och helt rasande deklarerade sin mening. Mitt i tiraden hoppade löständerna ut. Det bekom inte gubben, utan att avbryta sig stoppade han dom i fickan och talade till punkt. Ett av Kinas effektiva metoder för folkstyre.

 3. Angående ”Lena Mellin, Aftonbladet, befäster att Löfven sitter i en garderob, men blir utsläppt med ett väl regisserat papper i handen då och då”. Det tror jag det. Hon har väl i sådana fall fått i uppdrag av ”ägarna” att se till så att vi får en MODERAT regering. Vad gör man inte för att få behålla sitt ”jobb”. För någon journalist är hon inte med alla de partiska artiklar som hon publicerar i sitt namn. Eller är det ägarna som producerar artiklarna och det är hon som står som front för dem?

  1. Det är nog ägarna som mer styr journalisternas penna, än verkligheten.

   1. Jag kan berätta för dig hur det går till. I tonåren, alltså för väldigt länge sedan, hade jag ett sommarjobb på ett av Sveriges största dagstidningar. Det var ett sådant där väldigt viktigt jobb, att sortera papper och sopa golvet och sådant. Samtidigt jobbade en annan jämnårig med samma sak på tidningen. För sådär 15 år sedan sprang vi ihop, tog en kopp kaffe tillsammans och pratade om de ”gamla goda tiderna”. Han hade gjort karriär som journalist på just den tidningen och var nu pensionerad. Chefredaktören skriver ner några stolpar, nyckelord, kallar in journalisten, och ger honom/henne uppgiften att skriva en artikel runt stolparna med syftet att vara en artikel om snyft, elakt, sant, försvar, anklagande eller vad det nu kan vara. Sedan blir det journalistens jobb att leta reda på ”källor” som passar vad chefredaktören har bestämt att han skall skriva, och välja ut lämpliga intervjuoffer som säger ”rätt” saker på rätt frågor. Man ställer många frågor och väljer de som passar ändamålet, får man inga ”rätta svar” måste man hitta ett annat intervju offer, men tidningarna kör hela stora databaser över lämpliga personer att intervjua för olika typer av uppdrag och typer av artiklar. Svenska media är alltså bara rena organiserade lögner. Man rapporterar inte alls, man sprider information man vill folk ska få. Ägarna anställer chefredaktör och VD, det gäller att ha rätt kvalifikationer, aka åsikter som passar ägarna.

Kommentarer är stängda.