SD från protest- till maktparti?

I Nya Tider v8/2020 ger Anton Stigermark, pol mag vid Uppsala universitet, under debatt en intressant sammanfattning om partiers utveckling eller kanske ska jag säga avveckling från deras initiala ideologi?

Fokus ligger på socialdemokraternas utveckling över tid, men jag ser samma tendens hos SD, nu med Mattias Karlssons initiativ till en konservativ tankesmedja med en skara medarbetare från olika håll.

Är det för att påskynda resan från protest- till maktparti och bli en del av etablissemanget?

Ideologin får göra halt för makten. Jag ser ingen större skillnad mellan SD och 7-klövern i en rad frågor. Förändra EU inifrån, skattefinansierad public service, förbättrad integration eftersom krav på asylstopp och repatriering/återvandring alltför ofta lyser med sin frånvaro.

Hoppert står nu till AfS, frågan är om denna utveckling även skulle drabba Kasselstrands gäng om de kom över spärren?

Tänker på min farfar och farmor, statare i norra Värmland som kämpade för ett bättre liv och på mina föräldrar som fortsatte deras värv. Eget hem i slutet på 50-talet och vi ungar kunde få fortsätta att läsa, tack vare studielån. De tillhör generationerna som kunde skilja på mitt och ditt, som sparade, gnetade, lappade och lagade och kände stolthet över att vara duktiga arbetare.

Nu är det vi ungar som känner vanmakt och ilska över hur våra hycklande politiker förstört deras värv. ”Projektet arbetarrörelsen” har förrått sina egna. Nu riskerar SD att gå i samma spår, när man närmat sig makten. Priset är alltid förtunnad ideologi, när väljarbasen skall breddas.

Jag tänker på historiker Lord Actons, berömda ord: ”Makt tenderar att korrumpera. Och absolut makt korrumperar helt och hållet.”

I valet 2022 kommer vi att ställa oss frågan ”Varför ska man rösta på ett parti som inte tar strid för de frågor som gjorde att väljarna ville stödja det från början?”

4 tankar kring ”SD från protest- till maktparti?

 1. Hur skall de kunna återgå till sin ursprungliga uppgift, när de har lämnat den? I Örebro var det Mp som efter det lokala valet 2006 allierade de sig med HÖGERN! Undrar vad deras väljarkår ansåg om den manövern? För att komma till maktens boning genom att göra en 180 graders sväng, då har man förbrukat sin roll som parti. SD, ni har förbrukat ER roll som ett trovärdigt parti. Vilket parti det än må vara som gör sådana grova övertramp mot sin egen väljarkår, bör inte ha någon som helst framtid. Ni kom. Ni ljög. Därför kommer ni falla som en sten, vid nästa val. Inte ens NI begär Extra val! Varför? Ni hade fått makten, men den vill ni tydligen inte ha för ingen av er är kompetent nog att besitta den. Till nästa val: Adios, SD.

 2. Lugn! SD bara skojar. SD är som vanligt, men måste låtsas som om de vore dockningsbara med M och KD. Det är nyckeln till makten. När de väl sitter i regeringen (2022 om inte förr), kan de återgå till sin ursprungliga uppgift.

  1. Jag har funderat på det också och hoppas verkligen att Du har rätt. Fler väljare har strömmat till och ännu fler behövs. AfS är nödvändigt som blåslampa och påminnelseparti över SD:s gamla ideologi.
   Jag vill ha >30 % till Sd och givetvis att Kasselstrand med vänner kunde komma långt över 4 % spärren, för deras blåslampa behövs då ännu mer, så Åkessomn inte kompromissar ihjäl sig.

 3. Är SD ett väl dolt ”syskonparti” till Moderaterna eller inte? Åkesson var ”sjuk” en längre tid och efter det har man sakta infört en hållning som man kallar ”Seriös Migrationspolitik”!
  Man fångade sina röster på stoppa Migrationen för att sedan saluföra sig med att man avser att föra en seriös migrationspolitik!
  SD har därmed klargjort att man genom sin lögnaktiga politik fått sina väljare att tro att ni är för MIGRATIONSTOPP!
  SD, ni har ju fullständigt lurat era väljare och istället vänt kappan efter vinden!
  Åkesson, inser du inte att era väljare VET att NI nu har lurat dem alla!
  Era väljare hopp till ER bestod ju i att NI utlovade att just STOPPA Migrationen!
  Nu, efter valet gäller inte era lovord längre. Ni går nu i efterhand ut med att ni ska föra en ”Seriös Migrationspolitik”!
  Era väljare må vara ”korkade”, sett från era ögon, men till nästa val kommer de INTE att gå i samma fälla. SD, är inte värd en enda röst efter ha fört en sådan grov och dold lögnaktig politik. SD, inser NI inte att ni har lurat ALLA som röstat på er?
  Tror du Åkesson att ert väljarstöd kommer vara fortsatt INTAKT? Det kommer det nog inte att vara. Ni kommer med all sannolikhet hamna under ”spärren”. Ni hamnade i Riksdagen på den viktigaste frågan som ni utgav er att föra, nämligen att STOPPA migrationen!
  Ni åker ut vid nästa kommande vale, om inte siffrorna ”manipuleras” ännu en gång!
  Kan inte tänka mig att den som röstat på ER, kommer att göra samma misstag två gånger i rad!
  Tror du verkligen Åkesson att de som tidigare röstat på er kommer att göra samma misstag igen, vid nästa val?

Kommentarer är stängda.