”Sila mygg och svälja kameler” – om Bonnier dominansen och SD:s protest

Olle Ljungbeck:

”Bonnierägda Mittmedia tillsammans med norska Amedia köper Hallmedia. I Hallmedia ingår tio prenumererande lokaltidningar, tolv nyhetssajter och sju gratistidningar i Småland och Västergötland, skriver Jönköpingsposten, som ingår i koncernen.

För en tid sedan köptes Mittmedia i sin tur av Bonnier!

https://samnytt.se/bonnier-starker-sitt-grepp-om-mediemarknaden-monopoliseringen-av-svensk-media-trappas-upp/

Denna koncern äger sedan tidigare såväl Dagens Nyheter, Expressen samt ytterligare ett antal medier!

Samtidigt som detta sker kastar sig PK-media och de 7 PK-partierna över Sverigedemokraterna, SD när detta parti helt legitimt vill kalla in SVT-chefer till riksdagen eftersom man fullt sanningsenligt förklarar att Public Service är partiska. Detta innebär självklart inte att SD vill styra public service. 

Att SD som ett renhållningsarbete vill göra detta anses sålunda av pk-media och pk-partierna som något felaktigt. 

Att flertalet av medierna nu ägs av en enda koncern är alltså mindre allvarligt än att SVT-chefer får förklara sig inför Sveriges riksdag som består av 8 partier. 

Kanske är det just att medierna till stor del ägs av en enda koncern som gjort att 80 procent av dessa i stort sett driver samma politiska journalistik!

Detta ägarförhållande borde hålla varje sann demokrat vaken om nätterna och om inte annat till varje pris bekämpas av riksdagsledamöterna om de är demokrater.

Likheten med medierna i de tidigare kommunistiska diktaturerna liksom i dagens diktaturer exempelvis Iran m fl kunde inte vara större.
Självklart är detta ensamägande ett hot mot demokratin.

Ja, det har kanske redan gått så långt att demokratin inte går att rädda om inte riksdagen slår sönder denna form av mediakoncerner. 

För bl a de skribenter som har en annan uppfattning än de politiskt korrekta är det närmast omöjligt att få in artiklar som ifrågasätter dessa eller de sju pk-partierna. Här överträffar redan huvuddelen av de i konsortier ingående svenska medierna tom medier som Tass ochoch Pravda på sin tid. Därför är det synnerligen falskt att reagera mot SD.s förslag och fullständigt tiga om Bonnierpressens utestängande av sann och ärlig journalistik. 

En förhållande är däremot oemotsägligt. Ett land där medierna ägs av ett eller några få koncerner kan aldrig vara eller bli en fullvärdig demokrati.

I en sådan stat år makten såväl korrumperad som maktfullkomlig.”

Ps. Hej chefredaktörer och insändarredaktörer i bl a Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Jag fick rätt fortare än jag trodde. Med detta menar jag att ni tydligen inte tar in min kritik av Bonniers senaste köp av medier. Ni är ju själva uppköpta sedan en tid! Ds. Olle Ljungbeck.

——————————————————————————————

Varje protest från SD mot medias brister i allsidighet och objektivitet är berömvärt.

Men det skulle inte skada om Anna Hagwall fd SD politiker, skulle få en ursäkt av partiet för at hon blev ”Petad ur laget” för sin motion om Bonnierdominansen.

Under hösten 2016 lämnade hon in en motion om där hon föreslog större ägarspridning av media och att presstödet skulle tas bort och att SVT skulle vara en tv-kanal som alla andra och kunna väljas bort. Men hon åkte ut ur partistyrelsen med fart, som tolkade hennes motion som antisemitisk och ond.

SD är fn det minst dåliga partiet, om det beror på att fler väljare har fått smaka på massmigrationens baksidor eller om SD:s anpassning till det korrekta är orsak, låter jag vara osagt.

2 tankar kring ””Sila mygg och svälja kameler” – om Bonnier dominansen och SD:s protest

  1. Anna Hagwall höll sig till SD:s linje, genom att peka på ägarkoncentrationen av dagspressen.
    Vill man vara med i ett parti ska man alltså akta sig för att följa partiets anda?

  2. Man undrar om Bonnier var inblandade i nedläggningen av Metro? Metro ägdes av Stenbeck. Två Stenbeck avled under märkliga former. Tror att de fick ”hjärtproblem”! Miljardärer!!! Den Stenbeck som tog över Metro måste ha fått ett val lägg ned Metro eller vadå? Läst att ” Finansmannen Jan Stenbeck ville skapa ­tidningsvärldens Big Mac. Han lyckades rätt bra. Som mest hade gratistidningen Metro 18 miljoner läsare runt om i världen”. Alltså en maktfaktor när man NÅR ett sådant antal läsare, dagligen!
    Det är inte bara Wallenberg som ska granskas ORDENTLIG utan även Bonnier. Varför sker aldrig detta? SD, skulle ni i maktposition begära utredningar om deras förhavanden har orsakat det svenska samhället bestående skador eller inte? Bara som ett exempel, ni landsmän emellan.

    https://www.expressen.se/dinapengar/historien-bakom-metro-fran-global-succe-till-skuldkris/

Kommentarer är stängda.