Nobelstiftelsen bojkottar Åkesson, men frotterar sig med ambassadörer för mördarregimer

I morgon så frotterar sig Sveriges elit med varandra, med kungahuset och med regeringen i spetsen. Konserthuset och stadshuset är rustat för festerns fest.

Jag undrar om dessa inbjudna representanter för diktaturer har rätt värdegrund, enligt Nobelstiftelsen, som nu åter knackar i fogarna.

Två av dess ledamöter har nu slängt in handduken, för att nobelpristagares litterära gärning inte diskkvalificerades av hans politiska skriverier. Risk finns att få nobelpris kan delas ut i framtiden, bara de politiskt korrekta.

Inget brunsmet på de inbjudna oavsett vandel, bara kindpussar och glada leenden, när gräddan av den korrekta eliten applåderar i konserthuset och avnjuter gourmentmiddag med divertissemang i stadshuset.

https://www.friatider.se/kesson-portas-ter-fr-n-nobelfesten

Thomas Gür:

a) Nobelstiftelsen är en privat organisation. Den bestämmer vilka den bjuder in på sin fest eller inte.

b) Man kan rimligtvis men inte nödvändigtvis alltid förväntat kräva av en stiftelse som Nobelstiftelsen att den agerar någorlunda konsekvent.

c) Om man kan (genom Svenska Akademin) ge Nobelpris till folk som skrivit hyllningsdikter till Josef Stalin och därefter fira dem på fest, kan man givetvis också bjuda in kommunister på den festen. Det ena hållningen följer så att säga på den andra.

d) Även om Nobelstiftelsen är en privat organisation är den i sin verksamhet beroende av en återkommande interaktion med svenska maktcentra som Hovet, Regeringen, Riksdagen och Stockholms stad. Om dess ledning och styrelse hade den minsta tanke på framförhållning för verksamhet och drift, borde den ta sig en funderare på vilka den avsiktligt chikanerar i det offentliga genom att inte bjuda in dem på festen, och var dessa chikanerade politiska krafter kommer att finnas framöver (när t ex stiftelsen i sitt höga estetiska omdöme åter vill förgylla Stockholms stad med ett förgyllt bilbatteri).

e) Stiftelsen låter meddela att den inte bryr sig om opinionssiffror, när den fattar sina beslut. Må så vara. Men om den av ideologiska skäl vägrar bjuda in vissa politiker och den genom detta sitt agerande ger dessa politiker (och den ideologi som stiftelsen tydligen identifierat som vederstygglig) mer vind i seglen, kan den eventuellt ta sig en funderare över det, med utgångspunkt i sina egna bevekelsegrunder, kontraproduktiva och kontrafinala i sitt agerande.

När tom ledarskribent på SvD skriver ”Nobelfesten är mer än ett privat kalas” den 5/12, så borde Nobelstiftelsen reagera över bojkott av Åkesson på en mycket svag grund. Däremot är den stark mot diktaturer och mördarregimers representation. https://www.svd.se/nobelfesten-ar-mer-an-ett-privat-kalas

6 tankar kring ”Nobelstiftelsen bojkottar Åkesson, men frotterar sig med ambassadörer för mördarregimer

 1. Säg inte att vårt samhälles fiende Nr 1 Carl Bildt finns bland de s.k. gästerna! Åkesson är ju bara en ”fjärt” jämfört med Excellensens! Han har ju utarmat Sverige till den grad att frågan är: Kan Sverige (VI) någonsin få det att bli ”normalt” igen?

  1. Carl Bildt finns alltid i kulisserna och är alltid beredd att knuffa nationlstaten närmare stupet. ”Sveriges enda väg går till Europa”, mässade han vid röstning om EU medlemskap och euron.
   Han är vår egen, inre nationaltorped, Soros den yttre.

 2. Kungen bör överväga om han skall delta i nobelfestligheterna när en del av folkvalda representanter utesluts.

  1. Om han hade tackat nej eller ställt som krav att alla partiledare skulle representeras, då hade han räddad kungahuset för generationer framåt.

 3. Svenskarna har en mycket otrevlig kultur att alltid snoka i andras affärer, alltid lägga sig i, och alltid försöka vara besserwisser och försöka uppfostra alla anda vad som dom själva tycker är rätt eller fel. Handke fick nobelpriset för sina färdigheter att skriva, inte för politiska förtjänster som passar mobben, men nu vill gatans mobb att priset skall utdelas enligt deras politiska åsikter. Inte underligt att Sverige kommer på kant med allt fler länder. Man kallar ofta Kina för ”diktatur”. Jag vet inte vilken definition svenskarna har på ”diktatur” idag men det brukar vara graden av folkstyre, och folkstyret är ju noll och void i Sverige, medan det i Kina är välfungerande. Kinas ambassadör kallar svenskarna för självgoda, jag vill tillägga åsiktssnobbar utan varken demokrati eller kultur och med mycket begränsad yttrandefrihet.

  1. Ja, och allt detta översitteri och självgodhet försöker makthavarna att gömma i den humanitära stormaktens mänskliga rättigheter, som allt fler länder tack och lov ser igenom.

Kommentarer är stängda.