Det behövs inga gräsklippare i öknar

”Det behövs inga gräsklippare i öknar. Det växer inget gräs där”, skriver Jan Ivarson i detta inlägg.

”På liknande sätt är det i många småkommuner som klagar över att statliga verksamheter har stängt.
Ett exempel är Gullspångs kommun i Västergötland. Kommunstyrelsens ordförande tycker det är olyckligt att Arbetsförmedlingen m. fl. har stängt.
Inte konstigt. Det behövs ingen arbetsförmedling när det inte finns några jobb att förmedla. Det räcker inte med enbart arbetssökande. Det behövs riktiga jobb och sådan saknades redan innan invandrarna kom. Det var därför det fanns lediga bostäder.
Det krävs ingen akademisk utbildning för att förstå att jobben inte blir fler för att det kommer personer i arbetsför ålder, de flesta utan eller med låg utbildning.
Kommunledningar kan inte hoppas på att nyanlända ger det uppsving som LO-chefen en gång talade om. Det var inte trovärdigt. En person i sådan position trodde knappast på vad han sa. Han kände sig tvungen att säga det han gjorde för att falla in i partiets (S) retorik. LO är ju mot nya låglönejobb för att de sänker löneläget för deras medlemmar.
Nu sitter fattiga Gullspång och många andra småkommuner med Svarte Petter, något som varje normalbegåvad svensk kunnat inse. Kommunen har fått svåranställbara personer som till stor del måste försörjas livet ut. Än värre är att deras barn i hög grad också blir arbetslösa och en del av dem hamnar i kriminalitet. De kan bilda getton, utsatta områden med tidens vokabulär. Bilar kommer brinna, stenar kastas och överfallen öka. Senare får kanske Skaraborgs Sjukhus inrätta en avdelning för skottskador. Det är den sortens nya jobb som skapas.
Hur blir det i din kommun? De som lever får se.
Jan Ivarson
politiskt obunden

Euforin i Sandviken över invandringen har nu bytts ut mot nedstämdhet och miljonförluster. Tur att DN nu kan vända blad med sin klimatångset.
http:// https://www.expressen.se/nyheter/sandvikens-miljonforlust-fem-ar-efter-vinstrapporten/

2 tankar kring ”Det behövs inga gräsklippare i öknar

  1. Af borde ha siktat in sig på dels de som vill ha jobb och framförallt barnfamiljer eller sambos där BÅDA behöver arbete/sysselsättning. Alternativ för den arbetslösa utgår ju från vad Af kan erbjuda! Af saknar kunskap om den arbetslöses pressande vardag och genom att ”tvinga” arbetslösa skapar man bara fler problem hos andra samhällsaktörer. T.ex. antalet läkarbesök ökar i onödan etc. Satsar man i första hand på de agerar för ett arbete och som VILL och kan ta ett arbete, ökar inte då intresset för att skaffa sig ett jobb hos de övriga arbetslösa som tillhör gruppen passivt arbetssökande? Å andra sidan finns det inte jobb till alla men de som finns, de finns. Af skulle haft innovatörer anställda i sin verksamhet. De ser det som Af:s personal inte kan. Nämligen individens ”dolda” potiential, om det nu finns någon.

    1. Minns en av mina sista patienter innan jag gick i pension. En 60-årig man, som hade varit grävmaskinist under hela sitt liv, trots sviter efter polio i sin ungdom. Nu hade företaget gått i konkurs och han blev förnedrad i AF:s olika steg. Inget jobb i sikte, då knuffade AF in honom i en KBT grupp (av vilken anledning minns jag inte). När han kom till mig var han förtvivlad och sa ”Jag vill väl för helvete inte sitta och snurra på ett russin i näven, jag vill köra grävmaskin….” Enda nyttan jag gjorde var att rädda honom från detta russinsnurrande och sedan blev det förtidspension. (Kognitiv beteendeterapi kan säkert göra nytta, men för rätt patient, detta fall illustrerar bara AF:s inkompetens. Det viktigaste var bara statistiken och att de kunde visa på verkställande av arbetsmarknadsåtgärder)

Kommentarer är stängda.