Ett år med det fria Sverige

Från Dan Eriksson kom detta mejl.
För exakt ett år sedan var det dags för stor lansering. Vi hade kallat till presskonferens och byggt upp förväntningarna under lång tid, men inte avslöjat speciellt mycket vad det handlade om. Ett femtontal inbjudna personer fick ta del av presskonferensen på plats, medan nästan 4000 personer tittade in under direktsändningen på YouTube.
Vi berättade om lanseringen av en ny förening, men framförallt berättade vi om en vision och ett generationsperspektiv som vi tyckte saknats i den nationalistiska oppositionen. Vi berättade om konkreta delmål, som etablerandet av det första Svenskarnas hus och socialt nätverkande över hela landet.
Dagarna innan lanseringen hade vi spekulerat kring mottagandet. Skulle tillräckligt många förstå vår vision? Är folk beredda på ett långsiktigt tänk där vi inte lovar snabba lösningar? Responsen blev som bekant långt över förväntan, med runt 500 medlemmar redan första dygnet.
Sedan dess har mycket hänt. I början av 2018 valde de styrelseledamöter som var inblandade i mediaprojekt att “skänka” sin respektive projekt till föreningen för den gemensamma satsningen Svegot. Anledningarna var egentligen två; att minska intressekonflikter vad gällde ekonomin och för att satsa alla resurser på det projekt vi tror på. Vi ville helt enkelt sätta kraft bakom orden, eller sätta våra pengar där våra munnar är som amerikanerna skulle ha kallat det.
Under det första året har vi sett hur lokala gemenskaper och arbetsgrupper vuxit fram organiskt, och massor av sociala träffar har anordnats. Dessutom har det blivit föreläsningar, gemensamma resor och historiska vandringar. Men den största milstolpen nåddes ändå i början av oktober när vi, med nästan två månaders marginal till det uppsatta målet, införskaffade den fastighet som ska bli det första Svenskarnas hus.
Verksamhetsåret är inte slut än, och fram till årsmötet i mars nästa år har vi i styrelsen fortfarande en del mål som klubbades i verksamhetsplanen att uppnå. Men det är svårt att inte känna både stolthet och glädje över vad vi åstadkommit tillsammans på så kort tid. Över 1300 lösta medlemskap, en medlemstidning tryckt och utskickad, tre skrifter publicerade, över 30 evenemang och hundratals nya kontakter knutna.
Men vi har bara börjat. Det fria Sveriges vision är storslagen, och mycket ligger långt in i framtiden. Men med etablerandet av det första Svenskarnas hus kommer vi vara beredda att ta nästa steg på den fantastiska resa som vi nu påbörjat. Vi tar vid där våra förfäder lämnad över, vi sätter åter spaden i jorden och kraft bakom orden. Vi ropar stolt “Warer Swenske” och förstår att att vara svensk kommer med ett tungt ansvar på våra axlar.
Men vi bär det ansvaret så gärna och med stolthet, för det är det finaste ansvar en människa kan bära.
Med vänliga hälsningar,
Dan Eriksson
Ordförande
Det fria Sverige

Vår postadress är: SVEGOT-DFS Ideell förening
Frejgatan 13
Stockholm 11479  Sweden