Första budet: ”Stå rak i ryggen och dra tillbaka axlarna” från en Messias för oss normala

Orginalet till detta inlägg har publicerats på Newsvoice i går. https://newsvoice.se/2018/10/jordan-b-peterson-agitator/
Detta inlägg är något omarbetat för blogg publicering.

……………………………………………………………………………………….

”Stå rak i ryggen och dra tillbaka axlarna” fängslade mig.
Frälsare eller farlig! En Messias för oss normala” är rubrikerna i SvD:s artikel om världsstjärnan Jordan B Peterson, psykolog, professor vid Toronto Universitet, den 21 oktober.
Yttrandefrihetskämpe eller en reaktionär agitator, är andra benämningar på denne man.
När jag läste hans bok ”12 levnadsregler- Ett motgift mot kaos” lockade mig hans första regel mest; att stå rak i ryggen och skjut bak axlarna” men det kan bero på yrkesskada hos en gammal sjukgymnast. Resten är en modern version av gamla ordspråk och 10 Guds bud.
Andra regler lyder
  • Sopa rent framför din egen dörr innan du kritiserar andra, (Matteus 7:3 om bjälken i ditt eget öga och grandet i grannens)
  • Tala sanning eller låt åtminstone bli att ljuga (Åttonde budet; ”Du skall icke bedriva falsk vittnesbörd mot din nästa.”) osv.
Peterson levnadsregler är som klippt och skurna för dagens politiker att efterfölja. Där alltför många hellre lyfter fram Koranen verser än 10 Gods Bud.
 Att PK-folket anser att han är farlig förstår jag direkt, när han skriver om att medkänsla bara är redskap för att saluföra deras ”postmoderna och nymarxistika anti-väst doktriner.”
Jag behöver bara nämna Annie Lööf så förstår Ni att han har rätt.
Identitetsvurmarnas idé om att moral och sanning bara är en subjektiv upplevelse kastar han på sophögen direkt, liksom allt genustrams, över – underordning och kritiska vithetsnormer, som kan bana väg till ett totalitärt samhälle.
Där den gamla 68-års vänsterns överlevare skördat stora framgångar till skillnad från oss som snabbt nyktrade till från våra ungdomssynder.
Låt pojkar vara pojkar och flickor få vara flickor och låt alla få leva fullt ut efter sin förmåga är lockande budskap.
Jag undrar om han känner till hur professor Germund Hesslow, neurofysiolog i Lund, blev fråntagen sin föreläsning om arv/miljö, när han hade fräckheten att nämna att det finns skillnader mellan kvinnor och män. Men det gick inte för sig hos dessa HBTQ marinerade studenter, som klagade hos prefekten.
Om han gjort det, då skulle han ha betecknat Sverige som ”The failed State.”

Peterson försvarar kärnfamiljen och känner oro för att HBTQ rörelsen med sitt politikerstöd hotar samhällsordningen. Jag vet inte om ett tredje kön också har slagit rot i Kanada?
Petersen oroar sig för att dagens studenter blir nickedockor utifrån den postmoderna läran om vad som är rätt och fel.  Där de som inte håller med den mångkulturella ”buktalaren” sparkas ner från hans knä.

Skulle han få klart för sig alla nickedockor i Sveriges offentliga sektor, så skulle han få skriva extra och tydliga förklaringar till sina levnadsregler, som Luther gjorde med budorden.

Det jag känner tveksamhet inför är hans konstaterande att dominashierarkier alltid har funnits och är omöjliga att avskaffa. Han betraktar förhållandet att de 85 rikaste personerna i världen äger lika mycket som de tre och en halv miljarder fattigaste, som en naturlig del av livet. Här luktar det NWO!
Hur man rent praktiskt ska kunna utveckla sin egen potential, när den vänsterliberala eliten rest stängsel för avvikande åsikter, straffar sanningssägare, dissidenter och när journalister som uppfostrar folket får pris i yttrandefrihetens namn, får jag inga konkreta råd till.
Här kommer jag osökt att tänka på Barbara Ehrenreichs kritik mot positivt tänkande. Denna epidemi var mumma för arbetsgivare. Hennes bok ”Gilla läget : Hur allt gick år helvete” från 2011 har fortfarande stor aktualitet.

Att så och krama ett träd var en övning i en fortbildningsdag för en rehabklinik fick jag veta efter min yrkestid och tur var väl det, så jag inte hade förstört denna seans i trygghet mellan vardan och varthän. Inflationen i positivt tänkande gjorde att det plötsligt vimlade av låtsasterapeuter, som lekte moderna  förlossare för livets förtretligheter.

Är du inte positiv så får du fan i mig skylla dig själv när livet går åt helvete, var hennes klara budskap eller enligt Petersons råd; kan du inte finna dig själv och utveckla dina förmågor, så får Du fan i mig skylla dig själv.
Eller är det en slags resignation över livets orättvisor som formar rådet att lägga kraften på det lilla livet och rannsaka sig själv i stället för att stå på barrikaderna. Ett råd som nog många tar till sig efter detta tvivelaktiga val den 9 september och känner att nu lägger jag av.
Petersen inte bara skriver artiklar, böcker utan producerar sina föreläsningar på videos, som lagts ut på Youtube och där fått stora följarskaror.
Nu är han som en ny Rosling på ständig världsturné, men skillnad i innehåll är stor, liksom hans beundrarskaror som sympatiserar med antietablissemangs partier, som SD, AfS och Medborgerlig Samling och liknande partier internationellt.

Roslings budskap var att fattigdomen trots allt minskat i världen, vilket medförde beundran från vänsteretablissemanget. Han gjorde sig en stor förmögenhet på sin föreläsningsturné och jag kommer osökt att tänka på Laberos magiska knep.

Det jag tror att Petersens framgång bottnar i är att medborgare är innerligt trötta på dagens flumråd om att man ska känna efter själv vad man tycker och vill och vända generationers klokskap ryggen.
Avslutar med ett gammalt skämt.
  • Patienten: Hur mycket är klockan?
  • Psykologen: Vad tycker Du själv?
Det skulle kännas bra att både  med Petersens och många dissidenters hjälp här hemma, få svaret att klockan är fem minuter i tolv!

Källor

-”12 levnadsregler. Ett motgift mot kaos!” Jordan B Peterson

https://www.svd.se/for-oss-normala-ar-jordan-b-peterson-messias

– ”Gilla läget : Hur allt gick år helvete” Barbara Ehrenreich