Recension av Almedalsveckan

Här kommer en gedigen recension från Almedalsveckan.  Tänkvärda reflektioner från höger till vänster av gästskribent,  ”Grönlundsson,”som ger betyget med beröm godkänt till SVT:s presentation i TV och till glöden i talen från Sjöstedt, Lööf och Åkesson. 

…………………………………………………………………………………………………….

”Det som sticker ut i årets Almedalsveckan är nog SVT-journalistiken. De var påfallande hyggliga mot SD, och var noga med att allt gick korrekt till. Även pressens redaktörer, som anlitades vid intervjuerna, uppförde sig gott. Alla partiledarna var förstås drivna talare och hade genomtänkt ”koreografi” i gesterna. En av dem höll sitt anförande föredömligt utan både talarstol och manus. Det var Ebba Busch-Thor. Synd att en sådan begåvning, med sitt KD, idag inte ser ut att klara riksdagsspärren. 

Bortsett från 7-klöverns tjatiga mantra: ”förhandlingar med SD kommer aldrig i fråga”, var talarna tämligen informerande.

Jan Björklund framförde Liberalernas längtan efter fullt Nato-medlemskap och Annie Lööf fick draghjälp av NMR, som gjorde självmål.
Av samtliga partier tycks Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vara de mest profilerade, och deras respektive ledare de mest lysande i retoriken, tätt följda av KD-ledaren. 

Isabella Lövin, som sista talare, hade en gripande inledning, där hon beskrev hur vi borde ta ansvar för vårt gemensamma hem Moder Jord. Hon fyllde övertygande ut det som fattas inom socialdemokratin (för all del även inom sverigedemokratin).

Men när Lövin kom in på den andra halvan av anförandet, förföll hon tyvärr till de vanliga schablonerna med hat mot SD.

Ställer man sig frågan, om det finns något som ändock förenar det gröna tänkandet med konservatismen, så blir mitt svar ja.

 Den gemensamma nämnaren heter ”Försiktighetsprincipen”, och var omhuldad av gamla högern på sin tid. Är man överens om den principen, så borde MP och SD vara kompatibla med varandra i en regering, vad gäller miljön.

Att SD inte är kända för proffsighet i det ämnet, beror nog på att partiet kom som en motreaktion på massinvandringen. Då har man inte haft så mycket tid och kraft över för annat programarbete. Men på sikt kommer SD att bli bra på det området också, särskilt om de jobbar nära MP. 

Inom MP-lägret är man å andra sidan svag i migrationsfrågan, beroende på att man har globalismen som grund. Men i umgänget med SD skulle man kunna utvecklas även på det området, om viljan finns. Vilket jag tyvärr inte tror. 

En för MP genant händelse i kvällens Opinion Live var när Belinda ställde fram en skalamodell av en dieseldriven pick up, och frågade Isabella om hon kände igen biltypen. Språkröret intog en oförstående min. När Belinda berättade att modellen föreställde Lövins egen miljö-ovänliga bil, blev reaktionen tämligen lam. Vi fick bara veta att bilen tillhörde maken, och att han behöver den för tunga transporter. Så var den pinsamheten avklarad.

Jimmie Åkesson var suverän som vanligt. Även i Opinion Live. Enda gången han verkade lite svajig var, när abortfrågan kom upp. Han hänvisade till att Sverige har en ovanligt hög tidsgräns för fri abort, hela 18 graviditetsveckor, medan andra länder har 12, vilket stämmer. Han kunde ha tillagt, att vid 18 veckor är det ofödda barnet ungefär lika utvecklat som de för tidigt födda. På frågan vilken partiledare som han kunde tänka sig ha med som ressällskap, var svaret Stefan Löfven. Angående vilka andra partier han föredrar, så pekade Åkesson ut M och KD på höger/vänster-brädet. 

Belinda Olsson var duktig programledare tillsammans med den ännu mer drivne Petter Ljunggren.

Vid ett tillfälle blev redaktören för SD:s nättidning Samtiden, Dick Erixon, med rätta så arg på Veronica Palm, att han skrek åt henne att inte komma med oförskämdheter.
SD:s Oscar Sjöstedt måste ha känt det jobbigt, när Petter påvisade två motsatta budskap från SD i frågan om vård till utländska medborgare. SD-broschyren avvek nämligen från Oskars uppgifter.
Kanske trycksaken gjordes innan partiet hunnit ändra formuleringen? 

Sammantaget framstår Almedalsveckan i teve som regimässigt välgjord och journalistiskt rättskaffens. Allvarligt samtal balanserat mot lekar, exempelvis fotbollsspelet i Opinion Live.”
…………………………………………………………………………………………………
Länk till Isabella Lövins rymliga miljösamvete, när det gäller det privata livet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/zL1Kdr/skitiga-bilar-okej-om-man-kor-tunga-stenar

5 tankar kring ”Recension av Almedalsveckan

  1. Ånyo presenterar S en satsning på bekämpning av kriminaliteten.
    S och alliansen lägger massa energi på att ta hand om översvämningen, istället för att först skruva till kranen.

  2. Belinda Olsson kunde ha borrat lite till i Isabella Lövins nonchalanta och tafatta förklaring till innehavet av fulbilen. Men Belinda valde att skona Isabella, och lät nåd gå före rätt.

    Hade samma milda hantering gällt, ifall Åkesson vore i Lövins ställe? Det vet förstås ingen.

    1. Jag tycker ändå, precis som skribenten, att det var en framgång för SVT med en kritisk fråga till någon annan partiledare än Åkesson. Ett parti som kan bli det största får man inte trampa lika hårt på.

  3. Tycker detta inslag från Swebbtv är passande som komplettering till recensionen av
    Almedalen.
    http://snaphanen.dk/2018/07/09/hans-jensevik-om-styrningen-av-sverige/

    Själv snappade jag upp Lövens fras ”inga odemokratiska krafter är önskvärda i vårt land”
    apropå NMR attacken. Men många av hans vänner muslimerna då ? non-existing?

    Hörde aldrig ordet” islam” nämnas en enda gång överhuvudtaget -från sändningar, rätat mig gärna om jag har fel – vår ödesfråga!!! — det är så fegt så fegt.

    1. Nej, orsaken till alla samhällsproblem får ej nämnas, det är som om de inte finns. Jag vill bara ha asylstopp,utvisningar av illegala och tiggeristopp. M: Produktivitetskommission, men jag hörde väl fel, V: Avgiftsfria idrottsskolor, L: Snitslade banan mot EU och S: Skulle utveckla välfärden, med samma medel som den avvecklats. SD: Var det inte mer Rut avdrag för bättre lås? När Annie Lööf dök upp, så stängde jag av. Har bara fusktittat i år, så jag är tacksam för dagens recension.

Kommentarer är stängda.