Grundlagar är ingen färskvara

Grundlagar är ingen färskvara, skriver Jan Ivarsson, politiskt obunden i detta gästinlägg. Vi har all anledning till oro, när grundlagen ändras i smyg, utan att frågor förs ut till folket och där maktlojal media ständigt sviker sitt uppdrag.………………………………………………………………………………………………

”Politiker skall leva efter grundlagarna men ändrar dem för att anpassa dem till den förda politiken. Det är tvärt emot hur det var tänkt. Folket har anledning till oro när politiker vill ändra grundlagarna.
Grundlagar är folkets sätt att styra staten och politikerna, men i Sverige är folket i hög grad ovetande om ändringar. Politiker försöker ändra grundlagarna utan debatt. Det underlättas av att media inte gör sitt jobb. Politik och media har vuxit ihop. Då minskar frihet och demokrati. På regeringsnivå får vi ett politikervälde, som inte sällan går i arv mellan personer som aldrig haft ett annat arbete.
Sverige förändras steg för steg. För några år sedan beslöt landets folkvalda att ändra grundlagen under stor tystnad, för att landet skulle bli mångkulturellt. Media visade litet intresse och ingen redovisade någon konsekvensanalys. Det lilla som sas var positiva yttranden om kulturberikning med pizzor som exempel och att landet behövde påfyllning av arbetskraft. Vi vet nu hur det blev.
När verkligheten tränger på, behöver kritiken begränsas. Kritiska röster kallas nättroll. Steg två i grundlagsändring är därför aktuell. Ny grundlagsändring utarbetas för åtstramning av yttrandefriheten, kombinerad med ökade möjligheter att avlyssna medborgarna. Som tidigare är politiker och media tysta. De ägnar sig åt påstådd högerextremism och söker brister i amerikansk politik. Våra kulturinstitutioner används för politisk propaganda. Public service fyller rutorna med mörkhyade personer för att vi skall vänja oss vid nya värderingar som kan avläsas i utanförskapsområden.”

7 tankar kring ”Grundlagar är ingen färskvara

 1. På tal om Åsiktskorridoren:
  Tänk så skönt, när datumet 9 september nalkas, då vi fulla av livslust inväntar valvakan.
  Om processen innan dess, kan man idag höra på Kvartals Fredagsintervju med professor Henrik Ekengren Oscarsson, expert på val och uppfinnare av ordet åsiktskorridor.

  Man kan väl tycka att Kvartal balanserar på gränsen mellan PK och icke-PK. De intervjuar exv Morgan Johansson och Jan Helin. Men ryggar heller inte för Tino Sanandaji och Janne Josefsson. Skulle inte förvåna om de skulle släppa fram även en Jimmie Åkesson.

  1. Tycker det är bra att öppna flera dörrar till en samhällsföretelse. Hoppas Kvartal håller balansen fram till den 9 sept!

 2. Tack Jan Ivarsson för en bra artikel.
  Minns med fasa hur det gick till 2010 med de nya skrivningarna i grundlagen – klart Sverige-fientliga – hur detta passerade igenom på korrekt sätt från omröstning våren
  innan sommaravslutningen för att sedan efter valet röstas i slutet nov-10 med full 7-klöver majoritet ja röster
  mot SD.s nej. ( 329 -20).
  Vad gjorde journalistiken ? Hela valkampanjen borde varit fullt upptagen med detta ärende.
  – några poster :
  – Sverige är en EU-medlem, ett mångkulturellt land, personvalsribban sänktes från
  8 till 5%, det krävs inte svenskt medborgarskap för ett säkerhetsklassat statligt ämbete/tjänst….. och skrivningen …. du som medborgare .. ändrades till ”var och en”
  (som befinner sig på svensk mark) anm. lite osäker på hur det är skrivet, rätta mig om fel. — men meningen som sådan är väl ändå ”alla lika”.

  Moderaten A.Waberi (Römosseskolan) kom upp på femte plats hos Göteborgs-moderaterna inför valet – blev sedan medlem i försvarsutskottet – otroligt!

  1. Tack för Din och övriga kommentatorers välfyllda minnesbank. Problemet är att backspegeln hos allt för många väljare är helt tom.

 3. Precis så är det! Särskilt gör man stora saker av att se till att det som syns i medier eller i reklam skall visa Svensk mångkultur.

  Man går så långt så att folk ska tro att det är 50% invandrare i landet! Ser man på sådana som syns i rutan så har man verkligen använt sig av kovotering för att hitta folk som är mörkhyade och folk med utländska familjenamn.

  Och så försöker dom inbilla oss att de varit rekryterade enligt ”mest kvalificerad för jobbet”!

  Allt för att vi ska vänjas och inte längre lägga märke till att landet fylls av migranter från dysfunktionella länder.

 4. Våra PK-medier är kusligt tysta, vad gäller information som kan tänkas oroa folk och skaka om Makten.

  Hur stor procent av väljarkåren, vid folkomröstningen i EU-frågan, var kunnig om att Riksdagen skulle ändra grundlagen så, att Sveriges suveränitet vingklipptes vid en seger för ja-sidan? Gissningsvis ett fåtal var medvetna om detta, och de röstade förstås nej till EU-medlemskap. Nej-sidan ledde f.ö. kampen ända tills strax före valdagen. Då gick Ingvar Carlsson ut i media och varnade för arbetslöshet, prisstegringar och annat elände, om vi inte gick med i EU. Jag vill minnas att Carl Bildt instämde. De båda fick några väljare från Nej-sidan att gå över till ja-sidan, varvid vågen tippade över till Ja-lägrets favör. De båda herrarna kunde sedan gotta sig åt ”folkets ja” till EU-inträde.

  1. Ja, dessutom blev Margit Paulsson höjd till skyarna, som en rejäl bondmora, som sedan gjorde inkomstbringande karriär i Bryssel.

Kommentarer är stängda.