Hopp eller förtvivlan om yttrandefriheten?

Förändring i luften?
Paula Neuding, journalist, anar en förändring i luften beträffande den politiska korrektheten. Hon gick i polemik med den renlärige Roger Mogert, kulturborgarråd (s) i Sthl. Efter att han i SvD den 11 oktober ansåg att klagomål på bibliotekens gravt störande element, dolde främlingsfientlighet.

Kanske ville han visa sig på den styva linan för kulturministern? Men han halkade av rejält och slog i backen, för hans multikulturella inlägg fick bumerangeffekt.

PN tar också upp en diskussion mellan Ivar Arpi och den genusfrälste Fredrik Bondestam, som tappade tråden och blev tyst. Vilket är vanligt, när de korrekta tvingas diskutera i sak, i stället för att med stämpelfärg måla rasism. 

”På flera olika områden i samhällsdebatten har det hittills varit lätt att ”fula ut” den som ansetts ha fel värdegrund, men nu faller dylika försök platt och de som far ut med anklagelser om rasism krävs på rimliga argument. En förändring anas i luften”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/inte-lika-latt-att-fula-ut-asiktsmotstandare-langre-19438

Har värdegrunden blivit grundare, kan man fråga sig?

Mitt svar är både ja och nej.

Rättsväsendet i orätta händer


En hierarki råder även här. Kända debattörer kan nog skönja ett ja, men inte vardagsfolket utan kändisskap, de nitas till i parti och minut av rättsväsendet, som inte längre gör skäl för namnet. Regeringen vill statuera exempel, så Nisse i Hökarängen håller tyst och inte pladdrar på nätet.

Kuttrasjuet mellan Alice Bah Kunkhe och Mina Dennert, grundaren av #jagärhär nätverket, pågår för fullt. De har fått både Justitiedepartementet och Totalförsvarets forskningsinstitut med på båten och de tycker redan att alternativa medier med dess obekväma åsikter är ett hot mot demokratin.

Utvecklingen går framåt. Under min yrkestid var jag inte kulturkompetent och nu klassas mina, kommentatorers och gästkrönikörers åsikter, som ett hot mot demokratin!

EU lojalitet
Eftersom statens organ är lyhörda för vad regeringen önskar att de skall tycka och trycka, är deras handlande fullt logiskt för tjänstemännen själva, i alla fall på jobbet, så inte tjänsten ryker.

Regeringen har hela sin uppmärksamhet riktad mot vad EU eliten proklamerar och då finns ingen lyhördhet kvar till sina riktiga uppdragsgivare. Där kan möjligen den ensamma mamman få utgöra underlaget till ett gripande exempel i politikernas anekdotiska bevisföring under kommande valrörelse.

Nej med övertygelse
svarar förmodligen – Bernt Herlitz på Gotland angående skönjbar förändring i det officiella tyckandet. Minns Ni hur han i sitt arbete som tandhygienist tipsade Migrationsverket om vuxna ensamkommande och blev sparkad från jobbet. Han blev anmäld för brott mot tystnadsplikten, men blev frikänd i första instans, men Region Gotland överklagade till högre rätt och vann målet med hjälp av stjärnadvokat (för skattepengar). Frågan är om familjens egendom nu har konfiskerats, eftersom Bernt skall betala rättegångskostnaderna.

Nej, svarar nog också – den 70-åriga kvinnan, som kommenterade i en tidning att på gatan utanför hennes fönster, så utträttade tiggare (EU migranter) sina behov. Hon blev dömd till böter för hets mot folkgrupp, men denna dom togs upp som ett skrämmande exempel i en internationell tidning, från det moraliska Sverige.

Fakta är hets mot folkgrupp
Jag tror inte heller att – 65-åringen, som skrev att invandrare begår gruppvåldtäkter och nu har dömts för hets mot folkgrupp, heller håller med om en förändring

Han skrev på Fac ebook att det är ”nyinkomna” invandrare som begår gruppvåldtäkter i Sverige, inte svenskar. Nu döms mannen till villkorlig dom för hets mot folkgrupp. Enligt tingsrätten kan ett sådant uttalande ”inte anses väcka eller bidra till en saklig diskussion”!!!

Så nu vet vi från rättsväsendet att fakta, med statistik inte ingår i en saklig diskussion. Mannen dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor.

http://www.friatider.se/65-ring-skrev-att-invandrare-beg-r-gruppv-ldt-kter-d-ms-f-r-hets-mot-folkgrupp

Inget förtal
”Hovrättens friande dom mot Aftonbladet och tidningens kulturreporter Martin Aagård, som kallat artisten Richard Herrey för ”rasist” på Twitter, överklagas nu till Högsta domstolen, rapporterar Dagens Media.”

”Hovrätten har funnit att uttalandena i den aktuella kontexten varit att uppfatta som allmänna och negativt hållna värdeomdömen av kulturpersonen/debattören och inte som ett påstående om faktiska sakförhållanden. Journalisten har därmed inte gjort sig skyldig till förtal”, skrev hovrätten.
http://www.friatider.se/aag-rds-rasist-tweet-mot-h-gsta-domstolen

Tolkningen om vad som är ”faktiska sakförhållanden” har stor variationsbredd beroende på målgrupp. Jag kan bara konstatera, att det i högsta grad är ”skillnad på lort och pannkaka”. På min farmors tid var skillnaden stor mellan sk. fint folk och fattiga statare. I dag går skiljelinjen mellan korrekta och okorrekta åsikter, men förtrycket är detsamma.

Sila mygg och svälja kameler
Några som är glada är Sveriges unga muslimer (SUM) som nekades statsbidrag pga sin koppling till fundamentalister, som predikar om hat, hets och död åt otrogna, de överklagade och har nu fått rätt i förvaltningsdomstolen. Så nu kan de fortsätta att bjuda in hatpredikanter för skattepengar och kulturministern kan andas ut.

Rättsväsendets förfall illustreras av deras förmildrande  inställning till vapenfylld taxibil, ett kilo knark, våldtäktsmän som får sänkt straff och slipper utvisning och som stöd till SUM:s hatpredikanter.
Ibland tror jag att nämndemännen kan vara medlemmar i vänsterns antifascistiska nätverk, AFA.  Där uppmärksamheten är på topp mot symboler i demonstrationståg, som enligt deras mening kan feltolkas.

Hålla, hållå hemliga armén sover Ni?  Ja, sover det gör  DO, JO och #jagärhär, när det handlar om annan etnicitet. Värdlandets medborgare måste däremot hålla tungan rätt i mun för att inte åka dit, för en sann, men kanske ovarsam formulering.

Jan Tullberg svarar i sina krönikor också både ja och nej till förändring av framtida yttrandefrihet. Han skriver att:

De etablerade partierna måste på sikt antingen anpassa sin politik till folkviljan eller demonisera populisterna med alltmer antidemokratiska metoder. En trolig prognos är att de kommer att göra både och….”
http://www.friatider.se/sv-ra-l-sningar-p-enkla-problem

Lärdomen av detta inlägg är, att tycker vi fel så är det hets och hot mot demokratin, men tycker vi rätt, så får vi yttra oss, så deras  demokrati förgylls.
Dagens demokrati är elitens projekt, som nonchalerar den sanna folkviljan.
Sanningen är alltid det första offret, när makthavarna avlägsnat sig från folket.

 

 

5 tankar kring ”Hopp eller förtvivlan om yttrandefriheten?

  1. Läget i landet är mycket allvarligt. Är djupt oroad över framtiden. Har precis sett nyheterna på TV4 där propagerar man stenhårt mot Sverigedemokraterna gör liknelser mot ny demokrati och avhopp och önskar fler avhopp. Riktigt otrevligt. Våra inhemska problem med skottlossningar och annat elände nämns inte. Propagandan kan knappast bli större. Intressant vad som händer i Tyskland. Lite utanför ämnet Svea livgarde har för första gången sedan 1521 fått en kvinnlig chef.

  2. Mycket bra beskrivet och paketerat Harriet.
    Då det handlar om yttrandefrihet är det läge att återigen påminna om den
    lagrådsremiss jag tidigare skrivit om ” ändrade mediegrundlagar” dat.22 juni 2017
    – att vi håller ett vakande öga över förloppet framöver.

  3. Bra samman fattning av situationen i dagens samhälle. Det är inte svårt att hålla sig för skratt.

Kommentarer är stängda.