Outsourcing och dess orsaker

Utläggning av verksamhet på entreprenad
”Hade inte alliansen i sin naiva privatiseringsiver öppnat för denna idiotiska outsourcing hade detta inte kunnat ske” kommenterade signaturen ”Lars” efter inläggen om transportstyrelsens och regeringens klavertramp.

Outsourcing, säkrast för mig att slå upp denna engelska term i Wikipedia ”utläggning av verksamhet på entreprenad.”

Orsaken är nästan alltid att sänka kostnaderna och öka vinsten. Ibland kan företag ha hamnat på efterkälken och köper tjänster för att hänga med eller att attraktiv personal saknas.

Det sistnämnda var definitivt inte orsak till transportstyrelsens outsourcing, utan handlade enbart om besparingar, precis som på andra verk och myndigheter, för att försöka fylla migrationens svarta slukhål.

800 miljoner skulle visst detta ”IT-läckage” ha sparat åt staten, nu kan skadorna för landets medborgare inte längre värderas i pengar.

Linköping blev Lidköping
På tal om outsourcing minns jag från min yrkestid hur en patient med talsvårigheter som skulle till mig för poliklinisk sjukgymnastik, hamnade i Lidköping i stället för Linköping, för så hade den afrikanska färdtjänstmottagaren uppfattat resmålet.

Patienten försökte gång på gång övertyga den utländska chauffören om att färden gick åt fel håll, men han viftade bara med beställningen, tryckte gasen i botten tills de var framme vid ett sjukhus där patienten inte var känd. Jag hoppas att denna pseudobesparing har mattats av. Handikappföreningarna protesterade vilt mot denna idioti. 

Men hur kan vi medborgare protestera mot dåraktiga beslut inom rikets verk och myndigheter, när de sker i slutna rum och med en statsminister, som säger att han inget vet?

Att vården skall vara effektiv har vi hört till leda, men ordet tillfredställande brukas inte lika flitigt i den nyliberala ekonomin.

Jag minns också hur samma plattityder hördes överallt på föreläsningar, inklusive från mig själv, innan jag begrep att det bara var floskler utan innehåll.

 ”Att göra rätt saker räcker inte, vi måste göra de rätta sakerna, effektiviseringar ger mer för pengarna, mångfald berikar, enfald förtvinar….nej jag skall inte plåga Er läsare mer från denna mögliga verktygslåda, som tyvärr ännu används.

Nyliberalismens blåögda supporters
Men ingenting sker bara så där rakt upp och ner i samhället, utan företeelser har långa rötter, precis som i privata relationer.

Jag ser den förrädiska nyliberalismen som orsak till mycket ont. Där privatiseringar och avregleringar är nyckelorden.

 Där har ekonomins behov fått styra politiken och våra liv med övertygelsen om att all ekonomisk aktivitet sköts bättre av det privata egenintresset!
Flyktingindustrins kungar är ett utmärkt exempel på detta haveri. Politikernas moraliska förkläde blir allt tunnare och döljer inte längre misslyckad politik, trots medias behjälplighet.

Kortsiktighet och snabba vinster orsakar kriser, där politiker från vänster till höger sopar upp och belönar dessa skurkar med våra pengar, så de största aktörerna kan fortsätta festen som ingenting hänt. Vilket de också gör med liv och lust.

Tänk att jag kan sakna brukssamhällets gamle disponent från 50-talet, som var av den gamla skolan, där skogen inte skulle avverkas för fort, utan tanke fanns på återväxt och morgondagen.

EU eländets friheter
Hela EU-eländet grundar sig på friheter för kapitalet, vars pengar och vinster får flyta fritt utan begränsningar. Denna frälsningslära som indoktrinerat varenda politiker är bara bluff. Forskningsrapporter har länge bevisat att de rika blivit rikare och de fattiga fattigare, vilket gör ett samhälle mer instabilt.

Detta märks tydligt i västvärlden, när allt fler medborgare insett att fri rörlighet betyder fri kriminalitet och horder av välfärdsmigranter.

Rotlöshet för vissa och välstånd för andra
Människor rycks upp med sina rötter, rotlösa gästarbetare finns i överflöd inte minst i Saudiarabien.  Vars oljerika kungar ler, när de ser att exporten av muslimer till väst fungerar ypperligt. Migranter har tagit med sig hela sitt träd, med religion, kultur och traditioner, vars nya skott riskerar att förstöra värdlandets egna rötter och de som vill leva som i väst utsätts för press från klaner och imamer.

Åsikter utan insikt
Ibland finns vettiga åsikter hos vänstern, som i ett debattinlägg i ”Corren” den 22/7 av en ledamot i VPK, där han skrev ”Med privatiseringar följer konflikter.” 

Han skriver att utförsäljningar i stat/kommun ger en ond cirkel. Bästa anbud vinner, som ofta är otillräckligt för långsiktig drift. Vid avtalens utgång sänks löner vilket bäddar för konflikter (exempel hamn-soparbetare strejker nyligen). Men inget om varför utförsäljningar måste ske? För då skulle väl ledamoten sparkas ut.

Arbetsgivaren kräver marknadsanpassade löner och villkor om jobben skall vara kvar. Vid samhällsviktiga funktioner kan arbetsgivaren sitta med armarna i kors, för där råder strejkförbud.

Spridningseffekt råder, när ett område får sämre villkor, men Annie Lööf hon bara rabblar om hur enkelt det är att klättra sig upp från ett låglönejobb.

Riksbanken kompenserar låga reallöneökningar med negativ ränta för att hålla inflationen uppe. ”Spara” kan slänga sig i väggen, för nu är det ”slösa” som bestämmer.

Internationell konkurrenskraft sker genom sänkta löner, aldrig med sänkt profit till storägarna, för då läggs verksamheten ner eller försvinner genom outsourcing.

Men inte ett ord från denne vänsterpartist om att ökningstakten med utförsäljningar, försämrade arbetsvillkor, nedläggningar och outsourcing stimuleras av migrationens gigantiska kostnader, vilket gör facken spakare, liksom löntagare utan unik kompetens.

Brist på anständiga löner
Det tals mycket om bristen på sjuksköterskor, lärare och poliser, vilket är helt fel. Orsaken är att skatten inte räcker till, för anständiga löner, när bara de ensamma ”barnen” upp till 45 år, kostar > 30 miljarder varje år. Dessa luttrade yrkesutövare finner sin utkomst inom andra områden med konsekvenser att avdelningar står tomma och på landsbygden härjar tjuven fritt från öst, när polisen finns mycket långt bort.

Medborgarna i EU är rödluvan, dess ledare vargen 
Sverige och Tyskland är som vargen i rödluvan, fru Merkel och herr Löfven ljuger och lockar, för att mätta Bilderbergarnas stora aptit, men detta vägrar vänstern att inse. Efter Berlinmurens fall, tappade de helt kompassen och arbetarna ersattes av en cafè latte drickande kulturelit på söder.

Symptomen på samhällets haveri får nu belysas, men aldrig den största orsaken. Nämligen nyliberalismens naiva förespråkare, vilka tror på den fria och globala rörligheten för alla människor som vill hit, som moraliskt alibi.

4 tankar kring ”Outsourcing och dess orsaker

 1. Är Löfven, med SVT:s hjälp, på väg att rädda Hultqvist? De rödgröna på SVT verkar lägga upp inslagen så, att folk ska fatta sympati till försvarsministern. SD kan därför bli ensamt om att rösta för misstroende.
  Möjligen med stöd av KD.

  1. Det rycktas även att Hultqvist har en del vänner inom alliansen. Han har kanske gjort sig känd som en rejäl person. Vad vet jag? Egentligen inte ett smack

   1. Trygg uppenbarelse med brett dalmål och långsamt tal hjälper ej. Hur skall vi kunna lita på en försvarsminister som inte direkt informerar sin statsminister, när sekretessbelagda uppgifter läckt ut? Måste det vara fienden, som står med en k-pist i dörren, för att han skall masa sig ut och informera?
    Är denna stuprörsorganisation uppbyggd bara för att ingen skall behöva ta övergripande ansvar?

 2. Outsourcing av viktiga data, som att förlägga försvarsmateriel i fiendeland.
  Migrationspolitiken har tvingat fram besparingar på alla områden.

Kommentarer är stängda.