En fiktiv intervju med statsministern av Jens Ganman

Gustav Fridolins tal blir bortprioriterat för en Jens Ganmans ”intervju.” (SVT Nyheters rubrik om att MP: s nya mål är att alla 12-åringar skall cykla tryggt till skolan räckte. Att kvinnor efter mörkrets inbrott varken kan gå, springa eller cykla tryggt ute är inte så viktigt för detta islamkramande parti).
På sin Facebook sida skrev statsministern för en tid sedan ”I år tar jag på ett sätt tillvara på Olof Palmes ursprungliga tanke med sitt första Almedalstal: Att tala politik med vanligt folk under sommaren.”
Jag förstår att behovet är stort, eftersom han övrig tid endast umgås med ovanligt folk. Snart får alla partiledare sätta in en annons under borttappat: Vanligt folk sökes!
Här följer en fiktiv, satirisk, men träffsäker intervju med statsministern, som nog får Anders Lindborg på Aftonbladet att tuppa av.

……………………………………………………………………………………………………

”BUBBLE BOY
Lunch med Stefan på Sibyllagrillen i Korpilombolo. 
Stefan tar en dubbel grill kabanoss med pulver mos och boston gurka.
Jag: Oxfilé Provençale Morberg och en flaska Châteauneuf du Pape Louis Bernard.
(Medhavd).
-”Vad har du sett hittills på din underbara resa genom Sverige”, frågar jag medan Stefan vinkar glatt till några massajer som står i duggregnet utanför korvmojen med varsin skylt:
”WILL SPEAR LION FOR NEW I-PHONE!”
”WILL WRESTLE HYENA FOR APARTMENT!”
“WILL CATCH RHINO FOR PERMANENT RESIDENCE!”
-“Jag ser ett rikt land”, säger Stefan, “jag ser ett lyckligt land där folk förenas över alla klassgränser i kampen mot vår tids största hot: högerextremismen.”
Jag sitter tyst medan Lasse Stefanz bräker ensligt i bakgrunden från en transistorradio.
-”Wow…”
-”Jag ser även några mindre utmaningar.”
-”…som?”
-”Ökande klassklyftor i vissa områden… lite bus och skadegörelse i förorten… men det är marginellt… det stora problemet är att NMR värvar så hårt bland unga tjejer och killar just nu. Jag förstår det inte, men jag vet att vi måste komma åt denna radikalisering kvickt som ögat. Hatpredikanterna finns överallt: i orter som Backe, Strömsund, Pajala, Grums, Munkfors, Bastuknappen… De måste stoppas innan vi får en ny Breivik.”
Jag sväljer några Valium.
-”Det är din analys av situationen?”
Stefan vinkar åt en liten somalisk tjej som kommer springande nerför bygatan, naken med blodiga lår; jagad av två äldre kvinnor med rakblad.
-”Sverige berikas av traditioner från andra länder”, fortsätter han filosofiskt och tuggar på sin korv. ”Det händer saker hela tiden nu. Förr hände det ingenting i Sverige. Vi var ett tråkigt och förutsägbart land. Jag välkomnar det nya.”
-”…fast den DÄR bilden av Sverige är nästan för svart (no pun intended) till och med för att vara jag…” suckar jag och undrar hur länge det dröjer innan Expo börjar utreda mig för rasism.
Stefan nickar. 
-”Kampen mot oliktänkande måste fortgå, kampen mot fejk news och alternativa världsbilder. Believe nothing, som Rik Mayall en gång sa.”
-”Vet du vad jag tror blir ert slutliga fall?”, säger jag och dövar mig med mer vin. ”…att snart varenda stad och byhåla i Sverige har en gruppvåldtäkt eller ett sexuellt övergrepp mot en minderårig tjej… som media förnekar och gömmer… och som svetsar samman lokalbefolkningen i det tysta.”
-”Hemskt”, säger Stefan, ”men svenska män har alltid våldtagit. Och vi har tillsatt en utredning. Och en våldtäktskansler.”
-”Det känns som vi talar förbi varandra…”
-”Rockfestivaler endast för kvinnor! Såg du det! En kanonlösning tycker jag! Liksom separata badtider…med könsneutrala toaletter…”
-”Win-win!”
-”…seriöst… jag slår på teven och får nypa mig i armen varje gång…

Man hör Annie tala och man tänker: ’Är det möjligt, ens på en miljon år, att hon tror på det där själv…? Man ser Gustav och tänker… var är vårdarna? När brottar de ner honom? Men inget händer…”
Stefan skrattar hjärtligt.
-”Jag blir GLAD när jag ser hur svenska folket sluter upp bakom vår vision om ett öppet, mångkulturellt samhälle med stängda gränser och skärpt anhöriginvandring! Folk förstår! Vi gjorde det rätta, vi tog ansvar… när den verklighet ingen – jag upprepar – INGEN… hade kunnat förutse… till slut inträffade… Vi lockade hit tiotusentals förväntansfulla, ekonomiska migranter med vår humanistiska signalpolitik – och sen smällde vi igen dörren rakt i ansiktet på dem. Sånt kräver politiskt mod! Klassisk. Progressiv. Socialdemokratisk. Realpolitik.”

Jag tar två Valium till.

-”De säger att du är omgiven av en kader av 25-30-åriga Bommerviksdrillade karriärister som systematiskt skyddar dig mot verkligheten… och matar dig med skräckrapporter om den växande högerextremismen. Kan DET vara förklaringen?”
Stefan sveper det sista av sin Pucko.
-”Nu väntar jag bara på att Alices fortbildningsprojekt om det sanna islam ska bli färdig så att vi en gång för alla kan gå ut på bred front och lära svenska folket vad denna religion faktiskt innebär.”

-”Shia eller sunni?”
Stefan tittar på mig med sina pigga, glada, varma, oseende landsfaderliga ögon.
-”Öh… hursa…?”
Jag tecknar åt den uttråkade snabbspårsyriern vid kassan att vi vill betala.
-”Check please.”
-”Oavsett så tror jag att det blir helt okej att regera ihop med Annie efter 2018, säger Stefan och sätter en tandpetare i mungipan. ”DÖ höll i åtta månader… jag tror att vi kan slå det med minst några veckor… Om vi ser till att inte träffas personligen och sköta alla regeringsförhandlingar via ombud, vill säga.”
-”Ok, lycka till med det…”
-”Jag kan tänka mig att ta in Björklund också faktiskt… bara jag slipper miljöpartiet…”
-”En sån seger till och jag är förlorad…”, som Pyrrhus sa.
Stefan reser sig statsmannamässigt.
-”Nej, jag tror det var Fälldin. 1976. Kärnkraftsuppgörelsen. Kom nu: så åker vi ner till kommunhuset och får en sanningsenlig lägesrapport av det socialdemokratiska kommunalrådet! Hoppla!”