Det moderna folkhemmet centralt i Jimmie Åkessons tal

Underifrån perspektiv

SD:s luttrade partiordförande Jimmie Åkessons tal var skickligt uppbyggt med ett underifrån perspektiv, i stället för att käbbla mot tidigare talare och spekulera i vem som tar vem efter 2018.

Verner von Heidenstam och Per Albin Hanson fick ge tonen i talet om ett samhälle, där man först skall göra sin plikt, innan man kräver sin rätt.

Underförstått kunde lyssnarna dra slutsatsen att de styrande från vänster till höger säger tvärtom med sina ensidiga rättigheter och gränslösa friheter.

Åkesson lyfte fram röster från Malmö till Gällevare som kände otrygghet och splittring i det nya Sverige.

Tari känner hopplöshet, när han får sin dörr insparkad av ligister, utan att något händer mer än dalt med slynglarna och Linn var orolig efter att hon själv fått uppleva fjolårets sexuella trakasserier på Bråvalla festivalen, där lika lite händer med förövarna.

Vården i fokus 

Tonvikten låg på vården med bättre arbetsvillkor för de anställda, mycket för att nå fram till fler kvinnor. Nedtonat var invandringens negativa konsekvenser, men låg i botten på oron i samhället, där det destruktiva fått fäste i stället för det konstruktiva av vänsterliberalt etablissemang.

Ett begrepp som fick en upprörd Anders Lindberg från Aftonbladet att sätta i halsen efter talet.  Han påstod upprört att något sådant etablissemang inte fanns! Per Albins folkhem får inte nämnas av andra än av hans egen arbetsgivare som ödelagt detsamma. En arbetsgivare, som pjoskar med mörka krafter inom islam och glömmer offren.

Längst applåder

De längsta applåderna fick ”Det räcker nu” i talets början om samhällets kapitulering och att ”bygga bilar” är grunden för ett samhälle till skillnad från att ”bränna bilar” och till sist ”Att ta seden dit man kommer.”

Att låta lyssnare få tänka och dra slutsatser själva, kan ofta vara bättre än för mycket skriva på näsan.

Ett tryggare Sverige är mål, men var är medlen?

Vad jag ändå saknade var ”Hur” ett tryggare Sverige med förbättringar för vårdanställda, fattigpensionärer, strävsamma arbetare oavsett härkomst osv skall uppnås?

Hårdare straff, fler poliser räcker inte, när asylanter med anhöriginvandring inte mer radikalt minskas än dagens volymer. Sysselsättningsgapet kommer bara att öka, medan välfärden trots världens högsta skatter förtvinar.

Risk finns alltid för ett parti, som vill nå ut till fler grupper är att partiets kärna blir otydlig och förtunnas. Väljare vill precis som marknaden ha klara spelregler att lita till. Men sammanhållningen inom en utsatt grupp brukar också vara mycket stark, till skillnad från en gynnad, där lojaliteter kan vara mer flyktiga. Jag förstår partiledningens strävan att komma bort från svartmålning, genom att betona det som alla kan enas om.

Rangordning på talen

Utöver detta tal tyckte jag att Ebba Busch budskap i går om hårdare tag mot terrorister var bra och jag tycker att KD är värda fler röster, jämfört med förrädiska Annie Lööf, som blivit mediernas nya gunstling. Både centerns och liberalernas anhängare applåderade hej vilt när deras partiledare stolt förkunnade att samarbete med SD skall bojkottas och därmed också > 20 % av väljarna, kanske mer efter nästa val. Tydligen demokratiskt och bra för de som sitter på en moralisk piedestal.

Resterande partiledare delar på sista platsen och jag tror inte att ändring sker efter kvällens tal av Gustav Fridolin och A-K Batras som sist ut på söndag. Bara finansministerns beundran för unga och manshatande Zara Larsson gör mig bedrövad.

Det vore givande att få höra Era åsikter om Almedalen 2017, en tummelplats för gynnande och/eller ett medialt jippo i utförsbacke?

7 tankar kring ”Det moderna folkhemmet centralt i Jimmie Åkessons tal

 1. Bra Hans K du tar upp grundlagen som aldrig omnämns(nästan) och som omskrevs
  under 2010 – inte bara med tillägg: Sverige är ett mångkulturellt samhälle, plus en EU-nation utan även följande förändringar:
  –Nivån/ribban för personval sänktes från 8 till 5%
  –en statlig säkerhetsklassad tjänst i samhället kräver inte sv.medborgarskap!!
  — tidigare skrivning som löd, är lite osäker men känslan av att vara medborgare till ” var och en som befinner sig i landet” – hur låter det ? tydligt svenskfientligt.
  Den andra omröstningen skedde korrekt sista veckan nov-10 efter valet enligt reglerna. Röstningen: 329 sjuklöver för mot 20 SD -röster mot (349 ledamöter) – vad gjorde media från våren 10 över hela valkampanjen – snacka om mörkning (eller någon som vet något annat).
  Jag har retat mig så på detta under snart sju år och försökt upplysa människor -vadå?!

  – och nu är det på gång igen – regeringen vill få till en förändring i grundlagen betr. yttrandefriheten – se bif. info. Meningen är det ska gå igenom efter valet -18 för att träda i kraft från 2019

  https://nyheteridag.se/regeringen-vill-inskranka-tryckfriheten-oppnar-for-forbud-mot-att-skriva-om-kriminella-invandrare/
  Detta måste stoppas !!

 2. Alliansregeringen med Reinfeldt och miljöpartiet med Peter Eriksson gjorde upp i juni 2010 om att skriva in i grundlagen att Sverige skall vara mångkulturellt . För att det skall vara giltigt måste ett riksdagsval vara emellan, varför i november samma år man gjorde samma sak. Undrar hur många svenskar som vet om detta. I media skrevs ingenting. Riksdagsvalet var i september 2010.

 3. Den första och viktigaste åtgärden måste vara att kraftigt minska inflödet och om möjligt stoppa det helt under överskådlig framtid.
  Det måste också bli krav på språkkunskaper, läs och skrivkunskap, obrottsligt leverne, självförsörjning samt kännedom och anpassning till landets seder och bruk för att bli Svensk medborgare. (Typ Canada)
  Uppehållstillstånd ska inte innebära full tillgång till svensk välfärd och man måste ha levt minst 7 år i landet för att kunna söka medborgarskap.
  Terrorister, våldtäktsmän, brottslingar och papperslösa ska förpassas till sina hemländer.

 4. Att inte alla gillar Almedalsveckan visar sig i spådomar och kanske strävan om dess avveckling.
  I det motsatta åsiktslägret lär SD finnas, eftersom denna årliga tribun torde betyda mycket för partiet att nå ut.

 5. Hur ?
  Med minskad invandring.
  Med minskat försörjningsstöd för arbetsföra utan arbete eller studier.
  Med nya samhällsnyttiga jobb av enklare typ för att få behålla försörjningsstöd/lön, som parkstädning, slyröjning, vägrenstädning, strandstädning, bärplockning, snöröjning.
  Med indragna rättigheter för papperslösa med undantag för akut vård.
  Genom att upphöra med passagerartrafik över Medelhavet.
  Med indragna hemspråksundervisningar.
  Översyn av bidragssystemen.

  1. Skicka dessa åtgärder för ett tryggare Sverige till Åkessons nästa års Almedalstal och kopia till övriga partiledare, som nu går som katten kring het gröt, utan att nämna grundorsaken till otrygghet och till ett samhällskontrakt som inte längre gäller.

   1. Exakt så..
    JÅ levererade ett skickligt iscensatt tal, mycket vilja men
    inga förslag på konkreta åtgärder, troligen ett strategiskt drag.
    Antagligen har väl varje ord vägts på guldvåg, allt för att inte skrämmas.
    Kanske är det rätt.
    Som någon skrev: det är ett stort steg att ta klivet över till SD,
    men när det är gjort, så biter inte varken rasistkort eller tillmälen.

Kommentarer är stängda.