Att fira Valborg

Valborgsmässofirande

 Alla har vi nog fina barndomsminnen av att fira Valborg, med brasa, vårtal, kyrkokören (det var ont om studenter i brukssamhället) fyrverkerier och inte minst varm korv! På 50-talet endast i papper med senap på.

Minns att jag tyckte lite synd om far, för han och andra fäder skulle turas om att gå eldvakt under natten. Men far var glad, utrustad med falukorvsmackor och med något stärkande innanför västen.

Men vem var nu Valborg?

Enligt Wikipedia var Valborg/Santa Walpurgis ett helgon från Tyskland, som levde under 700-talet. Hon blev sedan helgonförklarad den 1 maj under 870-talet. Sedan 1400-talet firas hon under Valborgsmässan (Walpurgistag). 

Legenden säger att hon var en engelsk prinsessa, som av ärkebiskopen blev kallad till Tyskland för att hjälpa till att kristna tyskarna. Efter hennes död flyttades hennes reliker till en klippa i Eichstätt och då började en helig, botande olja att rinna ur klippskrevan. Därför avbildas hon alltid med ett litet oljekrus och blev skyddshelgon för staden Eichstätt, för god skörd, sjömän och mot rabies.

Men hennes namn blev förenat med germanska vårfester, som ägde rum vid samma tidpunkt och som av kyrkan stämplades som häxfester. Man trodde att häxorna red på kvastar eller getter till ”Brocken,”som är högsta toppen på berget Hartz.  Där förlustade sig häxorna med djävulen.

Vi har låtit häxorna förvandlas till påskkärringar som red till Blåkulla.  I verkligheten var det kloka, ofta läkekunniga kvinnor, som hotade kyrkans makt. De blev kallade för trollkoner. Några enstaka män blev också avrättade för häxeri.

I Sverige avrättades ca 400 personer med kulmen under 1600-talets slut.

För att hindra detta spökeri med onda andar, så gällde det att skrämmas, man förde oväsen med rop, skott och horn och tände eldar som skydd.

I dag är det våren vi hälsar Välkommen, om dagens häxor och onda andar låter sig skrämmas, låter jag vara outtalat.

Trevlig Valborg önskas Er alla!

 

4 tankar kring ”Att fira Valborg

 1. Här ett förslag till svar på Sörens fråga.

  Sedan gammalt har maj månad haft en särställning i vår kultur. Det är begripligt med tanke på att den mörka årstiden var överstånden. (Källa: någon historiker i radio eller teve.)

  De fattigaste befolkningsskikten längtade till en bättre tillvaro. De organiserade sig i hopp om att tillsammans kunna lyfta sig ur armodet, upp till en ljusare tillvaro. För att nå dit ville de hålla ihop med världens alla gelikar. De instiftade 1 maj som arbetarnas internationella mönstringsdag.
  (Källa: min röde far.)

  Här ett klipp ur en sång som sjöngs förr, numera sällan:
  ”Första Maj, första Maj, varje sliten kavaj blir en mantel av strålande ljus.
  Varje trött proletär glömmer mödornas här och går drucken av vårvindars sus.”
  Fortsättningen kan höras här: https://www.youtube.com/watch?v=NfKLy3RESUg

  1 Maj fanns inte som röd dag i almanackan innan socialdemokratin kom i regeringsställning.
  Hur det senare gick med arbetarrörelsen, hur den sedermera förråddes av sina ledare ute i världen,
  i viss mån även här hemma, det är nog allmänt bekant.

 2. alltid nyttigt med lite mer allmänbildning. Apropå allmänbildning varför ”firas” egentligen första maj?

 3. Intressant historiebeskrivning.
  Trevlig Valborg på dig Harriet och ni andra.

 4. Tack för intressant berättelse! Bra med sådana inlägg mellan de mer ”taggiga” beskrivningarna av verkligheten. Båda behövs förstås.

  I det tysktalande området lär namnet Walburga förekomma. Är det bara en dialektal variant månne?

Kommentarer är stängda.