Fake News, ett vapen mot förlorat monopol

Fake News

 ”…Problemet är inte att tidningarna fått konkurrens av bloggare och twittrare som påstår en massa saker. Problemet är att tidningarna är för dåliga på att leverera sanning. Journalister påstår att deras sanningar är vidimerade. Men det är de inte alls. Ni har ljugit och farit med osanning i decennier. Det visar sig att informationsflödet som kommer från Dagens Nyheter inte är så jävla mycket bättre än det som kommer från Breitbart News*. Det är också politiserat, vinklat och inte alls särskilt sant…..”.

Så säger Alexander Bard i en intervjuv i Resume.se och vi är många som håller med.

När alternativ media, med till exempel olika sajter, facebook, twitter och bloggar med kommentarer slår tillbaka med samma mynt, som gammelmedia gjort så blir det ett himla liv på makthavare, politiker med underhuggare.

Gammelmedia har filtrerat nyheter, lyft upp, tonat ner och indoktrinerat läsare efter deras tidningsägares agenda, men förvandlar upprört alternativens rapportering  till Fake News.

Monolog och auktoriteter tappar värde

Nu går nyhetsflödet mycket snabbt  i alla riktningar, det har Peter Wolodarski svårt att förstå, han lever kvar i gammelvärlden där flödet var en monolog uppifrån och ner.

Samma misstag gjorde stasminister Stefan Löfven, när han endast besvarade inlämnade frågor på sitt Hällestavik besök. SSU gavs företräde, ingen tillstymmelse till dialog när dessa lantisar skulle talas tillrätta och förstå att SD saknar värdegrund.

Jag anser att den helgonförkalarade värdegrunden, ett nordiskt påhitt som ingen riktigt vet vad den betyder, bara ytterligare är en härskarteknik för politikermakt.

Googles algoritm presenterar snabbt de mest relevanta sökträffarna, om det är sant är upp till varje sökare att själv bestämma utifrån befintlig kunskap och erfarenhet. Saknas fakta kan den vetgirige snabbt få besked från Wikipedia och motsvarande upplysningskanaler.

Frågan är hur många journalister som behövs i framtiden?

Auktoriteter  urholkas alltmer, liksom marknadsföring med sina konsulter, som ännu tror på  envägskommunikation med dupering.

Men så har det varit i alla tider, att när makthavare får konkurrens om vad vi ska tycka och tänka, då kommer despotiska sidor fram, för makt är inget som lämnas  frivillgt.

Efter boktryckarkonsten så kunde andra tolkningar vinna gehör och när senare gemene man lärde sig läsa, så förlorade kyrkan sitt monopol, att jämföra med dagens Koranskolor.

Ideologisk grindvakt fungerar inte längre

Att SVT, SR och gammelmedia varit ideologisk grindvakt för maktens globalister är ingen nyhet. Att nyliberalismens gränslösa friheter gjort samhällen instabila med ökade orättvisor skall förnekas, men nu har grinden öppnats av internet, som Ines Usman kallade för ”en fluga”.

Donald Trump representerar den nya digitala världen, han struntar fullständigt i diplomati, konvenans och korrekthet, där vi kan känna igen oss från köksbordet. Han är bara sig själv, utan någon konsultfernissa.

Hillery Clintons perfekta och robotliknande tal tilltalade inte på förlorarna i dagens USA. Marknadskonsulternas kostym utstrålade elitism utan mänsklighet och hade låg imponeringsnivå.

Det som skrämmer mig mest är regeringens totala oförmåga att inse hur de gör bort sig internationellt med falskt självförhärligande. UD:s manual, för rätt verklighetsbild av landet slår mer tillbaka än tillrättalägger, som syftet var.

Inser de inte, att export, affärskontrakt kan stå på spel, när man gör sig osams med både Trump och Putin. Det är betydligt farligare än att inte ta på sig en hijab i Saudiarabien.

Tror dom att Hamas i Palestina räcker som partner och att muslimska röster skall hålla dom kvar vid makten??

 

 

 

 

2 tankar kring ”Fake News, ett vapen mot förlorat monopol

  1. Falska nyheter är medias svar på konkurrens.
    Ifrågasättande av budbäraren, nättidningar, är vänsterfolks svar på frågor de inte vill besvara.

  2. Bra Harriet! Det vekar dock som om systemmedia har börjat små små försök till självkritik. Om inte, så vore det konstigt att exv Katerina Janouch inbjöds till SVT Opinion Live, där hon vann stort.

Kommentarer är stängda.