”Regeringen ställer pension mot migration”

Joel Dahlberg är ekonom, författare och skribent på Svenska Dagbladet. Han gav ut  ”Pensionsbluffen – Tryggheten som gick upp i rök” redan 2012.

pensionsbluffen

Boken blev en väckarklocka om hur bedrövligt politikerna har hanterat våra pensionssystem.

Men politikerna vaknade aldrig i denna fråga, för pengarna som vi har betalt in, måste nu också finansiera alla migranters allmänna pensioner, trots att många aldrig kommer att betala in en krona till systemet.

Det har inte saknats fakta i frågan, här är några rubriker från tidningens näringslivsdel.

-”Vi måste hjälpa pensionärerna nu”

– ”Pensionssystemet är brutalt”

– ”Majoriteten av kvinnor riskerar fattigpension”

fattigvard

– ”Svenska pensioner sämst i Norden”

– ”Förfärliga siffror”

Jag återger här Joel Dahlbergs artikel från Svd i går (2016-12-15)

”Regeringen ställer pension mot migration”

”Regeringens mål att jämna ut skatteskillnaderna mellan pension och lön är villkorat av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det skapar en mycket olycklig motsättning mellan pension och migration.

”Man kan inte ställa grupper mot varandra på det sättet”. Vi har alla hört det, det är ett vanligt svar från politiker när de ställs inför knepiga frågor om ekonomiska prioriteringar. Det kan vid en första betraktelse låta vettigt; vem vill säga att det ena trängande behovet är viktigare än det andra.

Men det är ett nonsenssvar. Att prioritera hur en stats- eller en kommunbudget ska användas är förstås helt centralt i en politikers uppdrag.

Det vill säga: Att ställa grupper mot varandra är precis vad en politiker måste göra när man avgör hur de offentliga medlen ska fördelas.

En rapport från EU:s statistiska organ, Eurostat, för några veckor sedan pekade på att allt fler svenska pensionärer löper risk för fattigdom.

Utvecklingen i Sverige går stick i stäv med den i våra nordiska grannländer där motsvarande andel minskar. Rapporten har fått de stora pensionärsorganisationerna att kräva snabba åtgärder från regeringen och på sociala medier finns gott om både upprörda och uppgivna kommentarer.

 Sverige är förmodligen det enda landet i världen som har en högre skatt på pension än på lön.

Samtidigt har vi den paradoxala situationen att skatten på pension i Sverige är högre än på inkomst. Det betyder till exempel att en pensionär med en inkomst före skatt på 17 000 betalar lika mycket skatt som den löntagare som tjänar 18 200 kronor (upp till inkomster på 10 000 är dock skatten densamma eller lägre). Sverige är förmodligen det enda landet i världen som har en högre skatt på pension än på lön.

Den nuvarande regeringen har sänkt pensionsskatten något, men majoriteten av pensionärerna betalar fortfarande flera tusen kronor mer i skatt per år än en löntagare med samma inkomst. Finansminister Magdalena Andersson har sagt att hon hoppas helt kunna radera ut skillnaden i beskattning inom några år, men det är satt med ett villkor.

Det villkor man angett i just det här fallet är att svensk arbetslöshet ska gå ned och att den till år 2020 vara den lägsta i EU. Och det är här som regeringen hamnar i en svår situation. Sverige har i år och förra året, på grund av svåra förhållanden i omvärlden, haft en stor invandring.

Det är självklart en god idé att göra stora investeringar för att få så många som möjligt av de nyanlända i arbete men det troliga är att det kommer att ta tid. Chansen att Sverige om drygt tre år ska ha EU:s lägsta arbetslöshet är alltså mycket liten.

Regeringen talar ofta om ”ett Sverige som håller ihop” och har uppmanat till nationell samling kring frågan att få in nyanlända i samhället. Det är därför mycket överraskande att man i den akuta frågan om de låga pensionerna ställer som villkor att vi lyckas med integrationen.

flyktingar2

Det blir pension mot migration. Något som drar isär istället för håller ihop.

Att ställa gruppers intressen mot varandra är en politikers jobb men detta är ett upplägg som leder helt fel och motverkar regeringens politik inom viktiga områden. Hög tid för finansministern att göra om och göra rätt.”

Vad blir nästa samhällsfunktion som politikerna villkorar mot migrationen?

Skola, vård, omsorg, offentliga löner, försvar, polis, rättsväsende……?

Tyvärr har allt för många pensionärer barnatro på regeringen.

kyrka

Kristna trossamfund med ärkebiskop Antje Jackelén i spetsen laddar nu om med ett ”Julupprop” om att återställa en human migrationspolitik.

Synd att deras affärsidè om människokärlek inte omfattar landets pensionärer.

 

6 tankar kring ””Regeringen ställer pension mot migration”

 1. Min granne i sommarstugan som är pensionär sedan 15 år, har inget vatten indraget. Han går och hämtar i min källa. hur många flyktingar skulle acceptera detta?
  Han har så låg pension att han inte har råd med så mycket. Sannolikt får de flesta flyktingar mer pengar än vad han har i pension.
  Här kommer mitt löfte: får jag det lika dåligt som honom när jag blir pensionär ska jag ta fram bössan och jaga politiker, men bara skadskjuta, inte döda.

  Och till alla er som tror att flyktingarna är lönsamma. Sök på DN om genomlysningen de gjorde av alla flyktingar som kom till Sverige 2005. Hälften går fortfarande på socialbidrag. Den andra hälften hade en medellön på 13 000 kr/mån. De som kommer som pensionärer får äldreförsörjningsstöd.
  Reinfelt, Löfven och ni andra som påstår flyktingar är lönsamma, förklara hur det går ihop.

 2. Vi har nu ett läge där ett stort antal pensionärer enligt EU-norm hamnat under den sk. fattigdomsgränsen. Detta hindrar dock inte svenska politiker att debitera fullt skatteuttag, skamligt.
  Jämför med Frankrike: skattesats 2016 inkomst € 0-9700- skatt 0

 3. Vår regim använder små steg för att undvika uppror. Knepet kalls ”de små små stegens tyranni”.
  Och hittills verkar det vara effektiv.

 4. Pensionssystemets urgröpning har länge kunnat iakttas. Systemet har tillförts fler som skall dela på kakan utan att ha bidragit med motsvarande inbetalningar. Sverige är ju ett rikt land som har råd att hjälpa andra. Det har politikerna övertygat en majoritet av väljarna om. Nu får vi betala. I första hand drabbas pensionärer som sedan länge betalar högre skatt än de som arbetar! Det anses vara rättvis socialistisk politik. Politikerna har skrapat alla områden för att finansiera sin migrationspolitik, som försvaret och infrastrukturen. Förljugna media har möjliggjort utvecklingen.

  Läs gärna krönikan om pensioner från år 2013
  https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/40-pensionerna/

Kommentarer är stängda.