Kommunalt utjämningsbidrag, vinst för Slösa, förlust för Spara.

Är det någon som minns folkskolans tidning Lyckoslanten om Spara och Slösa?

lyckoslanten

Där Spara alltid avgick med seger och Slösa fick skämmas.

I dag är det tvärtom i landets flyktingtunga kommuner, ofta med socialdemokratiskt styre.

I ledarskribents Nima Sanandajs artikel finns mycket att fundera på, hon skriver

Sverige på väg in i en kommunal kris i Svd 15/12

Ett litet urval:

flyktingko

”För några år sen hördes varningar om att samhällets möjligheter att ta emot flyktingar var vid bristningsgränsen. Varningarna ignorerades tills krisen var ett faktum.

I dag är Sverige på väg i en ny kris som ledande politiker väljer att blunda för. Många kommuners ekonomi går inte ihop. Ändå behåller Sverige ett kommunalt utjämningssystem som är designat för att urholka kommunernas ansvarstagande…”

NS anser att kommuner har stora brister i näringslivspolitik och att S-styrda Malmö kommun är känd för dåligt företagsbemötande.

Vidare skriver hon att

”…..den enkla förklaringen är att kommunerna skyfflar över ansvaret på resten av landet, genom utjämningssystemet.

Det är ungefär som när Grekland förde en dålig ekonomisk politik, och övriga EU förväntades ta del av notan. Den stora skillnaden är att Grekland trots allt tar stort ansvar för den egna ekonomin. Svenska kommuner gör det inte.

Sveriges nästa stora kris finns i kommunsektorn. Den förklaras inte bara av en åldrande befolkning, urbanisering, avindustrialisering och högt flyktingmottagande.

En viktig förklaring är att Sverige har ett system som uppmuntrar kommuner att inte ta ansvar. Vi kan försöka skapa ett rimligare system i dag, eller ångra oss om några år när kommunkrisen slår till på allvar.” Slut citat.

tiggare

Många kommuner sitter precis som tiggaren och bara väntar på att det skall klirra till i muggen och ropar Hej, Hej till andra kommuner.

Men att skyffla över ansvaret på andra är ju regeringens paradnummer både i går och idag.

Med en ideologi där alla är lika kan ju ingen ha något personligt ansvar för sitt liv och sina gärningar.

Tyvärr har också liberaler glömt bort att eget ansvar för sina handlingar är grunden, som både liberalism och humanitet vilar på.

Samhället skall alltid gå in, rätta till och stödja, oavsett om orsaken till trångmål beror på lathet och/eller djävulskap ofta draperat i utanförskap eller om svåra situationer har verkliga orsaker till att vi kan trilla av. rida-ranka

Nu behandlas nyanlända alltför ofta som små barn utan eget ansvar av personal på AF, FK, SFI och på kommunernas socialkontor.

Jag ska ha, jag kräver respekt är vanligare än att tacksamt ta emot vad som bjuds.

Ödmjukhet är mycket sällsynt, det är erfarenhet från mina yrkesår.

Om du sitter med armarna i kors och tuggar kat hela dagarna eller kämpar som en bäver mot egen försörjning, spelar ingen roll för bidragen kommer lika glatt oavsett aktivitet.

Landets välfärd innesluter alla oavsett skäl att vara här, när Sverige världens samvete är.

Slösa har bildat regering, men hon hoppas förstås att Spara skall fortsätta att betala, även om hon nu går på knäna.

7 tankar kring ”Kommunalt utjämningsbidrag, vinst för Slösa, förlust för Spara.

  1. Den officiella politiken i Sverige är ju att skapa en inflation på omkring 2%. Så det bästa är ju att lära sig leva med den än att vara alltför sparsam och inte ha sparpengar på bank med noll procent ränta

  2. Jodå, Harriet, jag minns Spara och Slösa, serien i barntidningen Lyckoslanten som Sparbanken via läraren delade ut till oss barn på 1940-talet.

    Den upphörde sedan att komma automatiskt. Kanske den ansågs favorisera just den banken framför andra? Kanske den ansågs hävda att det goda är blont och det onda mörkt? Men mest var det nog för att tidningen propagerade för sparsamhet. Tiden hade ju ändrats till det motsatta. Låna! Köp så det ryker! Att även din hälsa och välfärd ryker, så va då?

  3. Det är dags att ställa krav för varje bidrag. För att gå på SFI, försörjningsbidrag osv. vet inte hur många bidrag det egentligen finns men de är säkert fler.
    Men som tidigare inlägg påpekade att brunnen sinar när himlen slutat öppna sig så jnågot lite hopp finns kvar.

  4. Problemet har varit känt länge men inte så akut att politikerna insett det på allvar och strypt kommunernas utgifter. Tvärtom, de har ångat på med ökad befolkning som inte arbetar. När människor inte ser problemen löser naturen dem. När skatterna passerar lafferkurvans topp kommer skatteintäkterna sjunka av sig självt på samma sätt som brunnar torrläggs när det inte regnar från himlen och uttaget är fortsatt stort.

    Hög kommunalskatt diskuterades redan innan senaste valet.
    Du kan läsa hur andra och jag såg på det år 2013
    https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/12-kommunernas-anstrangda-ekonomi/

    1. Även till sign EH, Nisse.
      Era kommentarer inkl. länk är som julklappar!
      Harriet.

Kommentarer är stängda.