Smolk i Pisas glädjebägare

Äntligen fick Björklund lite revansch, efter att ha kämpat mot flumskolan under sin tid som utbildningsminister.

Gårdagens Pisa resultat visade glädjande att utförsbacken vänt för svenska elevers kunskapsinnehav. Chockvågen från resultaten under 2013 har nu ersatts av eufori.

elever

Men tittar man närmare på resultaten saknas i många stycken signifikans och försämringar synliggörs.

I går skrev nationalekonom Gabriel Heller Sahlgren ”Att förändringarna i Pisa är opålitliga” i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Det han främst anser vara en stor blunder av OECD är att hänsyn till länder i väst och öst saknas när det gällde datorbaserad prestation. Där har mer datorvana elever i väst en stor fördel mot elever i Asien. Detta framkom även tydligt i förra mätningen, där matematik krävde dator svar.

Annat smolk i glädjebägaren är att likvärdigheten brister. Det fria skolvalet ökar bara skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever och bör ifrågasättas, eftersom skillnaden nu är större än för genomsnittet i hela OECD.  Samma förhållande gäller för läsförståelsen, främst för pojkar.

Detta blir en svår nöt att knäcka för våra politiker, som hyllar mångfald i teorin, men snabbt tar sin egen unge ur klassen, för att avkomman skall slippa en nyanländ bredvid sig.

Asien med Singapore ligger i topp som tidigare, som orsakas av en kultur med mer krav och disciplin. Dessutom för de en mycket restriktiv invandringspolitik.

Men Sverige fortsätter på den mångkulturella vägen. Utbildningsradion inom SR har nu börjat sända programmet ”Melanin” vars målgrupp är högstadieelever.

ur-2

Syftet är att ge eleverna verktyg för att både se och bemöta rasismen i det svenska samhället!!

Tröst mot denna ständiga dårskap är ändå att ledarskribenter med utländskt påbrå får komma till tals, visserligen är dessa få artiklar bara ett alibi för deras yttrandefrihet, men vi får glädjas åt smulan.

Debattartikel i SVT Nyheter 2016-12-06

Av Naomi Abramowicz

”Melanin – en skola i offerkultur eller viktigt program för svarta?

Det började med kritiserad och olaglig annons där Utbildningsradion letade efter en inslagsproducent som ”har erfarenheter av att rasifieras som afrosvensk”. Annonsen omformulerades och har nu resulterat i programmet Melanin. Men åsikterna går fortfarande isär: Är det en skola i kränkthet och offerkultur eller ett program som är viktigt för svarta svenskar?” Lyder ingressen till artikeln.

”….Det är bara en röst som får komma till tals och det tycker jag är ett konstigt grepp med tanke på att det ska rikta sig till högstadieungdomar framför allt, säger Expressens ledarskribent Naomi Abramowicz.

I en ledarartikel kallar hon Melanin för en ”skola i kränkthet och offerkultur”.

Annonsen hör och häpna  fälldes sedan av DO eftersom formuleringen stred mot svensk lag och var diskriminerande.

….”I ett av avsnitten som handlar om separatism säger berättarrösten:

”I en värld präglad av rasism kanske du också känner att det är svårt att andas. Ofta vill man slå tillbaka och kämpa emot. Men ibland vill man bara vara i ett tryggt space där man slappna av.”

Naomi Abramowicz tycker att det är problematiskt hur grupper ställs mot varandra i programmet.

– Det man fick fram av den här serien var en sorts vi mot de-bild. ”De vita vill oss inte väl därför måste vi skapa egna trygga rum för att de vita kommer aldrig förstå oss”. Jag tror att lära ungdomar att vita vill dem illa inte att det är särskilt konstruktivt.”

http://www.svt.se/kultur/medier/melanin-en-skola-i-offerkultur-eller-viktigt-program-for-svarta

Jag är nog inte ensam om att få svårt att andas i vårt mångkulturella land, där idiotierna med omvänd diskriminering, ständigt staplas på varann.

 

3 tankar kring ”Smolk i Pisas glädjebägare

  1. Intressant namn på skolan, Melanin.
    Det är mörka fläckar i bl. a. malignt melanom, en dödlig sjukdom.
    Kanske har skolan sina fläckar.

  2. Nog vore det väl vettigt att vänta till nästa PISA innan partierna samfällt ropare ”hej” och rosar varandra för framgångarna. För det första ligger det väldigt nära till hands att uppgången är tillfällig eller baseras på fel inmatade parametrar. För det andra är det en ”uppgång” som är ganska försumbar i den stora nedgången! Och för fortsättningen litar jag inte alls på Frigolit och inte på Björklund heller! Fram för nya kvastar!

Kommentarer är stängda.