Olle Ljungbeck har fått bekräftelse av IVO – Gävle sjukhus bedriver farlig vård

Olle Ljungbeck mejlade denna artikel från Gefle Dagblad https://etidning.gd.se/p/gefle-dagblad/2022-12-09/r/1/1/311/816419

Gävle sjukhus klarar inte att upprätthålla en god vård, enligt Ivo. Brist på vårdplatser gör att patienter kan bli liggande kvar på akuten i uppåt 13 timmar.

”Sjukhusets patienter riskerar vårdskador

GÄVLE Nu larmar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om stora brister i vården på Gävle sjukhus. Vårdplatserna är för få och patienter riskerar allvarliga vårdskador. Regionen hotas med föreläggande och eventuellt vite om inte bristerna åtgärdas.

Ivo bedriver just nu en nationell tillsyn av alla regioners sjukhusvård. Fokuset ligger på vårdplatser och bemanning, ett område där det generellt råder brist inom svensk sjukvård i dag. Tillsynen har utmynnat i kritik mot flera sjukhus, bland annat Akademiska i Uppsala.

Nu har granskningen nått Gävle sjukhus. Under hösten gjorde Ivo två inspektioner där man bland annat intervjuade ledning och personal om hur vårdsituationen ser ut på sjukhuset. Utifrån det har Ivo sedan fattat ett beslut där man riktar skarp kritik mot vårdgivaren, Region Gävleborg.

– Vår bedömning är att vårdgivaren inte leder och planerar verksamheten så att en god vård upprätthålls. Man saknar disponibla vårdplatser för att möta det behov som finns, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivo och ansvarig för den nationella tillsynen av akutsjukvården.

Enligt Ivo gör inte regionen det som behövs för att förebygga att patienter riskerar att drabbas av vårdskador. Antalet vårdplatser inom den somatiska vården understiger det faktiska behovet, något som leder till att andelen överbeläggningar ökar och att fler patienter flyttas till avdelningar där den vårdkompetens som de behöver inte alltid finns.

Gävle sjukhus förfogar totalt över cirka 300 vårdplatser. Det kan låta mycket. Men den allmänna uppfattningen bland de medarbetare på sjukhuset som intervjuats är att antalet är otillräckligt. Störst är bristen inom det medicinska området.

Bemanningen är också bristfällig. Enligt Ivo har regionen inte säkrat att det finns den bemanning och kompetens som krävs för att personalen ska kunna se till att patienter får sina behov av tillsyn, omvårdnad och läkemedel tillgodosedda.

Sjuksköterskor har i Ivos intervjuer vittnat om att de är så pressade att de inte alltid hinner ge patienterna den omvårdnad de behöver.

Ivo lyftet fram hur patienter blir liggande kvar på akutmottagningen i väntan på att få komma in på en specialiserad vårdavdelning. Platsbristen på vårdavdelningarna gör att väntetiderna kan bli riskabelt långa. Flera exempel ges på sådana fall.

En patient med misstänkt hjärninflammation blev kvar på akuten i 13 timmar i väntan på vårdplats. Lika länge fick en äldre person med andningsbesvär vänta. En patient med sepsis (blodförgiftning) blev kvar på akuten i tolv timmar, något som gjorde att den nödvändiga antibiotikabehandlingen försenades.

Ivo kräver nu att Region Gävleborg vidtar åtgärder för att komma till rätta med bristerna.

Senast den 1 februari ska regionen ha lämnat en redovisning över vidtagna och planerade åtgärder.

Om det inte sker riskerar regionen i förlängningen vite.

– Om bristerna inte avhjälps kan vi komma att förelägga vårdgivaren att vidta åtgärder. Ett sådant föreläggande kan förenas med ett vitesbelopp, säger Marie Åberg.

Text Björn Hanérus 026-15 96 34 bjorn.hanerus@gd.se

——————————————————————————————————

Gävle sjukhus är bara ett i mängden, som är mycket riskfyllt för patienter. Olle Ljungbecks fru förlorade sitt liv pga av dessa brister, med låg bemanning och kunskapsbrist. Skam över klinikchefen som är medlöpare till den politiska överheten i stället för att praktisera sin läkared; bota, lindra och trösta.

Bild från SR

Gävle sjukhus får kritik efter att ett nyfött barn avlidit P4 Gävleborg

Nestorn Assar Lindbeck; hög invandring är oförenligt med hög välfärd. Men ofärd i migrationens spår är vad den globala finansmaffian vill ha, för att få medborgare att tro på en världsregering.

En tanke kring ”Olle Ljungbeck har fått bekräftelse av IVO – Gävle sjukhus bedriver farlig vård

Kommentarer är stängda.