Färre gamla vill flytta till äldreboende

”Vuxna barn är tveksamma till att deras föräldrar flyttar till sådana.

Varför är det så? Frågar sig Jan Ivarson i detta gästinlägg.

Det beror på den bild som många har av hur det ser ut på äldreboenden trots att det inte alltid är så. Pandemins smittspridning har bidragit till att försämra bilden av svensk äldrevård och har tydliggjort bristerna. 

Personalen utgörs av tre grupper.

En grupp är unga personer med liten utbildning, inte sällan deras första jobb. En annan grupp är invandrare med dåliga kunskaper i svenska. De har anvisats jobbet för att inte belasta statistiken för arbetslöshet och för att fylla platser som utbildade svenskar inte vill ha. Den tredje gruppen är gamla slita kvinnor med tunga kroppar. De är ofta sjukskrivna. Inte sällan har de arbetat inom olika låglöneyrken och efter viss arbetslöshet har de hamnat i äldrevården. Vårdutrustning som syrgas saknas och kompetens att handa den, om sådan fanns.

De få utbildade som finns har fullt upp med att dagligen få ihop besättningen med ersättare för sjukskrivna och vabbande personal. De utbildade har nästan ingen tid att träffa de boende och sätta sig in deras sjukdomar och behov. De har inte sällan en underdimensionerad budget att hålla sig till. Kommuner måste spara på äldrevården för klara av försörjningsstöd till ökande antal nysvenskar. Det sambandet vill man helst inte tala om. Det är förklaringar till ökad misstro för svensk äldrevård.

Jan Ivarson Politiskt obunden

…………………………………………………………

Under min yrkestid som sjukgymnast (1969-2012) arbetade jag under några år som företagsgymnast med hemtjänst som ansvarsområde. Jag kan intyga att Ivarsons beskrivning stämmer. Det gjorde den också för > 20 år sedan, men nu har denna utvecklingen med ”kunskapslös” personal, där många helt saknar utbildning, eskalerat till mycket farliga nivåer, vilket corona dödligheten på äldreboenden avslöjat. Att kunna prata och förstå svenska språket har varit utan betydelse, när kommunerna jagar skattesubventionerad personal, för att klara försörjningsstödet för nyanlända och äldre invandrare som aldrig kom i arbete.

Dick Erixon, redaktör för SD:s tidning Samtiden gjorde bra ifrån sig i Aktuellt den 11/8 med tydligt krav på obligatorisk språktest. https://samtiden.nu/2020/08/gor-spraktest-i-aldreomsorgen-obligatoriskt-nu/

Innan jag började som företagsgymnast bad jag att få ”Wallraffa” under ett par veckor som vikarerande biträde, vilket var mycket lärorikt. Det fanns hemtjänstens ”pärlor” oftast äldre kvinnor, men som var trötta, slitna efter många års hårt arbete och så fanns det de som var totalt olämpliga för ”människoarbete,” omsättningen var stor på personal.

Kommunens fokus var omvårdnad, men flertalet av de gamla kunde ha flera sjukdomar, som fodrade sjukvårdskompetens för rätt bemötande och kroppslig hantering, vid förflyttningar, av/på klädning och hygienhjälp.

Vid ergonomi undervisning utifrån personalens upplevda förflyttningssvårigheter med några gamla, kunde jag fråga arbetsledaren vilken diagnos de hade, eftersom tekniker för förflyttning kan skilja sig mycket åt, om man t.ex är förlamad i benen, har Parkinsson, är dement osv.
Jag fick då svaret att här Harriet behandlar vi dem som människor inte som diagnoser…..Vikten av att känna till både fysiska/psykiska funktionsbortfall och sociala faktorer för rätt bemötande och hantering fanns inte.

Bildresultat för förflyttningsteknik
Förflyttningstekniker

Ung personal med rätt blick och god vilja gick ofta vidare till högre sjukvårdsutbildningar, en slags segmentering skedde, som nu har nått dödlig botten.

Sedan har vi nyliberalismens privatiseringseufori, där fattigauktioner återkom med lägsta anbud, där de stora vårdbolagen helt dominerar, med miljardvinster direkt till skatteparadisen av våra skattepengar.

Fd. arbetarpartiet har på alla områden sviket sina gamla ideal, inom politikers mantra ”vården, skolan och omsorgen”, därför är jag så heligt förbannad på dessa falska gökar inom socialdemokratin, med den största svikaren genom tiderna, Stefan Löfven vid rodret. Han ser helst att vi pensionärer och riktigt gamla försvinner ut ur livet så snabbt som möjligt, vilket han har stor framgång med. Allt för att han och hans karriärlystna sällskap skall få sola sig i den humanitära stormakten med lönsam karriär, goda förmåner och där EU och FN, dessa korrupta nästen, är som en skickerbit för dessa flugor.

Nu har liberalernas besvikelse till partiledare Nyamko Sabuni vaknat till hon kräver förtur till äldreboenden för gamla invandrarkvinnor från trångbodda familjer, men eftersom färre av värdlandets män och kvinnor inte vill placera sina föräldrar på dessa dödliga boenden, så kan det finnas förturs-platser lediga.
Ingen har väl glömt att denna dam var ordförande för Afrosvenskarna riksförbund under några år i början på 90-talet, ett förbund som står det Muslimska Brödraskapet mycket nära. Ett förbund som är murbräcka för fundamentalism, politiskt islam och finansiär till IS- mördare.


5 tankar kring ”Färre gamla vill flytta till äldreboende

  1. Allt skulle ju bli så mycket bättre uttryckte ALLIANSEN (efter valet 2006) när de startade PRIVATISERINGEN av de allmännas egendomar. Man t.o.m. READE ut vårdcentralerna och öppnade för den miserabla privatiseringen av vården i övrigt. Allt skulle bli så mycket bättre , billigare och effektivare! Vi måste bli av med ALLA dessa politiska missfoster en gång för alla. Vi måste ALLA engagera oss och agera gemensamt för att någon gång få ett slut på dessa psykopaters förstörelse av Sverige. Eller ska de få fortgå med att ”gnaga” oss till döds till förmån för DERAS egen framtida VÄLFÄRD?

  2. Hur vore det om inte politikerna kunde testbo en vecka i de värsta äldreboendena för att själva få uppleva den ”dödliga” vekligheten? Istället för att låta ”morden” fortgå!

  3. ”nysvenskar”, ett mycket fånigt ord. De är inte svenskar i någon meningsfull betydelse. Lika lite som att jag skulle vara nyjapan om jag bosatte mig i Japan eller nyarab om jag bosatte mig i random gulfstat. Det är ju skrattretande fnoskigt. Kicka boll, betala skatt och ’komma in i samhället’… Joråsåatt.

  4. Alltmer är allvarligt fel med Stefan Löfven. En otäck trojansk åsna. Ingen normal infödd nordbo beter sig som han. Vi får hoppas att 3%- Liberalerna fortsätter sin kräftgång. Paradoxala orgier lyfter inga partier. Dick Erixon är en mycket klok man.

    1. Tänk om fler kunde inse att Stefan Löfven är fel man på fel plats. Tyvärr är alltför många medborgare beroende av sitt socialliberala ”rövslickeri” för sin karriär/försörjning. Rörelsens utstötningsmekanismer är mycket framgångsrika mot de klarsynta, avgångsvederlag, frysbox eller sparken.

Kommentarer är stängda.