Talande är att i statsmedia är det tyst om Bricmötet i Kazan, kanske för att det förespår västerlandets nederlag, när petrodollarnas storhetstid är i avtagande.
Det är bara i alternativa medier som Global Politics, Nya Dagbladet och Swebbtv Nyheter den 24 oktober där en resumé finns om mötets deklaration.
Den består av en viljeinriktning där främst multilateralism och användningen av nationella valutor i stället för dollarn när de gör affärer med varandra och att FN behöver reformeras för att vara relevant för alla länder. Att Natomedlemmen Turkiet nu står på tröskeln för medlemskap vill statsmedia tysta ner. Att FN:s generalsekreterare António Guterres besökte BRICS-mötet väckte stor ilska hos makthavare i väst.
Mötet kan sammanfattas i att en multipolär värld håller på att skapas som väst inte vill inse. Att blunda brukar alltid vara imperiers förstadium till sammanbrott.
Jag tycker om författare, ofta personer med både kunskap och erfarenhet som förklarar skeenden både i dåtid, nutid ock kan därmed sia om framtiden. Ibland får jag mina egna tankar bekräftade med tydligare ljus över händelseförloppen, men lika ofta får jag nya aha upplevelser.
Denna gång återgav Lindelöfs blogg en recension från Jan Fredriksson av historiker och författaren Emmanuel Todds senaste bok ”Västerlandets nederlag” där träffsäkra förutsägelser om kamp mellan öst och väst delges läsaren.
Bild från Karnevals förlag med beskrivning av innehåll. Boken kostar 219 kr.
”För nästan 50 år sedan förutspådde den franske historikern Emmanuel Todd Sovjetunionens fall. Då fick han rätt. Nu förutspår han som en följd av kriget i Ukraina om inte Västerlandets fall, så åtminstone dess tronfall. För nästan 50 år sedan förutspådde den franske historikern Emmanuel Todd Sovjetunionens fall. Då fick han rätt.
Det västliga misslyckandet är dock inte bara militärt och geopolitiskt, menar han, utan har också sociala, ekonomiska och moraliska dimensioner.
Sina slutsatser kommer Emmanuel Todd fram till genom studier av ett brett spektrum av ämnen. Han behandlar Rysslands och Ukrainas vägval sedan Sovjetunionens fall. Han tar upp den parallella utvecklingen i USA, Storbritannien, Frankrike och Skandinavien.
Som viktiga uttryck för krisen pekar han på bland annat kristendomens försvinnande, de nationella kulturernas förflackning, det låga barnafödandet, utbildningssystemets degradering, transgenderideologins expansion och nihilismens återkomst.
Efter att krutröken i Ukraina har skingrats ser dock författaren möjligheter till en positiv vändning. Bland annat prognostiserar han ett fredligt närmande mellan Europas två mäktigaste stater, Tyskland och Ryssland, och en återuppståndelse, efter decennier av frånvaro, av Europa som en autonom global aktör.
Får Emmanuel Todd rätt i sina förutsägelser även denna gång? Läs Västerlandets nederlag och bilda dig en egen uppfattning!” https://karnevalforlag.se/bocker/vasterlandets-nederlag/
————————————————————————————————–
Det verkar som om Todd återigen får rätt, när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz nu höjer rösten om fredsförhandlingar, där Ryssland skall ingå.
När nyliberalister med hjälp av woke ideologin sopade bort Luthers moral om att arbeta och göra rätt för sig, då blev vägen krattat för unga karriärpolitiker, som ofta ingår i vad den rappa journalisten Bitte Assarmo kallar för låtsashumanister.
Jag tänker också på filosofen Max Webers liknande tankegångar om att arbeta, spara och investera för framtiden och inse vår begränsade tid på jorden.
Vilket är kärnan i protestantismen, som nyliberalismen har sopat under mattan, som ger stor snubbelrisk för unga lättpåverkade som har inbillats att de har fötts i fel kropp och familjer kan se ut hur som helst. Gamla rättesnören sedan generationer har förvandlats till strukturella förtryck, där vänstern hittade sin moderna ideologi, när kommunismen åt alla olycka bär..
Jag var tvungen att googla på ordet nihilist vars innebörd jag inte var riktigt säker på.
Nihilism är förnekandets ideologi, en radikal livsuppfattning där själva existensen saknar värde (ordet härstammar från det latinska nihil för intet). Då inget tillskrivs värde, finns det heller inget som är moraliskt gott eller ont, enligt ett nihilistiskt synsätt. Gamla värderingar är grundlösa, förnuftet är impotent och man skall inte böja sig för auktortiter som staten, kyrka och familjen. Allt ont, trodde nihilister, härrörde från en enda källa – okunskap – som vetenskapen ensam skulle övervinna.
Frågan som inte ställdes var vem/vilkas vetenskap som fick utgöra kunskapskällan? Där historien visat pengars stora inflytande.
Tack Harriet för en bra text , och som om vanligt klarsynt och saklig . Att Tyskland och Ryssland ska enas och samarbeta är en mycket bra lösning för Europa anser jag och har så framhävt i minst 20 år . Tyskland har teknologi , kunskap , ekonomi ? har haft i vart fall och Ryssland har tillgångarna i natura så att säga . Detta förstår oligarkin i USA och gör allt för att förhindra det . Kan från USAs synvinkel vara försteåligt då det skulle undergräva deras hegemoni över Europa . Allt som har med Ryssland att göra är ju tabu vilket är knepigt då doktrinen/mantrat ”allas lika värde ” fallerar , hemska tanke .
Mvh Sjöström
Att Tysklands näringsliv, som nu har tappat sin motor, accepterar USA lakejen Ursula von der Leyen förstår jag inte. Tystnaden efter sprängningen av Nord Stream är för mig obegripligt.
Hur länge till skall Tyskland förbli en ockupationsmakt av USA efter andra världskriget?