”Den mjuka staten : feminiseringen av samhället och dess konsekvenser”

Det är alltid roligt när egna erfarenheter finns att läsa i en ny bok med rubriken ovan av av Erik J Olsson professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet. och Catharina Grönqvist Olsson utbildad arkivarie och legi­timerad sjuk­sköterska

FÖRFATTARNA OM BOKEN från https://www.bokus.com/bok/9789189494640/den-mjuka-staten-feminiseringen-av-samhallet-och-dess-konsekvenser/

”Det svenska samhället har sedan 1960-talet blivit allt mjukare och snällare; vi har gått från att vara vänliga men bestämda (kind) till att vara snälla och undfallande (nice).

Den nya mjukheten tar sig även uttryck i plattare, mindre hierarkiska organisationer. Medan kraven på prestation har minskat har kraven på att omfatta de värderingar som anses goda ökat.

Tre typfall är: -polisens defensiva strategi vid upplopp och kravaller; – den mer toleranta synen på offentliganställda som begår fel i tjänsten; – skolans mjukare hållning där prestationskraven på eleverna är lägre och otydligare och där lärarna inte har samma auktoritet som tidigare.

Att samhället och staten blivit mjukare och snällare är det få som förnekar. Frågan är vad det beror på och huruvida det alltid är önskvärt.

Enligt den moraliska kompass hypotesen är orsaken att mjuka värderingar är objektivt riktiga och att vi har blivit bättre på att inse detta. Hypotesen är emellertid svår att upprätthålla i ljuset av de problematiska konsekvenserna av samhällets mjukhet men även på grund av filosofiska och kunskapsteoretiska svårigheter.

Enligt den könsdemografiska hypotesen är orsaken till det mjukare samhället en demografisk förändring som lett till stor kvinnlig majoritet i skolan och på andra samhällsområden i kombination med psykologiska könsskillnader, där kvinnor utmärker sig genom ett mjukare förhållningssätt.

I vår bok argumenterar vi för att samhället behöver ta den könsdemografiska hypotesen på allvar.”

SAGT OM BOKEN

  • Ett fantastiskt arbete, long overdue . Detta borde verkligen kunna bli ett tändande spån för en debatt som Sverige borde haft sedan decennier, men som vi nogsamt undvikit.« Guy Madison, professor i psykologi, Umeå universitet
  • Ett utmärkt arbete, en viktig bok, kanske en av de viktigaste för att förstå den samtid vi lever i.« Klaus Solberg Söilen, professor i företagsekonomi, Högskolan i Halmstad

———————————————————————————————

Ett sådant ämne med dess slutsatser är som att spotta innanför den korrekta altarringen, så är det självklart att enstaka recensenter flyger i taket, som till exempel en från GP där invektiven flödar och sammanfattas med att boken är en välformulerad uppvisning i kvinnohat.

Efter att recensenten Jesper Ahlin Marceta (förmodligen en feministvurmare som därmed fått skjuts i karriären). Han gör slarvsylta av metod, typfall, uppställningar mm och glömmer att detta är en bok ingen avhandling. https://www.gp.se/kultur/litteratur/litteraturrecension/recension-den-mjuka-staten-av-erik-j-olsson-och-catharina-gronqvist-olsson.7f219230-3471-4e69-9dc1-3933b5307c4f

Gunilla Kindstrand recenserar för SvD. Hon är kulturjournalist och tidigare programledare för SVT -programmet Röda Rummet är mer återhållsam med kritik. Hennes slutsats är att författarna inte kräver någon intellektuell underkastelse utan uppmuntrar snarare till egen reflektion. Det här är en bok som kommer att få många att grunna över de livsval som gjorts och varför livet – egentligen – blev som det blev. https://www.svd.se/a/25Bq0G/har-kvinnors-makt-gjort-samhallet-alltfor-mjukt

Boken kan bli semesterläsning och kan ge välbehövliga sprickor i korrekthetens feminisering.

Du som orkar tag del av K-O Arnstbergs krönika från den 4 juli som handlar om hur USA skulle införa genusteologi i Afghanistan – det sket sig med besked…https://swebbtv.se/w/bFEtxwmTetpZYx6YV952jS?utm_campaign=cmp_3183177&utm_source=getanewsletter&utm_medium=email

Läs gärna från intervju med DN:s fd chefsredaktör Arne Ruth som anser att Sveriges feminisering ligger bakom den svenska journalistkårens passivitet i fallet Assange, som lurades in i en honungsfälla. Där en av aktörerna, nu diakon, hoppas att han bättrat sig i kvinnligt umgänge. Fan ta hennes hyckleri, ingen förde henne med våld ner i sänghalmen.

https://www.lindelof.nu/arne-ruth-om-assanges-frigivning-och-yttrandefriheten/

Skillnaden är avgrundsdjup i straff för amerikanska soldater som våldtog i Japan, detta är vad vi har att vänta oss på alla 17 baser som vår krigstrojka skänkt bort. https://www.friatider.se/ingen-amerikansk-ursakt-efter-morkade-sexbrotten-i-japan

4 tankar kring ””Den mjuka staten : feminiseringen av samhället och dess konsekvenser”

  1. Att Assange lurades in i en honungsfälla verkar mest troligt då den mediala ”pumpningen” med stöd av regeringen Reinfeldt samt dess efterföljande mångåriga följetång, ger nog bara det svar i sig.
    Sedan har vi Claes Borgström som var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick.
    Han var även målsägarbiträde åt de två kvinnorna i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.
    Tidigare justitieministern Thomas Bodström drev en advokatbyrå tillsammans med Claes Borgström mellan åren 2007 och 2014.
    – Han var först min arbetsgivare och mentor, efter att jag gått ut juristlinjen, säger Thomas Bodström till Aftonbladet. Bodström avlade sin juristexamen vid Stockholms universitet i januari 1990! Sedan var han tydligen först Claes Borgströms arbetsgivare och mentor i 17 år! Tänk hur de kan få ihop saker och ting!

    Frågan är väl om inte Carl Bildt, som var utrikesminister 2006–2014 i regeringen Reinfeldt, är den som var den ”bakomvarande” pådrivande kraften till att få Assange utlämnad till USA. Alla vet ju att Bildt har ju sedan Fälldins dagar haft täta uppbundna ”amerikanska kopplingar”!

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EWVPgK/advokat-claes-borgstrom-dog-i-covid-19
    https://www.aklagare.se/nyheter-press/for-media/assangearendet/kronologi
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Bodstr%C3%B6m

    1. Carl Bildt har av amerikanska ambassaden i Stockholm beskrivits som ”en medelstor hund med en stor hunds attityd”. Förutom hundliknelsen beskrivs Carl Bildt i dokumenten som en person med ”begränsad politisk förmåga”. Dessa diplomatuppgifter läckte ut via Wikileaks.
      Samma år 2010 anklagades Assange för våldtäkt/ofredande under sitt besök i Sverige.
      -Assange fallet, – Lundin Oil, -Estonia osv men denne teflon man sitter ännu i SVT:s debattprogram och brer ut sig…

      1. När man 2010 anklagade Assange för våldtäkt/ofredande under sitt besök i Sverige, kan det ha varit en avsedd MEDIAL fokusförflyttning från Carl Bildts eventuella inblandning i de massmord som skedde i Sudan där Lundin Oil var verksamma liksom sänkningen av Estonia osv. Den svenska politiska oåtkomliga diktatoriska propagandan i ett nötskal.
        Sverige, ett ”springschas land” underordnat USA.

  2. Värt att notera är att recensenter ofta utgår ifrån sin egen sfär och värld . Resensioner blir ofta därefter och är inte värda att beakta . Och i morgon Söndag kommer en ny läsvärd krönika från Arnstberg oresencerad .
    Mvh Sjöström

Kommentarer är stängda.