Succé för MP här hemma och för fosterlandsvänner ute i Europa

Att Miljöpartiet blev det tredje störta parti övergår mitt förstånd. Men den globala hetskampanj om den ledes CO2 utsläpp, inte minst från FN:s generalsekreterare António Guterres om att jorden brinner tycks ha bränt många väljare, inte minst de yngre.

Resultat enligt valmyndigheten: V 10,9 %, S 24,9, MP 13,8, C 7,3, L 4,4,

KD 5,7, M 17,6, SD 13,2 och övriga 2,2 %.

När majoriteten av alla distrikt hade räknats. Valdeltagandet var 50,7 %, vilket är en tillbakagång jämfört med 2019 då valdeltagandet var 55,3 procent.

Många väljare har vänt EU-valet ryggen, troligen de mer EU kritiska som givit upp hoppet om denna koloss som följer globalisters minsta vinkning och de väljare som har mer koll på Bäst i test och Bonde söker fru…

Vänsterpartier jublar och SD med Åkesson surar på sin fjärde plats kan valet sammanfattas med.

Att tala om folkutbyte i elfte timmen räcker inte, för att dessförinnan ha jamsat med regeringens alla frågor. Övriga partier (C, KD, L ) är också mycket nöjda, efter att de med god marginal klarat 4 % spärren.

Ute i Europa följer medborgare inte Sveriges trend och i parlamentet så backar den gröna gruppen rejält.
Vi får istället glädja oss åt att fosterlandspartier, dvs ytterhögern i statsmedia går framåt i Europa.

Marine Le pen i Frankrike går starkt framåt med sitt parti Nationell samling vilket har tvingat president Emmanuel Macron att utlysa nyval. I Belgien som hade ett superval gick konservativa partier starkt framåt, där New Flemish Alliance (N-VA) och Vlaams Belang (VB) ser ut att bli de stora segrarna. https://nyadagbladet.se/utrikes/belgiska-supersondagen-nationalistiska-partier-segrare/

”Macron anser att han inte kan ignorera kvällens valresultat där Marine Le Pens ytterhöger­parti Nationell samling ser ut att bli dubbelt så stort som hans parti. Framgången för Le Pen speglar ett utbrett missnöje med den sittande regeringen och presidenten även om det är ett val som riktar sig till Europa­parlamentet, rapporterar franska medier. Macron väljer därför att låta folket avgöra vem som ska styra landet och utlyser nyval den 30 juni och en andra valomgång den 7 juli….” https://www.svd.se/a/JbEqP8/macron-kallar-till-nyval-i-frankrike-kan-sanka-ukrainastodet

AFD i Tyskland och FPÖ i Österrike är stora vinnare, vilket kan ge ett lamslaget parlament, som kan göra Putin nöjd och få Zelenskyj att knyta näven i byxfickan över minskat Europa stöd.

Frågan är Vem tar Vem i parlamentets olika höger grupper, där AfD just nu är lite vilset efter att ha fått lämna ID gruppen, då Marine Le Pen vill ha mer inflytande och då gäller att distansera sig från det mest utskällda partiet, precis som SD:s avstånd till forna partibröder i AfS och blivit dörrmatta åt statsminister Kristersson.

Så här stora blir partigrupperna i EU-parlamentet i mandat (jämfört med nuvarande situation inom parentes): https://www.nyteknik.se/samhalle/sa-stora-blir-partigrupperna-i-eu-von-der-leyen-arbetet-borjar-direkt/4267501

 • Kristdemokratiskt konservativa EPP: 189 (+13)
 • Socialdemokratiska S&D: 135 (-4)
 • Liberala RE: 83 (-19)
 • EU-skeptiskt konservativa ECR: 72 (+3)
 • EU-kritiska ytterhögern ID: 58 (+9)
 • Miljöpartistiska De gröna/EFA: 53 (-18)
 • Vänstergruppen GUE/NGL: 35 (-2)
 • Grupplösa: 45 (-17)

Så något Swexit lär inte ske under min återstående livstid och knappast under de yngres heller. Men vi får hoppas att Frankrike visar vägen även för vårt sovande folk också, som ännu tror på vad makthavarna säger.

Kanske måste halshuggning av lärare och präster till förrän folket vaknar? Felskjutningar och sprängningar räcker tydligen inte till för uppvaknande.

Nu är liberalerna i Expressen på riktigt festhumör och kräver att EU skall få beskattningsrätt för klimatets skull och bönders lantbruk är det inte så noga med. https://samnytt.nu/expressen-overlat-till-eu-att-beskatta-svenska-folket.
Efter den salvan är det skönt att ta del av Bitte Assarmos krönika i DGS, där hoppet om Sveriges framtid har sjunkit till botten nivå. https://detgodasamhallet.com/2024/06/10/bitte-assarmo-i-extrema-sverige-ar-allt-mojligt/

3 tankar kring ”Succé för MP här hemma och för fosterlandsvänner ute i Europa

 1. Den rödgröna röran ’still going strong’ i Sverjestan, drömmarnas land. Man kanske kan kalla röran en veritabel ’evergreen’. Hur profitera på detta, såsom konservativ och alltmer alienerad i en galen värld? Gick dock i en till synes annan riktning i EU som helhet, vilket kanske är en tröst… Men spelar det någon roll – går det att reformera en sådan byråkratisk koloss, och i så fall, kommer det bara att göra befolkningsutbytet, folkmordet aningen försiktigare men destinationen terminalt densamma, dvs civilisationens undergång? Kanske är såna här frågor ’lyxproblem’?

   1. Det finns ingen räddare i politiska partier, det är en naiv förhoppning. Skalbolag utan filosofisk kärna eller konsistens. De svänger lika en flöjel och säger vad som för stunden passar, för att positionera sig gentemot låtsasoppositionella partier. Sen är valet över och alla löften är glömda. Nästa val upprepar väljarna misstaget…

Kommentarer är stängda.