Inget aprilskämt -”Jag måste ringa tre ggr till vårdcentralen”

En insändare från Nerkies Allahanda som signaturen TT förmedlade.

Lindesberg den 24 mars 2024

”Sjukvården har helt havererat. Pratade med en sjuksköterska och jag talade om att jag hade tre saker jag ville få prata om. Provtagning för jag behöver förnya mina läkemedel, nya recept och nya smärtor.

Men personen i fråga sa åt mig att jag fick bara prata om en sak och när jag förklarar att de kan hänga ihop avbröt hon på ett ganska otrevligt sett. Hon skulle lägga in om nya recept och sedan kunde inte lova att det skulle bli någon provtagning.

Idag kontrollerar man inte om nya läkemedel fungerar som de ska. Skulle få ringa en ny gång för varje sak jag vill prata med läkare om. Har bytt läkemedel men aldrig tagit något prov efter bytet för snart ett år sedan.

Sedan blev jag tillsagd att läkarna inte längre skriver ut 1g Alvedon utan man får köpa receptfria Alvedon själv. Som alla vet får man bara köpa 500 mg receptfritt och jag kan inte köpa 100 tabletter utan recept.

Det är inte ok då jag har en whiplashskada, multisjuk med kronisk värk. Personalen på Lindesberg vårdcentral som tidigare när de var i gamla lokalerna som var så trevliga, vart har ni tagit vägen?

Vad har hänt med personalen i serviceyrken som tappat serviceandan och blivit korta i tonen, saknar medmänsklighet och i flera fall är rent ut sagt otrevliga.

Är deras mål att vi inte ska våga söka vård. Jag kommer i framtiden att leta efter en privat läkare. Har inte råd egentligen, men kan jag få boka ett längre möte och ta allt på samma möte tjänar jag på det.

Mammi tänkaren

———————————————————————————————————————————

Jag minns hur min mor fick beskedet strax innan hon dog från vårdcentralen i Laxå för många år sedan, att man bara får ta upp en krämpa i taget med läkaren. En utmärkt regel för att mota bort gamla och vi kroniskt sjuka från vårdapparaten och spara in läkartid. Eftersom tiden måste användas för att fylla i drösvis med enkäter från okunniga regions politiker och deras tjänstemän.

Om man har autoimmuna sjukdomar som påverkar hela kroppen och där allt hänger samman då är det kört. Kunskapen om detta är oftast obefintlig inom primärvården, ja även från sjukhuset, det har min familj bittra erfarenheter av.
Vårdkrävande patienter är som Svarte Petter i kortleken, ingen vill ha honom i sitt väntrum.

Bild från Vetenskap och Hälsa

Patienter med bagatellartade åkommor får däremot lätt läkartid på Östermalm i privatiseringens namn. Inte konstigt att privatisten gläder sig åt ökningen av könsdysfori och återställandet av mödomshinnor i den humanitära stormaktens namn.

Orsakerna till sjukvårdens haveri är många förutom inflation och dyra pensionsutbetalningar. Övertung byråkrati, konsulter, utökat antal chefer som genererar ökad administration, okunniga politiker utan ansvar, dyra upphandlingar, åderlåtning av kärnverksamheten, invandrares stora sjukvårdsbehov förutom pensionsräddarnas behov av dyr intensivvård med efterföljande rehabilitering, när gängen pucklat på varandra.

Men nu skall sjukvårdens olika aktörer samarbeta i stället för att konkurrera, det är given i Stockholm meddelar finansregionrådet Aida Hadžialić (S) som åter kommit in i värmen, numera helt nykter under bilkörning, fast nu är det väl enbart taxi som gäller. Så fint och så bra att ingen kommit på denna briljanta lösning tidigare. https://www.svd.se/a/dwoyBo/aida-hadzialic-s-samarbete-ska-korta-vardkoer-i-stockholm

Hälso- och sjukvårdslagens (1982:763) 2 § föreskriver att: ”2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Lag (1997:142).” är däremot dagens stora aprilskämt.

5 tankar kring ”Inget aprilskämt -”Jag måste ringa tre ggr till vårdcentralen”

 1. Vid privata vårdcentraler är du en KUND.
  Vid regionens vårdcentraler är du VÅRDTAGARE.

  Vad händer om ALLA byter vårdcentral från de privata till de regionala?
  Vi har ju den bytesrätten som kanske borde utnyttjas för att få ”ordning på Torpet”.

 2. ”i privatiseringens namn” får man TA betalt för varje tjänst, förutom det statliga bidraget som man får. Kan detta förfarande leda till ett kommande haveri för de behövande? Kan det även medföra att man kan bidra till att överbelasta akuten eller annan vårdinstans, helt i onödan?

  1. Privatisten visar vägen och regioner följer efter för att rädda havererad ekonomi.

 3. Jag tar det som ett aprilskämt ändå för magstarkt för att vara sant , eller ??
  Mvh Sjöström

  1. Tyvärr är det sant, insändaren publicerades innan april.
   Jag minns hur arg jag var när min mors alla krämpor inte fick komma till tals. Jag ville ringa och skälla ut VC, men min mor ville inte, för då får jag nog inte komma alls.

Kommentarer är stängda.