”Ställ upp för Julian Assange och yttrandefriheten! Slutet är nära.”

”Julian Assanges fru har små förhoppningar om makens överklagan och tror att Wikileaksgrundaren kommer att utlämnas till USA.

– Han kommer att hamna i ett hål så långt och djupt ner i marken att jag inte tror att jag någonsin kommer att få se honom igen, säger Stella Assange.…” https://nyadagbladet.se/utrikes/assanges-fru-ser-morkt-pa-sista-overklagan/

Fakta från samma länk för läsare som glömt fallet.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.
Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under pågående överklagan.”

Jämför hur vår muslimkramande JK Marie Heidenborg kompenserar våldtäktsmän med förmögenheter för några extra dagar i häktet, med behandlingen av Assanges obekräftade uppgifter om sexuella övergrepp mot två röda, men helt frivilliga damer på deras kammare, så borde varenda människa förstå Sveriges kryperi för USA.

Från https://www.globalpolitics.se/stall-upp-for-julian-assange-och-yttrandefriheten-slutet-ar-nara/

Internationella journalisters uttalande till försvar för Julian Assange:

”Kära vänner och kollegor,

Som ni säkert vet har vi nu nått ett kritiskt skede i Julian Assanges kamp mot USA:s utlämning med överklagande förhandlingar som äger rum i Storbritanniens High Court den 20 och 21 februari.

Om Assange förlorar denna förhandling är det mycket osannolikt att Högsta domstolen kommer att ta upp fallet. Då återstår bara Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som Storbritanniens konservativa regering ignorerar alltmer, som den enda källan till nåd.

Med detta i åtanke tyckte vi att det var viktigt att ge er lite användbar information som kan vara till hjälp i ert arbete med rapporteringen.

Först och främst kanske många av er vill (och vi vill uppmuntra er alla) att bevaka förhandlingarna. På denna länk hittar du information om hur du ansöker om tillstånd att närvara vid utfrågningarna på distans.

Observera att det i anvisningarna anges att observatörer endast får följa förhandlingarna från Storbritannien om inte tillstånd beviljas. Om du befinner dig utanför Storbritannien, vilket många av er gör, rekommenderar vi att du inkluderar ett uttalande om att du bevakar förhandlingarna för X publikation, med en läsekrets på Y, i land Z och att det är ”i rättvisans intresse” att dina läsare hålls fullt informerade om förhandlingarna.

Vissa av er kanske vill närvara personligen vid domstolsförhandlingarna. Möjligheterna till detta är mycket mer begränsade, men för att göra det måste du skicka ett e-postmeddelande med din begäran till följande: pressofficecourtslaw@justice.gov.uk

För att sätta så stor press på domstolen som möjligt vill vi också uppmana er alla att skriva artiklar före utfrågningarna. Nedan följer en lista över evenemang som du kanske vill lyfta fram eller delta i:

– 6-8 februari: Utställning i Europaparlamentet som lyfter fram Assanges många utmärkelser inom journalistik.

– 14 februari: Genève Press Club, tillsammans med RSF Schweiz, anordnar ett samtal med Stella Assange online och personligen. Stella kommer att finnas tillgänglig för intervjuer efter evenemanget.

– 15 februari: Freedom of the Press Foundation håller ett online-evenemang om Assange. Bland talarna finns Cindy Cohn, verkställande direktör för Electronic Frontier Foundation, Carrie DeCell, jurist vid Knight First Amendment Institute, Trevor Timm, verkställande direktör för Freedom of the Press Foundation och Ben Wizner, direktör för ACLU:s Speech, Privacy, and Technology Project.

Det kan också vara intressant att notera att FN:s nya särskilda rapportör om tortyr Alice Jill Edwards i tisdags uppmanade Storbritannien att stoppa utlämningen och hävdade att Assange skulle riskera att utsättas för behandling som motsvarar tortyr eller andra former av misshandel eller bestraffning om den genomförs.

För dem som missade dem fanns det också viktiga och relevanta uppdateringar från förra veckans beslut att döma Joshua Schulte, den påstådda läckan av CIA:s Vault 7-dokument, till 40 års fängelse. Bland annat detta brev från hans advokat som belyser den typ av förhållanden han hölls under i häktet för särskilda administrativa åtgärder. Det finns också denna viktiga rapport från Kevin Gosztola, som beskriver hur ”terrorismförstärkning” tillämpades på Schultes straff för hans fällande dom enligt Computer Fraud and Abuse Act (CFAA) – något Assange också är åtalad för.

Slutligen, glöm inte att som förberedelse inför domstolsförhandlingarna finns ett arkiv med alla tillgängliga juridiska dokument hittills tillgängligt här. Det finns också denna användbara tråd från Stella där de juridiska argumenten i fallet läggs fram.

Tack och vänliga hälsningar,

Serena, Nicky och Tareq

————————————————————————————————————————-

Här vill USA (med hjälpredan Sverige) statuera ett exempel för att visa hur det går när en modig journalist avslöjar USA:s krigsbrott.

Äntligen;

86 australiska parlamentariker röstade ja till en motion för Julian Assanges frigivning under torsdagen(den 15/2). Premiärminister Anthony Albanese uttrycker optimism om ett positivt avslut och hoppas på Assanges snara återkomst till hemlandet….”
https://nyadagbladet.se/utrikes/australiens-premiarminister-lat-assange-komma-hem/

Hur någon kan stå ut med den mentala tortyr som Assange utsatts för övergår mitt förstånd. Människan är töjbar, brister, men tvingas ändå överleva. Här har vår humanitära stormakt visat sitt rätta ansikte med dess kryperi för USA. Efter Natoanslutningen (när EU hotat Orbán tillräckligt) är det unga män som kan tvingas delta i krigsbrott.

Under kategori Julian Assange finns fler inlägg om denna skandal, som borde till brottsdomstolen i Haag.

En tanke kring ””Ställ upp för Julian Assange och yttrandefriheten! Slutet är nära.”

  1. Detta är en skam för Sverige!
    Varenda medborgare borde inse landets kryperi för USA. Hyckleriet är totalt med makthavarnas anklagelser mot andra länders rättssystem. De blundar hårt mot nazist regimen i Ukraina och hånar Viktor Orbán för hans politik, för att inte tala om Kina och Ryssland. Men USA får bryta mot varenda konvention utan att dess vasallstater protesterar och vägen till brottsmålsdomstolen i Haag är helt blockerad.

Kommentarer är stängda.