Politikerväldet har gamla anor och förvandlar medborgare till följsamma får

Peter Engellau och K-O Arnstberg är två herrar som ofta förmedlar kunskap som jag helt missat. Nej, inte i praktiken utan i teorin, där upphovsmän som satte ord på företeelsen presenteras.

I DGS krönika den 5 februari presenterar Engellau hur fransmannen Alexis de Tocqueville redovisade sina erfarenheter och tankar om det nya samhällssystemet i USA efter oavhängighetsförklaringen. Han skrev ner sina iakttagelser med reflexioner i boken Demokrati i Amerika som publicerades 1835 och som därefter har blivit en klassiker.

Bild från DGS artikel

Han funderar över baksidan på demokratin och befarar att den skulle kunna förvandlas till någon sorts despoti. 

”….Över massan av människor står en enorm vaktande makt som åtar sig att på egen hand säkra medborgarnas behov och övervaka deras öde.….”

Denna makt är i början god och vill människorna väl, men efter hand ökat maktbegäret och till slut har…..

jämlikhetsprincipen förberett människorna för allt detta och förmått dem att stå ut och ofta betrakta regeringens ingrepp som förmåner… En sådan makt förstör inte men den förhindrar liv, den tyranniserar inte men den undertrycker, den försvagar och fördummar folket tills varje nation förvandlas till en flock skrämda och flitiga djur med regeringen som herde...”

Kanske misstänkte han att framtiden skulle ge honom rätt, när staten/politikerväldet tar ifrån medborgare deras handlingskraft. Där Sverige har ledarplats med att fördumma och passivisera medborgare.

Eller som i dag där medborgare överutnyttjar och kriminella länsar och infiltrerar sig i välfärden.

Engellau lyfter fram vad som främst orsakat medborgares förtvining, nämligen  regeringsformen från 1974 som artade sig till en kröningsfest för politikerväldet där väldets uppgift och ambitioner stolt presenterades i 1 kap. 2 § i enlighet med vad Tocqueville förutsåg:

”….Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.…”

Inte konstigt att Sverige med dess humanitära stormakt har förvandlats till paradis för bidrag och brottslighet. Där skötsamma kläms åt och brottslingar stryks medhårs.

Samma lyckorike har presenterats i Agenda 2030 och då förstår vi att det ligger en hund begraven bakom de insmickrande orden, från vargar i fårakläder.

Bild från Neue Zürcher Zeitung

Relaterad källa: https://detgodasamhallet.com/2024/02/05/patrik-engellau-politikervaldet-forutsags-for-tvahundra-ar-sedan-2/

Till sist gårdagens skämt, utredningen om vilka som orsakat Nord Streams sabotaget läggs som förväntat ner. Åklagaren säger att han varit mycket noggrann……Inget får irritera beställaren eller utföraren USA i slutfasen av Nato processen.

2 tankar kring ”Politikerväldet har gamla anor och förvandlar medborgare till följsamma får

  1. Men nu stundar förstås debatter i SVT, där olika teorier möts i respektfullhet till varandra.
    Både team Pål Jonsson och team Nej till Nato kommer att värdigt samtala om denna stora fråga. SVT kommer att leva upp till sändningstillståndet som kräver allsidighet och objektivitet. Eller hur?

    1. SVT:s allsidighet och opartiskhet har många tolkningar, jag ser mest ensidighet och partiskhet till både Kristersson och Andersson. Folkets röst har ingen representant.

Kommentarer är stängda.