Oron är nu stor för en ny världsordning

Nu kan inte längre en ny världsordning förnekas, en multipolär ordning som ger lobbyorganisationen WEF med Klaus Schwab stor oro med hans Davosbröder, för att inte tala om USA och dess springpojke EU.

Bilden från SvD:s artikel https://www.svd.se/a/JQm2M6/experter-putins-drom-om-ny-varldsordning-kan-sla-in säger allt.

”Glöm de tydliga blocken från kalla kriget. Konflikterna i Ukraina och Gaza snabbar på en ny världsordning med komplicerade – och explosiva – pakter. Kommer Putins dröm att gå i uppfyllelse? skriver Gunilla von Hall.
Två till synes ändlösa krig och en krutdurk i Asien. Men i spåren följer också något nytt: en rubbad geopolitisk maktbalans. Den traditionella världsordningen förändras. Och det går snabbt.
– Krigen i Ukraina och Gaza har raserat tanken att länder kan inordnas i separata block som väst, öst och syd. Vi har fått en fragmenterad multipolär värld.
Det säger Simon Cleobury, tidigare brittisk diplomat och internationell nedrustningsexpert vid ansedda tankesmedjan GCSP i Genève.
Särskilt kriget i Gaza har splittrat världen och skapat nya geopolitiska pakter, anser han. De liknar inte alls kalla krigets två block. I stället växer ett brokigt lapptäcke med olika maktcentra fram…..”

Proxy kriget Ukraina fick initialt en majoritet av världens ledare med deras medborgare att fördöma Rysslands anfall, men kriget mellan Israel och Hamas får sammanhållningen att rämna.

Israels hårda vedergällningsattacker efter Hamas anfall synliggör sprickan ända upp i FN:s säkerhetsråd och Joe Biden betalar ett högt pris för att stödja Israel. Västs dubbelmoral kommer obarmhärtigt i dagen, krigsbrott mot det ukrainska folket, men inte det som händer i Gaza.

Skillnaden är att Israel vedergällnings attacker provocerades fram av Hamas (Iran?) terrorattack den 7 oktober och Israel anser att de har rätt att försvara sig och vill utplåna Hamas. Kanske deras tunnelgömda krigare går att elimineras, men deras ideologi finns kvar med ökat stöd av vänstern i hela västvärlden.

Kriget i Ukraina provocerades fram av USA/Nato:s expansion i Ukraina som Putin ansåg vara ett säkerhetshot mot Rysslands säkerhet.

Nu är det västvärlden med USA, EU, Japan, Kanada och Australien som blir allt mer isolerade av andra mäktiga spelare på världsscenen. Där Kina och Ryssland får allt fler följare i Bric sammanslutningen. Nästa år utökas gruppen med sex länder: Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

”……Brics kommer då att representera 46 procent av världens befolkning och 38 procent av världens bruttonationalprodukt. Gruppen av sju ledande ekonomier, eller G7, representerar däremot mindre än 10 procent av världens befolkning och 30 procent av den globala ekonomin….”

Sammanhållningen tycks stor på ytan, men det finns motstridiga intressen även inom Bric. Att USA:s roll som världspolis minskar är märkbart, men min oro är att politisk islam från främst Iran och Saudi skall få för stort inflytande. Den största vinnaren är nog Putin som gläds åt västs krympande makt i världen.

EU eliten vill nu öppna dörren för Ukraina och fler mindre östländer trånar efter generösa EU bidrag. Allt detta kräver ökat skatteuttag av Europas medelklass, vilket kanske kan få dem att vakna och inse att den världspolitiska scenen har förändrats. Och när pengarna inte längre räcker till deras egen livsföring då brukar solidariteten avta.

3 tankar kring ”Oron är nu stor för en ny världsordning

  1. Fri media = alternativmedia? Enligt mig en förvånansvärt brokig samling eller skall man kalla dessa aktörer för swish-tiggare ingen aning det kändes som ett piggt och fräscht alternativ men åtminstone för mig ;men beslutsamhetens friska friska hy går ju snabbt över

  2. Den nya världsordningen och dess vidhängande konflikter kommenteras regelbundet av analytiker, som sannolikt inte är påverkade av de västliga och östliga propaganda-maskinerna. Tänker då på Lars Bern, Stig Berglund, Magnus Stenlund och några till, alla med Swebbtv (sökord) som medium.

    1. Tänk om dessa herrar kunde få synas i SVT och övrig media. Dess experter är alla klimatalarmister, vaccin välsignare, Putin hatare, med Donald Trump i kulisserna och interjuver med vanligt folk är noga utvalda personer med samma åsikter.
      Fri media är dagens skämt!

Kommentarer är stängda.