”Braksuccé för Kanadas dödshjälpsprogram – 44.958 döda sedan 2016”

Från Newsvoice den 19 november Av Kristoffer Hell

https://newsvoice.se/2023/11/kanadas-dodshjalpsprogram/

Äldre personer. Foto: Elien Dumon. Licens: Unsplash.com (free use)

Det är svårt att beskriva Kanadas dödshjälpsprogram som landet införde 2016 som något annat än en enorm framgång. Bara mellan 2016-2017 fördubblades antalet ansökningar om dödshjälp. 2022 avled 13.241 människor med dödshjälp.

Den vanligaste sjukdomen som föranledde en begäran om dödshjälp var cancer (63%). Spannet med flest kandidater var 71-75 åringar. Statistiken visar också att män, oftare och tidigare än kvinnor, gav upp kampen för livet.

Inledningsvis skapades dödshjälpsprogrammet för att förkorta lidandet för människor med dödliga sjukdomar som cancer, men 2022 gick det bra att begära dödshjälp också för kronisk smärta, allmän svaghet, blindhet/dålig syn, dålig balans, problem att svälja, m m.

Européer som gett upp hoppet om sin framtid kan lagligen be om att få bli dödade i Beneluxländerna, Tyskland, Schweiz och Spanien. Passiv dödshjälp är tillåten i Österrike och Norden.

I Sverige uppger Karolinska Institutet att svenskar är positiva till aktiv dödshjälp, vilket en riksdagsledamot Markus Wiechsel från Sverigedemokraterna (SD) också motionerade för 2022.

Kanadas dödshjälpsprogram

Håller den kanadensiska trenden i sig kan antalet avlivade år 2030 hamna på mellan 25.000 och 35.000 – med en totalsiffra över statligt dödade människor sedan 2016 i häradet 200.000.

Kanadas dödshjälpsprogram
Eutanasi i Kanada. Diagram: canada.ca/en/health-canada
Eutanasi i Kanada. Diagram: canada.ca/en/health-canada
Eutanasi i Kanada
Eutanasi i Kanada. Diagram: canada.ca/en/health-canada

Passiv dödshjälp innebär att livet förkortas genom att man undviker medicinska och tekniska hjälpmedel för att hålla en döende person vid liv.

Referenser och relaterat

Med tanke på krisen i landets regioner, så klaga inte för mycket över dina krämpor om du är pensionär, för då kan du bli övertalad till att avsluta ditt liv, billigt och bra för samhällsekonomin. https://www.svd.se/a/GME2qq/kirurgen-ska-vi-ha-aldersgranser-vid-operationer

Mitt svar på frågan om operationer alltid skall göras på en 97 åring är givetvis Nej vid så hög ålder med undantag av olycksfall, där sår måste sys ihop och frakturer lagas.
Varför inte sätta helt stopp för könsbyten, rekonstruktion av mödomshinnor (de som nu finns) omskärelse, men så fort det handlar om religion och unga som är (naturligt) tonårsvilsna, då finns det ingen hejd på den skattefinansierade privatistens hjälpsamhet.

7 tankar kring ””Braksuccé för Kanadas dödshjälpsprogram – 44.958 döda sedan 2016”

  1. Är det alla i samhällsskiktet som man avser? Eller är det några andra avgörande faktorer som ger ”företräde” till ”Assisterad dödshjälp för svårt sjuka”. Är det t.ex. personens ekonomi, ålder etc.? Ska man kunna köpa assisterad dödshjälp utan att personen i fråga vet det?

  2. Varför be om något som man kommer att få lika säkert som oundvikligt
    På lång sikt är vi alla döda som en berömd ekonom formulerade sig

  3. Peppar peppar jag har alltid varit emot aktiv dödshjälp vi kommer alla någon gång dö ju senare desto bättre

  4. Peppar peppar jag har alltid varit emot aktiv dödshjälp men motiveringen att vi kommer alla att dö. det är ju det säkraste som finns jag tänker mig inte att få valuta för mina skattepengar på detta infama sätt

  5. Jag föreslår en försöksverksamhet, kanske riktad mot miljöpartiet och socialdemokraterna som tack för deras oförtrötterliga insatser att förstöra landet.

    1. Likt förbannat är det SD:s fel att socialdemokraterna välkomnade alla låtsasflyktingar bara för att visa sin avsky mot Åkesson, enligt den röda utvärderingsgruppen. Inte ett pip om att de var desperata och behövde bidragsröster helst från Afrika och Mellanöstern.

Kommentarer är stängda.