Så uppstod konflikten Israel-Palestina enligt SvD

En sammanfattning från SvD med en annan ingångsdörr än den som signaturen Karl W levererade i sin kommentar den 13 oktober och från Global Politics den 14 oktober där invektiven mot Israel slår nya rekord.

Den är skriven av Khaled Alnasser från Iran som har läst teoretisk filosofi vid Umeå universitet, som tycks ha kvar den mörkröda färgen, sedan mina döttrars far var kårordförande för detta röda universitet under 70-talet.

Inledningen räcker med ”Nu dansar åter det sionistiska blodtörstiga barbariet på palestinska barns kranier och brända kroppar och den påstått ”fria” och ”humanistiska” världens gemena medbrottsliga företrädare armbågar sig fram för att hylla ett avskyvärt kolonialt rasistiskt kadaver……” https://www.globalpolitics.se/det-sionistiska-barbariets-verkliga-ansikte/

Händelser i nutid och dåtid värderas, filtreras och bedöms olika beroende på hemvist, ideologi, tolkning av fakta och erfarenheter.

Först en presentation av Hamas i Gaza.

”Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.
Det beräknas bo omkring två miljoner människor på Gazaremsan.
Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–1948) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.
Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.
2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.
I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.
Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.
Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.
al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.”
Källor: Landguiden/UI, Nationalencyklopedin

Vilka står på vilken sida? Vad är Hamas? Och varför är Israel–Palestina- varför är konflikten så komplicerad? Här är bakgrunden i korthet.

Jesper Sundén Uppdaterad 2023-10-11 av artikeln som publicerades
2018-05-15 https://www.svd.se/a/oRQKEj/konflikten-israelpalestina-pa-2-minuter

Så uppstod konflikten i Israel–Palestina

Vilka är det som strider mot varandra?

Förenklat handlar konflikten om två folk och en bit land. Folken är judarna och palestinierna och landet är ytan mellan Medelhavet och Jordanfloden. Genom historien har flera olika folk levt i området. Under antiken kallades det Palestina av grekerna, efter forntida folk­stammen filistéer. Först i modern tid kom ”palestinier” att bli en benämning på de araber som bodde i området.

Hur uppstod problemen i Israel–Palestina?

Fröet till konflikten såddes under första världskriget. Britterna förde då krig mot Osmanska riket och lovade araberna i Osmanska riket ett arabiskt kungadöme om de stred på britternas sida. Men det fanns ett problem: Britterna lovade samtidigt att upprätta en ”nationell hemvist” för judar i Palestina. Två löften som inte gick ihop.

Britterna spelade dubbelt under första världskriget, vilket delvis ledde till konflikten mellan Israel och Palestina.
Britterna spelade dubbelt under första världskriget, vilket delvis ledde till konflikten mellan Israel och Palestina. Foto: Ariel Schalit/AP

Britterna spelade dubbelt under första världskriget, vilket delvis ledde till konflikten mellan Israel och Palestina. Foto: Ariel Schalit/AP

Vad hände efter andra världskriget?

Britterna lyckades ta kontroll över Palestina och stora delar av Mellanöstern. Och efter nazisternas mord på sex miljoner judar under andra världskriget ville många ge judarna en egen stat.

Vad innebar FN:s plan?

FN tog fram en plan för Palestina 1947. Området skulle delas upp i en judisk och en arabisk stat. Planen antogs med stor majoritet i generalförsamlingen, men arabvärlden var emot. Den 14 maj 1948 utropade staten Israel sin självständighet och angreps omedel­bart av sina arabiska grannar. Den nya staten överlevde, men 700 000 palestinier flydde eller drevs iväg från sina hem. Därefter angreps Israel gång på gång av arabstater i flera krig. Under dessa erövrade Israel stora områden. Sedan 1967 ockuperar Israel Västbanken, som utgör huvuddelen av vad som kan bli en framtida palestinsk stat vid en fredsuppgörelse. En sådan försvåras dock av att 700 000 israeler lever i bosättningar där i dag.

Hamaskrigare i Gaza city.
Hamaskrigare i Gaza city. Foto: Yvonne Åsell

Hamaskrigare i Gaza city. Foto: Yvonne Åsell

Vad är Hamas och varför krigar de mot Israel?

Hamas är en islamistisk terrorgrupp, med rötter i Muslimska brödraskapet. Den får stöd av framför allt Iran, men även av Turkiet. Organisationen vill utplåna Israel och är terrorstämplat av USA, EU och flera gulfstater.

2007 tog Hamas över kontrollen över Gaza och sedan dess har det funnits två palestinska styren. Ett i Gaza och ett på Västbanken, där Fatah (en del av PLO) styr genom president Mahmoud Abbas och den Palestinska myndigheten. Abbas presidentmandat gick ut 2010, men han sitter kvar eftersom inga palestinska val genomförts sedan 2006.

Sedan Hamas tog över Gaza har levnadsförhållandena där kraftigt försämrats. Gång på gång har Hamas attackerat Israel, som svarat med motattacker, vilka orsakat stor lidande bland civilbefolkningen.

Sök själv – så har SvD skrivit om konflikten i Israel

SvD den 15 maj 1948 – dagen efter att staten Israels självständighet utropats.
SvD den 15 maj 1948 – dagen efter att staten Israels självständighet utropats.

SvD den 15 maj 1948 – dagen efter att staten Israels självständighet utropats.

————————————————————————————————–

Tänk om bandet kunde spolas tillbaka.

Hur skulle läget vara om FN:s plan från 1947 hade accepterats av araberna?

För varje angrepp har Israel utökat sin landyta med nya bosättningar på palestinsk mark som har ökat det urgamla hatet mot Israel och dess judiska befolkning. Hatet och polariseringen är nu större än någonsin efter Hamas angrepp på civila judar och Israels hårda svar med USA bakom sig. Polariseringen ökar mellan vänsterorienterade partier V + S + C +MP och regeringspartierna med SD i denna svårlösliga konflikt.

Står ett tredje världskrig för dörren?

9 tankar kring ”Så uppstod konflikten Israel-Palestina enligt SvD

 1. ”Terrorgrupp”. Stämplad så av palestiniernas fiender. Hur ofta har vi genom historien upplevat att en ”terrorgrupp” plötsligt har omdöpts till ”frihetskämpar”. Sydafrika – någon?

  Aktioner av en terrorgrupp, frihetskämpar eller inte i andras ögon, motiverar och urskuldar det en etnisk rensning och en masslakt av civila. Nakba.

  Bara ett tanke experiment. Det judiska folket drevs ut från regionen Palestina för omkring 2,000 år sedan av romarna. Nu vill det judiska folket, eller snarare mycket radikala grupper inom folket, ta tillbaka ”sitt” land, Israel, och avhysa de som slagit sig ner där.

  Tänk om: Norge, Finland, och stora delar av norra Europa, norra dagens Tyskland, var en gång svenskt. Vad skulle reaktionen bli om svenskarna beslutade sig för att återta ”sitt” land, och rensa det från norrmän, finnar och tyskar. Jämförelsen är långtifrån exakt, men det är väl värt att begrunda tanken och hypotesen.

 2. Om det någonsin ska bli fred, så måste parterna enas om historiken till att börja med. Israels forne kloke ledare Yitzak Rabin var redo att ingå en uppgörelse med PLO om en tvåstatslösning. För detta erhöll han och Yassir Arafat Nobels fredspris. Strax efter detta blev Rabin mördad av en judisk extremist.

  Viljan till tvåstatslösning finns dock kvar på båda sidor. Men den verkar vara tystad.

  1. Tyvärr finns det extremister på båda sidor som har tillförskansat sig för stor makt över folket, som vill leva i fred. Demonstrationer äger rum i Israel mot Netanyahus politik, där han vill bestämma över rättsväsendet.
   Hur många i Gaza som är trötta på Hamas politik och att bli använda som mänskliga sköldar fåt vi inte veta.

   1. Extremisterna på Israels sida har legitimerats av väst, USA främst. Extremisterna på Palestinas sida har legitimerats av arabvärlden.

    Vad vi får veta är att Hamas har ett stort stöd inom Palestina. Det är därför till och med USA varnar för ett permanent maktövertagande av Gaza.

  1. Förmodligen var detta samma plan som när USA stödde Afghanistans socialistregering. Vid Sovjetunionens intervention 1979 stödde USA de gerillagrupper som senare utvecklades till talibanerna.

Kommentarer är stängda.