Vad händer i Ryssland – statskupp av Wagnergruppen?

När statsmedia och alternativen är relativt samstämmiga så verkar bilden klarna.

Prigozjin Wagnergruppens ledare : Hämnd
(på en oduglig militärledning, som nu drabbat hans forna vän presidenten)

Putin: Förräderi som skall krossas och vårt svar blir hårt

Wagnerstyrkor har intagit det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-na-Donu, enligt den paramilitära gruppens ledare Jevgenij Prigozjin.

Hur detta försök till statskupp kommer att sluta är ännu osäkert, mer än att USA/Nato med vänner jublar.

Kanske nu Putin med militärledning måste dra tillbaka trupper från Ukraina för att kväsa upproret, vilket får drömmen i väst att få ner Putin på knä för gott att kunna bli verklighet. Att slåss både inom och utanför landet brukar ingen makthavare klara av.

Citat från SvD
Wagnergruppen är en paramilitär styrka som strider på uppdrag av Kreml och parallellt med Rysslands reguljära armé. Gruppen har spelat en viktig roll i Rysslands erövring av den numera raserade staden Bachmut i Donetskregionen, den längsta och troligen blodigaste striden i konflikten. Under krigets gång har Prigozjin blivit allt mer Kremlkritisk i sin retorik. https://www.svd.se/a/MoXpdo/wagnerchefen-motsager-putin-badar-i-blod

Citat från Global Politics som denna gång återger Putins tal till nationen från SVT.
I ett tv-sänt tal till nationen kallar Rysslands president Vladimir Putin Wagnergruppens övertagande av Rostov-on-Don för ett ”beväpnat myteri” och ”förräderi”.
– Vi kommer att försvara vår stat för förräderi inifrån, säger president Putin.
Putin säger också att det som hänt det senaste dygnet är ett hugg i ryggen på Ryssland. Han kallar det för ett ”själviskt uppror” som distraherar Ryssland från att försvara sig mot Nato och Nazisterna i Ukraina.
– Vad vi ser här är förräderi. Vårt svar kommer att bli hårt. Vi kommer att agera bestämt för att stabilisera situationen i
Rostov-on-Don.
– Alla som har deltagit i detta myteri kommer att straffas. Jag kommer att göra allt för att försvara Ryssland. 
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=147d3fac79fef687fe8328897cd8167a

Bild; hant.se

Putins fd kock, Prigozjin har länge hånat Putins militärledning. Hatet är främst riktad mot försvarsminister Sergej Sjojgu som enligt Prigozjin behövde kriget i Ukraina för att nå en högre militär titel och har försvårat trossen till Wagnersoldater och tom beskjutit dem i Donabass regionen.

Wagnergruppens ledare: ”Det här är inte en militärkupp”

Affärsmannen Jevgenij Prigozjin, mannen bakom Wagnergruppen, uppges efter det påstådda angreppet mot legosoldattruppens läger i Ukraina, ha ”förklarat krig mot Ryssland försvarsministerium” i ett antal ljudmeddelanden på Telegram.
Wagners kommendörsråd ”har fattat ett beslut: den ondska som landets militära ledarskap för med sig måste stoppas”, säger Prigozjin bland annat.
Wagnerledaren anklagar den ryska militärledningen för att inte bry sig om soldaters liv och fortsätter:
– De har glömt bort ordet ”rättvisa” och vi kommer att ta det tillbaka, säger Prigozhin i ett ljudmeddelande.
Han försäkrar att de som ”i dag har förstört våra mannar, som har förstört tiotals tusen ryska soldaters liv kommer att straffas”.
Han specificerar inte vad han menar med anklagelsen om att förstöra soldater.
Enligt Prigozjin klarnar detaljerna av vad som har hänt efter hand, men enligt honom anlände Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu ”till Rostov för att genomföra en operation för att förstöra Wagner”.
Prigozjin säger att ”det finns 25 000 av oss och vi kommer att ta reda på varför laglöshet råder i landet”.
Därefter tillägger han:
Det här är inte en militärkupp. Det är en marsch för rättvisa.
Källa: Reuters, Twitter i går kväll via Sara Torvalds

För vem och vilka skall rättvisa skipas? undrar jag. Att rädda soldaters liv eller mera Wagnermakt?

Maktkamp mellan Putin, militärledning och Wagnergruppen är däremot sant, när stadsmedia och alternativen rapporterar likadant.

9 tankar kring ”Vad händer i Ryssland – statskupp av Wagnergruppen?

 1. En stor maskirovka, iscensatt för att dölja nåt som planerats. Kan vara att Wagnergruppen flyttar till Belarus och öppnar en ny front därifrån mot Ukraina. Vilket vore förödande för Ukraina att hantera två fronts krig. Min personliga analys, vilket är en gissning liksom de flesta väst medier använder sig av.

 2. Det drogs snabbt stora växlar i västerländska MSM, på Prigozjins märkliga utspel.
  Från fiende till NATO till potentiell allierad, så snart det tolkades in subversiv potential mot Putin. Patetiskt.
  Frågan är om Prigozjin kommer att fortsätta med sina påhitt och om några andra är med på dessa infall.
  Är det allvarliga försök att rubba krigets förutsättningar eller något som bara kan viftas bort, så länge Wagnergruppen ser till att strida mot Ukraina?
  Prigozjin verkar inte gilla Sjojgu eller Gerasimov, och Sjojgu hade väl krävt att Wagner-soldaterna skulle skriva under något slags kontrakt giltigt från månadsskiftet… Så frågan är om Prigozjin kommer att petas från befälet. Det är viktigt för Putin att hans auktoritet inte undergrävs av myteriförsök eller sådana rykten.
  (Redan för tvåhundra år sedan konstaterade von Clausewitz att Ryssland var för stort för att besegras genom ett krigsföretag utifrån; den enda möjligheten var sönderfall internt, såsom revolution, inbördeskrig. Men sådant sentiment finns inte idag i Ryssland.
  Är det då möjligt med en palatskupp?
  Minns ni när Gorbatjov kidnappades 1991?
  Silovik-juntans konspiratörer misslyckades.)

  1. Har det bäring på Wagner-gruppen? Doug Macgregor tyckte inte att Wagner består av legosoldater (”mercenaries”), utan var mer att likna vid Franska främlingslegionen vad det gäller lojaliteten till respektive land. Med förbehåll för att Franska främlingslegionen funnits länge och bevisat sitt institutionella värde.

   1. ”Legosoldater från Syrien erbjuds 5 000 pund i månaden, motsvarande cirka 61 000 svenska kronor, för att strida på Rysslands sida i kriget i Ukraina. Uppgifterna bekräftas av BBC News, som har pratat med en syrisk soldat som anmält sig frivillig till frontlinjen i kriget”
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Legosoldat
    Hur objektivt det är från Wiki vet man inte. Mer än att legosoldater har mer betalt än landets egna.

 3. Mycket märkligt alltsammans. Hela kriget – för det pågår väl ett krig? – är märkligt. Men utsagan om ’till den siste ukrainaren’ myntades tidigt i kriget (det kinetiska kriget alltså, eftersom konflikten går längre tillbaka i tiden förstås), och gäller fortfarande, I USA:s proxykrig mot Ryssland.

  1. Det börjar bli för många fronter att ta ställning till. Putin och Wagner ledaren Prigozjin var ju såta vänner tidigare, han blev förmögen med Putinvänliga avtal inom restaurangbranschen. Är militärledningen för självsvåldig?
   USA/Nato med västs lakejer vet man i alla fall vad man har.

Kommentarer är stängda.