Statsmedias rapportering ger mig huvudbry, med grubbel och bryderi

”Vem i hela världen kan man lita på? Sjöng Hoola Bandoola Band med textförfattaren Mikael Wiehe första gången 1972. 

En låt som vi inom -68 års vänsterrörelse ofta gnolade på under 70 -talet. Den handlar om tillit, förtroende och om personer som ständigt sviker.

Sången är nog än mer aktuell idag, när det handlar om medias rapportering om klimat, pandemi, vaccin, kriget i Ukraina och om inställningen till öst där Kina nu har ledartröjan, vilket framställs med skrämsel från Maos tid.

Tyvärr är lojaliteten till USA ännu stor från medborgare som enbart tar del av statsmedia med SVT/SR och som vägrar inse att det goda USA har bytt skepnad till det motsatta. Eftersom vårt politiska etablissemang med media styrs från USA med dess internationella organisationer och EU som bundsförvanter.

Under min röda ungdomstid var vi i alla fall medvetna om ljugandet och media skrev ännu om skandaler som Watergateskandalen, Song My-massakern och IB-affären utan dagens subjektiva filtrering.
Idag verkar majoriteten medborgare svälja vad politikers megafon, statsmedia skriver med hull och hår. Vi som ser igenom falsarierna stämplas genast som hemska höger extremister och så är all diskussion bortblåst.

Att alla händelser har en bakgrund förtigs av både politiker och dess media. I stället öser statskontrollerade SVT på med nonsens program på bästa sändningstid. I samhällsprogram är urvalet av experter mycket selektivt, där Carl Bild ofta brukar få sträcka ut benen och förkunna att den enda vägen går till Europa dvs. till hans elitpolare och när det handlar om brottslighet så kan EXPO få stå för expertutlåtanden.

 Militäranalytikern Mikael Valtersson lär inte komma till SVT:s samhällsprogram efter hans analys av Ukrainas motoffensiv på Twitter som återges av Global Politics. I dessa program sitter endast experter som tycker likadant och nickar instämmande åt varandra.
https://www.globalpolitics.se/hur-gar-ukrainas-motoffensiv/

Tyvärr börjar kriget med väntad vår offensiv från Ukraina få mig att känna samma hopplöshet kantad med likgiltighet som dagliga rapporter med skjutningar, sprängningar och mord här hemma.

Folkets lidande och unga soldaters död berör inte makthavare varken i öst eller väst. Vanligt folk har alltid offrats genom historien för kampen mellan starka makthavare. Där vatten, naturtillgångar som mineraler och jordbruksmark varit lockbeten, förutom världsdominans.

Det som är mest tragiskt att bevittna är hur både rött och blått sluter sig samman i deras Nato strävan. Tänk så lägligt att HD just nu godkänner utlämning av en PKK anhängare till till Turkiet strax före Nato mötet i Vilnius och fler utlämningar kan stå på tur. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gEKk65/hd-godkanner-forsta-pkk-utlamningen-infor-natomotet-unikt-fall

Den humanitära stormakten har bytt skepnad, från kom i min famn till nu sparkas du ut till ditt eget land.

Men utvisningar är mycket selektiva, för utlämning av bestialiska våldtäktsmän kommer däremot inte på fråga, där sänks straffen till lite samhällsvård. Att en 13-årig flickas underliv sprack under en grotesk gruppvåldtäkt och blev filmad verkar inte rättsväsendet anse som grovt inte heller att tortera en ung Svenne i skogen som tvingades dansa naken, vilket renderade lite ungdomsvård, som kan bestå av fikasamtal med en förstående socialtant.
https://www.friatider.se/gang-torterade-ung-svensk-i-skogen-och-tvingade-honom-dansa-naken

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) har samma följsamhet inför WEF:s agendor, därför att det gynnar dem själva bäst.
Att påstå att miljarderna till Ukraina räddar vår demokrati är endast alibi för att rädda USA:s fortsatta militära interventioner med Nato som spjutspets.
När den smärtsamma insikten om förändring i världens maktbalans pågår, så fortsätter Europas ledare i samma hjulspår med underdånighet inför en åldrande Onkel Sam.

Kina har nu ledartröjan med stöd från Bric länder och då öser man (politiker, Wallenberg, försvarets högsta män med sina allierade experter) på med ännu mer skräck för öst.
Den gamla Rysslands skräcken återuppstår, men vad värre är att statsmedias ofördelaktiga reportage om Kina har varit framgångsrika. Enligt en undersökning från tankesmedjan ECFR, European Council on Foreign Relations, är svenskar mest skeptiska mot Kina i hela Europa. Svenskarna sticker ut, en fjärdedel anser att det rör sig om en ”motståndare som vi är i konflikt med” – fler än i något annat EU-land.

Här måste jag ha missat något väsentligt – vari består denna konflikt?

Resultaten för Sverige gör mig bedrövad, majoriteten önskar starkt EU försvar, är lojala till USA och har svalt statsmedias narrativ om den svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai som dömts i Kina till fängelse. Enligt Kina så hade denne hyllade man flytt undan rättvisan till Thailand, efter att ha kört ihjäl en studentska på ett campusområde, men denna handling ingick nog inte i människorättsorganisationen PEN:s pris under 2019, som den förre kinesiske ambassadören Gui Congyous protesterade emot.

https://www.svd.se/a/eJ079l/svenskar-hyser-stor-misstro-till-kina-visar-opinionsundersokning

För läsare som vill ha mer om kriget i Ukraina, tag del av de Senaste artiklarna om kriget i Ukraina, så ta dem med en nypa salt.

Genomgående från DN och SvD är att Ryssland skall förlora kriget, vilket ger behov av alternativa källor.
Nu hävdar deras ”experter” att det var Ryssland som sprängde dammen i Ukraina, samma enögdhet som vid Nord Streams sabotaget. Medan Tucker Carlson (den sparkade Fox News journalisten och sanningssägaren) är av annan åsikt.  https://newsvoice.se/2023/06/tucker-carlson-vattenkraftverket-kachovka/

Just nu nöjer jag mig med att leta fram texten till Vem i hela världen kan man lita på?

När far och mor är döda
och våra släktingar har ta’tt gift
och alla våra vänner har valt sej själva
och våra lärare och fröknar
har gått och dränkt sej med varann’

och nu när sömntabletterna har slutat hjälpa
och när vår präst från konfirmationen
står och pekar i det blå
och ingen fattar om han visar vägen
eller känner vilket håll vinden blåser på,
då kommer Halta Lotta hem till mej
med rösten fylld av gråt
och snyftar, vem i hela världen kan man lita på?
10 tankar kring ”Statsmedias rapportering ger mig huvudbry, med grubbel och bryderi

 1. Att svenskarna r ”skeptiska” mot Kina har samma anledning som när tyskarna var ”skeptiska” mot judarna under Tredje Riket och nazismen. Intensiv propaganda genom media och från politiker.

  1. En smärtsam liknelse som PK eliten inte vill förstå. Följsamheten är stor till USA:s demonisering av sin motståndare, som världspolisen inte rår på.

 2. Ja Harriet så infernaliskt dumt är det med licenserna . Vi kommer inte undan dem med den tvångsavgiften som påförs oss . Förr så slapp man undan om man inte hade tv . Vilket var ett mer rättvist system . Det blev kanske aktuellt med tvånget efter Rheinfeldts första regering där det fanns vissa fuskare som fick lämna . Sedan tog det ju några år att påföra oss det .
  Mvh Sjöström

 3. När jag var yngre, och alltför länge därefter, trodde jag att politikerna man såg i tv-rutan var smartare och visste mer än jag och det var därför jag tyckte deras politik och förslag var korkade.
  Nu när jag är äldre har jag insett att det inte är politikerna som vet mest och de dumma förslagen var och är precis så dumma som de verkar.
  Politikerna själva är också precis så dumma som de ser ut och verkar vara.

  …lägga ned försvaret…stänga ned kärnkraften…massinvandring…ständigt höjda skatter…ständigt nya skatter…gå med i NATO…hela klimatsoppan…Pride…Expo…göda Rysslands, vår grannes, fiender med vapen…vindkraft…grönt stål…

  1. Tack! I din kommentar ryms allt som sänker moder Svea och landets skatteslavar. Någon tillnyktring är inte i sikte, med godhetstörstande liberaler och kristdemokrater i regeringen och med SD i bakgrunden, som endast morrar lite klädsamt för sina väljare.

  2. Enligt mig finns det inom politiken minst två typer av skäl, ibland kanske tre
   verkliga skäl och svepskäl kanske också skäl som skall gynna specifika tänkta väljargrupper. Politikers höga arvoden nämns aldrig av dom själva ibland kan de halka över det med jag som är i en priviligierad situation.
   Margareta Andersson pratar alltid om att högern, aldrig har hon sjuksystern eller kommunalarens bästa för ögonen, när de lägger sina förslag
   EU parlamentarikerns extremt välgödda konton tas aldrig upp blygsamt nog.

  3. @Svensson. I Kina ställs mycket höga krav på den som vill kandidera till all förtroendeposter i samhället. I Sverige behöver dom inte ens kunna läsa eller skriva eller tala språket.

 4. En god sammanfattning om statsmedia och media i allmänhet . Jag ifrågasätter varje nyhetsrapportering jag hör på radion . Vilket är P1 och dess aktualitetsmagasin . TV har jag ingen så där kan jag bara spekulera . Radioföljetången lyssnar jag okritiskt på just nu .
  Mvh Sjöström

  1. Men likt förbannat så måste du via skatten betala för SVT:s miljardrullning.

   1. SVT lär kosta ung nio miljarder per år det kanske skall ställas mot att finansgenierna på ALECTA lyckats svamla bort ung 20 miljarder bara under första kvartalet detta år raskt marscherat

Kommentarer är stängda.