Den första boken som förklarar Kinas framgång: Talang på toppen, data i mitten, demokrati i botten.

När jag ser bilden av västvärldens ledare på G7 mötet nyligen i Hiroshima kommer jag att tänka på den italienska maffians dunkla möten hos Costa Nostra och Camorran.

Nu handlar det om att åter få Saudi och Indien med på världspolisens allt mer gistna båt och vända blickarna från Ryssland, men främst från Kina.

Bild; nanopress

”Maffia är ett samlingsnamn för en organisation eller globalt nätverk av kriminella organisationer, som ägnar sig åt kriminell verksamhet och ekonomisk brottslighet, ofta blandad med lagliga affärsområden. Wikipedia

Sammanfattning från Amazon om boken.

https://www.amazon.com/Why-China-Leads-World-Democracy/dp/1735821314

Författaren är Godfree Roberts med en doktors examen från University of Queensland. Hans nyhetsbrev ”Here Comes China” återspeglar hans femtioåriga studier av den kinesiska civilisationen.

”Coronavirusepidemin utlöste en förändring av den globala maktbalansen: i slutet av 2020 fanns det fler hungriga barn, fler fattiga, hemlösa, drogberoende och fängslade i Amerika än i Kina.

Why China Leads the World undersöker varför epidemin påskyndade förändringen av globalt ledarskap och undersöker Kinas större, stabilare ekonomi, dess ledarskap inom vetenskap, starkare militär, starkare allierade och bredare diplomatiskt stöd.

Fullproppad med diagram, fotnoter och citat är det en djupt störande bok, men en som hjälper dig att förstå den tektoniska förändringen, anpassa dig till denna nya era och trivas i den.

Storleken på Kinas förskjutning av världsbalansen är sådan att världen måste hitta en ny balans. Det går inte att låtsas att det här bara är ytterligare en storspelare. Detta är den största spelaren i världens historia . Lee Kuan Yew: Framtiden för relationerna mellan USA och Kina. Atlanten.

Kinas stora strategi är enkel: skapa ett hem för världens lyckligaste människor, etablera världens bästa diplomatiska förbindelser, dess starkaste ekonomi, hälsosammaste miljö, mäktigaste militär, nyaste teknologier och bästa resultat för mänskliga rättigheter. Vid den tidpunkten kommer världens hjärtan och sinnen att följa efter.

Om vi ​​bara kunde vara Kina för en dag skulle vi faktiskt kunna godkänna de rätta besluten Vår enpartidemokrati . Thomas L. Friedman. The New York Times

—————————————————————————————————

Ett mer utförligt reportage finns i Global Politics som förklarar varför USA inte kan vinna ett krig över Kina.

Hur mycket denna fråga diskuterades på G7:s maffiamöte vet nog bara deltagarna. Nya verkningslösa sanktioner mot Ryssland och underhållning från skådespelaren Zelenskyj som aldrig missar något maffiamöte, var nog huvudpunkterna på programmet.

https://www.globalpolitics.se/usa-kan-inte-klar-ett-krig-mot-kina/

2 tankar kring ”Den första boken som förklarar Kinas framgång: Talang på toppen, data i mitten, demokrati i botten.

 1. Det är mer komplicerat än så, men principen är rätt. I ett land som Sverige skall alla tvingas vara lika, allas lika värde, utjämning, osv. I Kina skall alla ha rätt att vara sig själva och hitta den plats i samhället man bäst passar för och trivs att leva med. Även den största idiot i Kina skall ha rätt att leva sitt liv bekvämt på sitt eget sätt som dom vill utan att tvingas lära och konkurrera om vissa platser i samhället. Det är just detta som Kina kallar folkstyre och demokrati eller socialism med kinesiska förtecken.

  1. Tyvärr är västs medborgare indoktrinerade med att i Kina får ingen tänka själv och stå i givakt för Xi Jinping. Flockindoktrineringen från Onkel Sam är ännu mycket stor, men nätet ger stora sprickor i västs självpåtagna överhöghet i världen. Nu står allt fler länder i kö för att komma in i Bric där Kina, Ryssland, Brasilien, Indien och Sydafrika lär få sällskap.
   Nu ojar sig
   https://tidningenglobal.se/2023/28-april-2023/sydafrikas-anc-vill-lamna-internationella-brottmalsdomstolen/ över att Sydafrikas ANC vill lämna internationella brottsmålsdomstolen i Haag, inför Bric möte i augusti. Medlemsländer är skyldiga att lämna ut efterlysta brottslingar, som nu är Putin för att barn från Ukraina togs till Ryssland för skydd från kriget och detta dilemma vill Sydafrika slippa, som vill ha goda relationer med både öst och väst.
   När det handlar om gigantiska krigsbrott i Mellanöstern med miljoner döda av USA med västländer, då sover domarna i Haag. Busch, Clinton, Obama och Tony Blair går fria, utan minsta anklagelse.
   Svenska makthavares beundran för brottsmålsdomstolen i Haag kommer nog som god 2:a, efter FN och sedan kvalar EU in.

Kommentarer är stängda.