Mamman viktigast i hönsgården

På annandag påsk passar en forskningsstudie från Linköping bra.

Kycklingar gillar lek -och mamma

Att krypa in i värmen hos mamma och leka med kompisarna i flocken. Det är lycka för en kyckling, men något nästan ingen får. Nu vill forskare ge kycklingar i stordrift ett bättre liv.
Uppfödningen av slaktkyckling och värphöns blir stadigt alltmer storskalig, och kostnaderna för att producera kött och ägg minskar. Men det gör inte kycklingar lyckligare.
Forskare och andra jobbar hårt för att ta fram alternativ till den allt tuffare miljön, där en miljon kycklingar kan födas upp i samma stall. Branschen har infört förbättringar, men med nya uppfödningsmetoder kommer också nya problem.

Går det över huvud taget att hjälpa kycklingar få utlopp för sina naturliga beteenden i en absurt onaturlig miljö?

Forskare vid Linköpings universitet hoppas det. Nyligen slutförde Per Jensen, professor i etologi en studie om hur lek kan få kycklingar i stordrift att må bättre. Tanken är att stimulera kycklingarna till naturliga beteenden.

Kycklingar utomhus brukar plocka upp en mask i näbben, svinga den runt, och sen springa iväg, för att få de andra kycklingarna att jaga efter.

Kycklingar älskar att leka

Kycklingar gillar att leka och forskning visar att de leker precis på samma vis som deras vilda förfäder, röda djungelhöns. De plockar upp föremål i näbben, jagar varandra, eller låtsas slåss genom att hoppa bröst mot bröst.

Kycklingarnas lek kan visa hur de mår, men också användas för att ge dem ett bättre liv, menar Per Jensen. Forskarna satte kycklingarna på en ”lekplats” med stor yta, ljus, och kunde se fjorton olika lekbeteenden, som de delade in i tre grupper: föremålslek, social lek och rörelselek. Vanligast var föremålslek, särskilt med sådant som liknade maskar: snörstumpar, remmar och halm.

– De sprang omkring med föremålen och de andra kycklingar satte efter och försökte ta det ifrån dem. Det påminde om hur hundar leker med bollar, säger Per Jensen.

Många djur leker mindre när de mår dåligt. Därför blev forskarna överraskade när kycklingar som utsatts för stress inte blev passiviserade utan tvärtom lekte mer. Sannolikt har de ett uppdämt behov, menar forskarna. När kycklingar är omkring 35 dagar leker de som allra mest, samma ålder som kycklingar i det fria blir oberoende av sina föräldrarna. Det är också vid den åldern slaktkycklingarna brukar avlivas. För att kycklingarna ska må bra är det viktigt att under sin korta livstid ha utrymme för lek. Det gäller även för värphöns som lever uppemot ett par år, menar forskarna.

Det viktigaste för en kyckling är att få vara hos sin mamma, Nästan inga slaktkycklingar får det. Bild: Michael Anfang, Unsplash

Vad är naturligt för en kyckling?

Kycklingar använder nästan all vaken tid till att leta föda. De sitter på pinnar – substitut för skogens grenar – och sandbadar för att hålla sig rena. Hönsfåglar täcker sig själva med sand och skakar av sig, ungefär som hundar efter en simtur. Sandbad är också ett sätt att umgås med andra och stressa av. Naturligt för en kyckling är att ha en mamma att ty sig till och att samlas i mindre flockar med tydliga revir. Som bäst mår de tillsammans med 10-25 andra höns som går fritt i skogen eller en trädgård……….”

——————————————————————————————————–

Jag kan än i dag sakna mina hönor som jag hade i Malfors brovaktarstuga vid Göta kanal.

Malfors brovaktarstuga med Malfors bro samt gästhamn.
Bild; marinas.com

När jag kom hem från jobbet satte jag mig på verandan och då kom Agda, den äldsta först, sedan Göta, Prillan och lilla Prullan efter. De kacklade en stund runt mina ben och berättade hur dagen hade varit. Tuppen Harald gick lite nådigt runt i trädgården och lät sina fruar kackla av sig.
De fick gå fritt i trädgården och Harald såg till, när det var läggdags i hönshuset. 
Vardagslycka både för mig och hönsen.

Ps. Jag är övertygad om att mamman är viktigast, när barnen är små, men det vågar knappast forskare publicera i dag, när högljudda genusvetare alltför lätt tar sig in i maktens boning. Avståndet till lågavlönade kvinnor blir allt större. När Anna Borg VD för vattenfall hyllas av feminister och Ruter Dam för sin månadslön på 1, 8 miljoner!! Då vill jag inte kalla mig för feminist. Ds.