”Folk och fred” – glädjande motvikt till ”Folk och försvar”

En rikskonferens börjar idag i Sälen där organisationen People and Peace står bakom, som arrangeras av närverket Folk och Fred som bildades för tre år sedan. Många kända talare från Norden finns med som föreläsare. https://www.globalpolitics.se/folk-och-fred-2023/

Folk och försvars återkommande konferens i Sälen kan mer definieras som en klassträff för krigsindustrin, näringslivets höjdare och politiker. Folket är definitivt inte med längre.

Om nätverket Folk och Fred:

”……Detta internationella fredsforum kommer i en tid då vi står inför accelererande krig, sociala och ekologiska konflikter samt konflikter mellan nord och syd. I denna situation är det både ett växande internationellt samarbete mellan rörelser samt starka kopplingar till lokala och nationella erfarenheter av betydelse.

En allians mellan freds-, miljö- och övergångsrörelser har vuxit fram. Arbetet för att bygga upp förtroende lokalt och skydda mat, skog och energi är gift med solidaritet mot alla former av förtryck och behovet av nedrustning för en social och rättvis övergång.
Här ger den drastiska förändringen i Sverige av 200 års framgångsrik alliansfri politik en erfarenhet av internationellt intresse.
Ansökan om medlemskap i Nato har öppnat upp för påtryckningar på Sverige. Sverige har redan upphävt sitt förbud mot vapenexport till Turkiet, ett av flera krav som den turkiska regeringen har ställt på Sverige. Svaret på behovet av att ta itu med den mångfacetterade krisen på alla nivåer och de akuta hoten mot kurder i Sverige har medfört att man måste nå ut internationellt både till grannländerna och utanför.

Dessa och andra frågor kommer att tas upp under den 8-9 januari av svenska och nordiska talare.
Folk och Fred startade för tre år sedan som ett svar på hur vapenindustrin och Nato-anhängare mer och mer dominerade det årliga mötet i Sälen som kallas Folk och Försvar.

Sålunda är vår store vapenhandlare Jacob Wallenberg en av talarna denna gång tillsammans med Natos chef Jens Stoltenberg. Konferensen sponsras följaktligen också av Bill Gates, USA:s största ägare av jordbruksmark och globalt inflytelserik i många frågor. Alla parlamentspartier deltar också, som alla är överens om den nuvarande politiken att drastiskt öka militärbudgeten.
Vi hoppas kunna bidra till den gemensamma kampen över alla gränser för fred och klimaträttvisa och ser ert deltagande i detta evenemang som mycket välkommet….”

——————————————————————————————————

Deltagarlistan ha brett brett segment där olika aktivister deltar, såväl feminister, pacifister som klimat rättvise aktivister. Om jag samtycker med alla låter jag vara osagt, men det viktigaste är att den gemensamma nämnaren är Nej till Nato, nej till krigsindustrin och rätten att slippa lidande med krig och få behålla sitt liv.

Att folkliga rörelser mot globalisering och imperialism efter hand har svårt att hålla sams, beror ofta på att de olika nätverken vill prioritera sina egna frågor framför den/de gemensamma. Kamp om inflytande bidrar till söndring. Jag minns hur det var under -68 års studentrörelser, när man knappt visste vilket förbund man tillhörde på morgonen.

Dilemmat för Sverige är nu stort, skall luften gå ur den humanitära stormakten, när den måste offra sina omhuldade värden, för att bildka Erdogan att säga ja till Natomedlemskap?

Nato med USA är endast en aggressiv krigsallians som tar sikte på världsdominans.

Här råder ett praktexempel på kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans är en känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla idéer samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter eller handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar eller förnekar saker. Wikipedia

En tanke kring ””Folk och fred” – glädjande motvikt till ”Folk och försvar”

Kommentarer är stängda.