Svensk-Ryska vänskapsföreningen

Hej Harriet! mejlar en bloggvän

Här nedan kan vi läsa vad Svensk-Ryska vänskapsföreningens infomejl anser om kriget.

—————————————————————————————————–

Krig i Ukraina

Den helt dominerande händelsen under år 2022 har varit Rysslands speciella militära operation (SMO) i Ukraina, som inleddes 24 februari efter att den ryska statsduman enhälligt röstat för ett lagförslag (framlagt av kommunistpartiet) med begäran att Ryssland skulle officiellt erkänna folkrepublikerna Donetsk och Lugansk (DNR, LNR). Lagen godkändes av president Vladimir Putin, som undertecknade ett dekret som erkänner Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Lugansk, och även avtal om vänskap, samarbete och bistånd med republikerna.

Enligt president Putin var Rysslands militära ingripande en reaktion på de grundläggande hot som oansvariga västerländska politiker konsekvent skapat för Ryssland under många år, särskilt Natos expansion österut, som flyttat militär infrastruktur allt närmare den ryska gränsen.

”För vårt land är det en fråga om liv och död, en fråga om vår historiska framtid som nation. Detta är inte en överdrift; Detta är ett faktum. Det är inte bara ett mycket verkligt hot mot våra intressen utan mot vår stats själva existens och mot dess suveränitet. Det är den röda linjen som vi har talat om vid ett flertal tillfällen. De har korsat den […] Uppgörelsen mellan Ryssland och dessa styrkor kan inte undvikas. Det är bara en tidsfråga”, förklarade han.

Syftet med den speciella militära operationen var, framhöll han, att ”skydda människor som sedan åtta år tillbaka har ställts inför förnedring och folkmord som begåtts av Kievregimen” samt att demilitarisera och denazifiera Ukraina. Därmed baserade han sig på de två första av fyra mål som formulerades av den allierade kontrollmyndigheten vid Potsdamkonferensen för Tyskland i juli 1945.

De ryska styrkorna gick till en början till offensiv på fyra fronter: en nordfront mot Kiev, en nordöstlig front mot Charkiv, en sydfront från Krim mot Cherson och en sydöstlig front från Lugansk och Donetsk och längs Azovska sjöns kust. Huvudfokus har hela tiden legat på Donbass, där de ukrainska huvudstyrkorna besköt och förberedde en offensiv mot de två folkrepublikerna DNR och LNR.

Fram till början av mars hade ryska och lokala styrkor tagit militär kontroll över bland annat Cherson, Mykolajiv och Zaporizjzja kärnkraftverk i söder. Hårda strider pågick om hamnstaden Mariupol i öster. I norr hade ryska pansarkolonner trängt fram mot Kiev, men inte försökt tränga in i staden. Den ryska avsikten var aldrig att inta Kiev, som det påstods i västliga massmedia, utan att binda upp ukrainska väpnade enheter och därmed hindra att de sattes in på huvudfronten i Donbass.

I mars inleddes fredssamtal i Istanbul efter turkisk medling. Huvuddragen i en fredsöverenskommelse tycktes klara, men efter påtryckningar från Storbritannien och USA drog regimen i Kiev tillbaka det förslag till fredsavtal som den lagt fram, avbröt alla förhandlingar och beslutade sig för att fortsätta kriget för ”fullständig seger” mot ryssarna – eller ”till sista ukrainaren”, som det brukar sägas.

I april drogs de ryska trupperna bort från Kiev. Den första fasen i den speciella militäroperationen var därmed över. Den 19 april inledde den ryska koalitionen en förnyad attack över en 500 kilometer lång front från Charkiv till Donetsk och Luhansk. Den 20 maj intogs Mariupol av ryska trupper efter en långvarig belägring av Azovstal stålverk.

Under september genomfördes folkomröstningar i de fyra oblasterna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson om anslutning till Ryssland och den 30 september förklarades de som delar av Ryska federationen, alltså som ryskt territorium.

Den 8 oktober tillkännagav det ryska försvarsdepartementet att general Sergej Surovikin tillsatts som ny befälhavare för den speciella militära operationen. Vid en presskonferens i Astana sade Surovikin att de ryska trupperna inte strävar efter en snabb framryckning utan att ständigt mala ner fiendens styrkor. Den ryska strategin går alltså inte ut på att erövra och hålla territorium, utan på att metodiskt reducera motståndarsidans stridskapacitet.

Kiev-regimens agerande är istället huvudsakligen inriktat på mediebilden, att behålla erövrade områden och tyckas genomföra offensiver för att hålla förhoppningen om ”seger” vid liv, inte minst inom allmänna opinionen i de länder som bidrar till att bekosta krigföringen. Det är en strategi som visat sig kostsam i både människoliv och materiel.

I och med att general Sergej Surovikin fått det totala ansvaret för den ryska krigföringen tycks de olika ryskspråkiga styrkorna ha omgrupperats och samordnats effektivare. En stor mobilisering av nya styrkor har genomförts, de ryska styrkorna har på ett välorganiserat sätt (utan strid) dragit sig tillbaka från staden Cherson väster om floden Dnjepr. (Större delen av oblasten ligger öster om floden.) Efter hårda strider tycks den strategiskt viktiga staden Artiomovsk (Bachmut) i Donetskregionen i december vara på väg att intas.

Fram till oktober avstod de ryska väpnade styrkorna från precisionsmissilangrepp mot infrastruktur och vissa andra mål, men efter att en kraftig bomb skadade Krimbron och attacker riktats även mot annan rysk civil infrastruktur och Nord Streams undervattensrörledningar sprängts, ändrade Ryssland sin militära taktik och satte in missilattacker i stor skala mot Ukrainas elnät. Ett mål med det var att hejda införandet och transporterna av nya vapen som USA och dess allierade skickar till Kiev i syfte att förlänga konflikten. Ryska angrepp riktas fortfarande inte mot civila bostäder.

Ukrainsk militär har svarat med missilangrepp mot civila mål i Donetsk.

Ju längre kriget pågår, desto mer uppenbart framstår det att det är USA och övriga västmakter som bekostar, beväpnar och leder kriget för att tillfoga Ryssland största möjliga förluster på bekostnad av det ukrainska folket. Att försvaga Ryssland var också syftet med västmakternas sanktioner, men den politiken tycks huvudsakligen ha slagit tillbaka mot dem själva, särskilt mot Tyskland och andra EU-länder.

Text: Christer Lundgren medlem i föreningen.

————————————————————————————————–

Eftersom statsmedia endast ger läsare en bild av kriget i Ukraina, dvs det som USA/Nato förmedlar med våra politiker, så fortsätter jag att belysa den andra sidan från Ryssland.

Totalt bortglömt är hur krigsalliansen Nato skyddade Kosovo under Balkankriget, med bomber mot Serbien och Montenegro, men när Ryssland gör sammalunda mot Ukraina för att skydda sina minoriteter, ja då är det endast terror!

Hela tiden sker upptrappning mot ett tredje världskrig där kärnvapen kan stå för dörren. Likgiltigheten för människoliv under makthavares maktkamp är lika stor oavsett tidsperiod. Av mänskliga rättigheter och värdegrund finns inte ett spår, där värdegrund är ett svenskt påfund, som likt en epidemi drar fram över samhällslivet och ligger som en blöt filt över all diskussion, som PK-ismen inte tål.

Bild; SR

Nej till Nato, nej till kärnvapen, men makten utgår inte från folket utan från militär industrin och dess lakejer

6 tankar kring ”Svensk-Ryska vänskapsföreningen

 1. Den här kommentaren är copierad fr¨ån GlobalPolitics och nedkortad

  @Vivianne Månsson 26 december, 2022 At 08:57
  Judge Napolitano i sitt program Judging freedom,
  I denna video är han mycket upprörd över hur USA hela tiden förlänger konflikten och inte vill förhandla utan att helt orimliga villkor skall bli tillgodosedda.
  Han säger att ukrainarna flyr i stort antal från slagfältet, och att de nu rekryterar unga pojkar från 13 år gamla och handikappade personer. Ukrainska militären har skickat ut ett meddelande till Ukrainas regim, ni får hoppas att ryssarna får tag i er innan vi tar er, vi kommer döda er medan ni kan hoppas på att bli tillfångatagna av ryssarna.
  Macgregor har sett videor på hur ryssarna slåss och anser att de slåss väldigt skickligt.
  Han säger också att de tar bättre hand om sina sårade i fält.
  Han säger att nu är det slut på att ryssarna är försiktiga för att de vill inte döda sina slaviska bröder, nu är det fullt krig som gäller, så vi kommer snart se när de slåss i ett riktigt krig, vilket han inte anser de gjort tidigare.

  Macgregor har sagt tidigare att när USA vill regimändra i ett land, så demoniserar man ledaren i landet, så man skall inte bry sig om alla nidord mot Putin, för det finns ingen sanning i dem. Det hör till regelboken i regimändring. https://www.youtube.com/watch?v=jH3iGOPNCiM&

  1. Inte ett pip om detta i statsmedia, det känns igen från slutet av andra världskriget, när tyska små gossar skickades ut på slagfältet från Hitler i sin bunker.

 2. Ett s k proxykrig mellan USA och Ryssland, ’till den siste ukrainaren’… Och alla Västs MSM, politiker och myndigheter ansluter sig som USA:s nyttiga idioter. Den Nya Världsordningen handlar om bibehållandet av den befintliga sedan Kalla krigets mer eller mindre officiella upphörande; nämligen den unipolära med USA som ohotad hegemon, och bevarandet av USD som världens reservvaluta, som tar stöd i petrodollarn. Allt detta är ifrågasatt i världen, när andra stater tar plats och bidrar mer till den produktiva ekonomin, genom tillverkning och utveckling. Och när det nu torde stå klart för varje aspirerande makt att de kommer förintas av USA om de inte går ihop i ett konkurrerande maktblock, så ter sig USA alltmer som en bjäbbande förlorare. Med en gigantisk statsskuld, feta medborgare, massinvandring över södra gränsen och förbittrade klyftor med rasmotsättningar inrikes… Ja, vem har råd att vara ’allierad’ med USA?

 3. Tack för den texten . Det behövs verkligen information om Ukraina . Speciellt från den ”andra” sidan . Det finns så mycket att läsa om det problemet , tyvärr endast från den sidan som Christer påpekar . Peter Krabbe har några bra lättlästa sidor om Ukraina 1-4 . Jaques Baud är en annan som är läsvärd . Jag tycker det är bra att läsa dessa som motvikt till exempel Paasikivi som är på särbons TV ibland och får breda ut sig oemotsagd .
  God fortsättning . Sjöström

  1. Tack för tipset om Jaques Baud, som jag inte kände till. Peter Krabbe är också mycket klarsynt.

Kommentarer är stängda.