Krig har alltid två mörka och omänskliga sidor

Rapport den 10 december gav skildring av det grymma kriget i Ukraina, där ryska soldater hade torterat och mördat pensionärer, som hittades i en jordkällare av förtvivlade anhöriga.

Fokus låg på den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties, som fick Nobels fredspris för i år, tillsammans med Ales Bialiatski från Belarus, den ryska människorättsorganisationen Memorial. Pristagarna belönas för sitt arbete för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens i Belarus, Ryssland och Ukraina.

Tyvärr kommer den andra sidans röster aldrig till tals, utan återfinns i bästa fall på nätets alternativa nyhetssajter.

Här är en rapport från nyhetssajten Exposing the Darkness den 11 december

"Utländska raketer och granater används för att slå till mot skolor och hem, säger Rysslands FN-sändebud Vassily Nebenzia

Västländer vars vapen används av ukrainska trupper för att döda civila i Donbass kommer att få rättsliga konsekvenser, har Rysslands FN-sändebud varnat.

I ett tal vid FN:s säkerhetsråd på fredagen sa Vassily Nebenzia att HIMARS flera raketgevär och M982 Excalibur guidade artillerigranater användes för att urskillningslöst skjuta mot Donetsk och andra städer.

Grymheter som skett under åratal mot invånare i de östra regionerna tystas ner, eftersom de förstör den mediala bilden av den onde Putin och den gode Zelenskyj.

I går sändes i SVT2 Dokument utifrån ”Putins krigsbrott i Ukraina” i samma anda. Gjort av det amerikanska TV-programmet ”Frontline”. Dokumentären följde åklagare och internationella experter som samlade bevis för Putins krigsbrott. Någon dokumentär om Zelenskyjs krigsbrott i Donobas regionen lär däremot inte komma.

Att inte exportera vapen till en krigförande part gäller inte längre, eftersom Sverige också är en del av kriget med sina vapenleveranser till Ukraina, vilket endast bidrar till att förlänga kriget med lidande och död.

EU:s sanktioner biter inte på den ryska ekonomin fick Rapport samtidigt motvilligt rapportera, de biter endast på Europas folk, som den politiska eliten alltid har frisedel ifrån.

Hur mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig samexistens skall kunna nås om endast den ena sidan får rapportera om krigets omänskliga grymhet förstår jag inte.

Anders Romelsjö (red)

Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

PS. Jag stängde av TV:n efter halva partiledardebatten i går, orkade inte höra Annie Lööfs tirader över Tidöavtalets milda inskränkningar i migrationspolitiken och Per Bolunds vredgade ögon över klimat politiken. DS. https://www.svd.se/a/zE00d9/plotsligt-sitter-kristersson-pa-de-anklagades-bank

4 tankar kring ”Krig har alltid två mörka och omänskliga sidor

 1. Låt folket tro att Zelenskyjs soldater är ”Guds bästa barn”, att han själv figurerar i Pandora läckan bekommer han inte alls, man kan ju undra vart alla miljarder har tagit vägen men ingen i väst ifrågasätter vart alla pengar tar vägen, man kan ju undra hur många olika konton eliten i Ukraina har, de är helt sjukt hur Zelenskyj offrar sina soldater i kriget till kanonmat, förhoppningsvis kommer sanningen ikapp denna skådespelare. Just nu är det bara en bild som visas i media, jag är säker på att flera kommer att sätta sig in i historian och ense att Nato/Väst/EU bygger kriget på lögner.

  1. Jag hoppas verkligen att du får rätt att Zelenskyjs stöld av västs ”humanitära” miljarder kommer att avslöjas. Miljarder trillar in till han och hans kumpaner och maffian gnuggar händerna över alla vapenleveranser, där mycket kommer på avvägar. Minsta kritik så är man ett Putintroll, samma stigmatisering som ovaccade drabbades av. Makthavarna upprepar sig bara.

 2. Det var tydligen en typisk eftervalsdebatt tämligen unga debattproffsen malde tydligen på tomgång alltför tydligt de flesta såg väl slitna ut

  1. Debattproffsens tomgång gjorde att jag stängde av partiledardebatten i Agenda vid halvlek. När sakargumenten tryter då kommer tomt känslosvall, där Annie Lööf ömmade för alla med uppehållstillstånd som inte sköter sig. Alla våldtäktsoffer och förnedringsrånade som hennes amnesti för ensamkommande har inneburit, finns inte i hennes värld. Där finns bara invandrare som jobbar, sliter, betalar skatt och sköter sig.
   I kväll gav Kulturnyheterna i SVT ett långt inlägg om en poesi tävling i Örebro, förmodligen var bara unga invandrare Välkomna att delta. En ung sjal prydd elev vann, med en dikt om hur hemska vi vita var som blängde på hennes slöja.
   Att kvinnor och män i Iran kämpar med livet som insats för att få den av, intresserar henne inte, offerkoftan är så mjuk och varm.

Kommentarer är stängda.