EL anpassad livsstil

Nu måste vi vända på dygnet för att spara på elen, när den kostar lite mindre, om detta och mer därtill skriver Jan Ivarson i detta inlägg.

Elanpassad livsstil

Förr kunde man höra att folk levde för dagen och fler kommer få göra det. Nu tvingas många av oss få leva timme för timme för att anpassa oss efter tillgången på elektricitet. Det är resultat av hur svenskar har röstat. På partier som lagt ner fungerande kärnkraftverk som kostat miljarder att bygga.

Med svenskars sjunkande kunskaper i naturvetenskap och övergång från logiskt tänkande till känslostyrda värderingar har många tappat förmåga att se konsekvensen av hur de röstar. Väljarna koncentrerar sig på frågor om familjen, skola, vård, brott, bidrag och vänsterkultur som förmedlas i media. Få tänker på teknikfrågor som de kopplar till besvärliga matte- och fysiklektioner från skoltiden.
Enligt gratisappen Greenely.com är elförbrukningen i landet och därmed priset i särklass lägst mellan klockan 00 och 06. Därför måste svenskar nu vända sin livsstil upp och ner, en förändring som media skriver lite om och vissa partier tar för självklart. Hålla igång spis, diskmaskin och tvättmaskin på natten blir svenskars nya vanor då de annars inte får råd med el. Dagtid bör man bara ha radio igång som drar lite ström. TV-program bör spelas in för att ses på natten.
När beteendet blivit mer utbrett kommer TV-kanaler att utöka nattprogrammen. Vi kan se fram mot en nyhetssammanställning Upp och Ner efter midnatt.
Psykologer kommer framträda i TV och berätta hur den nya livsstilen påverkar oss med stress och nya åkommor. Kvinnor kommer kräva att män tar mer ansvar för hemmet och att de lär sig sopa tyst på natten inte väcker väcker vårdnadshavare och barn med dammsugning.

Samhällstillvända företag kommer först att utöka
öppettiden med några natttimmar. På en del butiker kan man få läsa ”Vi tar endast kortbetalning och har öppet 00 – 04”. Skyltfönster kommer bara vara belysta vid mörker då någon står nära dem.
Tillverkare av värmepumpar kommer erbjuda appstyrd drifttid liksom för laddning av bilar.
Villatidningar kommer skriva om hur hus med betongplatta kan lagra
värme i golvet nattetid. Vi får goda råd om natthöjning istället för nattsänkning av temperaturen för att ha lite värme åtminstone på förmiddagar utan svindyr el.
VVS-firmor kommer erbjuda tankar för att lagra värme nattetid. Jag spånade lite på möjligheten för en villa med värmepump för 6 kW effekt. Dagar då 4 kW behövs räcker övriga 2 kW att värma 500 l vatten från 25 till 45 C som kan nyttjas dagtid då elen är dyr. För det behövs lite ny rördragning, en isolerad tank om 500 l och en ny pump för en uppskattad kostnad av ca 40.000 kr. Knappt lönsamt som de flesta andra miljöinvesteringar utan bidrag. Villaägare kan hoppas på att några partier tvingar fram bidrag för nattanpassning. Ännu så länge får vi i brist på anpassad värmepump ställa om den manuellt klockan 00 och 06.

Lite får man bjuda till för att rädda klimatet och framför allt rädda partierna som förpassat oss till elanpassad livstil.
Jan Ivarson Politiskt obunden”

Bild; vardfokus.se


7 tankar kring ”EL anpassad livsstil

 1. Om nu 3 UTLÄNDSKA företag förbrukar lika mycket EL som 3 städer av Västerås storlek, varför slängs de inte ut? De får nästan strömmen gratis medan befolkningen får betala kalaset samtidigt som vi ska frysa i vinter! Om de slängs ut, har vi då ändå ELBRIST? Förmodligen inte.

 2. Europas politiker har skapat ett elsystem som är bättre för producenterna än andra monopol. Alla producenter får högsta pris.
  Kunderna kan välja mellan bolag med marginella prisskillnader.

  Industriföretag har byggt egna produktionscentraler för värme, kyla och tryckluft. Så hade Sverige det tidigare, Då hade andra länder elbehov och elpriser ingen inverkan på svenskar elpris. Detta har våra politiker sålt ut med monopol för producenterna. Konsumenterna får betala.
  Varför röstar någon på partier som bidragit till detta?

  1. Att värna producenterna i stället för konsumenterna är ett led i den stora återställningsplanen, att göra folket allt fattigare och spakare. Detta har skett på flertalet områden som staten skall ansvara för. När kompetens med erfarenhet och kunskap försvann, då försvann också solidariteten med nationens folk. Den politiska eliten umgås endast med varandra och har ett hov med ja-sägare runt fötterna. Deras mål är pengar för egen vinning och pengarna dvs tjuvgodset, finns hos den globala finanseliten, som nu med Klaus Schwabs elitskola förverkligar Davosbrödernas mål att bilda en världsregering där demokratin flyger sin kos. Det var bara Putin och Orbán som stod emot denna världsomvandling. Trump lever i dag farligt eftersom han skapade oro i The Deep State och FBI banar väg med husrannsakan, för rädslan hos demokraterna är stor eftersom Trump har för stort folkligt stöd.

 3. Ved är bästa alternativet än så länge för dem som har eldstad och tillgång på ved. Regeringen kommer försöka göra veden ”sur”. Redan är det avgift att stapla timmer synligt från riksvägar. Fastighetstaxeringen vill veta om villor har skorsten. Nog tycker S att Sverige behöver en skorstensinstallationsskatt av rättviseskäl? Snart kommer grannars klagomål på rök, vilket kan vara besvärande, att föranleda förbud mot vedeldning och ny vedskatt. Ett sätt att ligga lågt är pelletseldning med kamin som klarar sig med kort skorsten ut genom väggen.

  1. ”Göra veden sur”
   Ja vad gör politikerna annat än försämrar och fördyrar för oss ute i landet.

   En annan aspekt på sur ved är att det är en styggelse … att elda med.
   Framförhållning är viktig.
   Ved som torkat i två år är lätteldad och avger osynliga gaser samt en skorsten som knappast behöver sotas.
   Men det tror jag inte våra miljömuppar i riksdagen begriper..

 4. Egentligen inget nytt. Förr i tiden när man eldade med ved lagrade man värmen på dagen för att slippa gå upp och elda på natten. Det kallades kakelugnar. Nu tycks allt rotera runt att göra det sp komplicerat och dyrt som möjligt.

  1. Även i nutid.
   Som nybliven pensionär stängde jag av elvärmen.
   Köksspis med rejäl eldstad inhandlades, kakelugnen fanns redan på plats.

   Men man får inte vara lat. Många moment innan vedträet är på plats
   Tillfredsställelsen att skåda en gallrad ungskog får man som en extra bonus.

Kommentarer är stängda.