Kvotflykting – asyl i första klass

Sverige tar emot ca 5000 kvotflyktingar varje år. Det är UNHCR som gör urvalet. De lyckliga flygs till Sverige och de kommuner där de hamnar förbereder mottagandet och ordnar boendet, så att det är klart när flyktingen anländer.

K-O Arnstberg tar upp ett fall på sin blogg och berättar om mottagande i första klass, där allt är serverat på ett fat utan minsta motprestation. https://morklaggning.wordpress.com/2022/06/12/sondagskronika-asyl-i-forsta-klass/#more-21540

”……I december 2019 reste DN:s agendajournalist Niklas Orrenius tillsammans med fotografen Lotta Härdelin till Nairobi för att göra ett reportage om Peter Wandeka, en utfattig 27-årig homosexuell man från Uganda, som levde i Nairobis stinkande slum. Varför han blivit utvald är oklart, men förmodligen beror det på att hans partner blivit knivhuggen till döds och själv var han också nära att stryka med…..”

Jag kan förstå att detta öde lockade DN att göra ett solskens reportage om, men när solen gick i moln då svalnade reportage viljan.

”Han får en flygande start in i det svenska samhället. Som FN-utvald kvotflykting slipper han vänta på en flyktingförläggning och oroa sig för ett avslag på sin asylansökan. Flyktingsamordnaren Anders Lindström möter honom på Landvetter och säger ”Vi måste fixa en jacka åt dig”. Snart befinner han sig utanför sin nya lägenhet i västgötska Viskafors. På postfacket står hans namn och han förses med en nyckel till sitt nya hem. Det är viktigt att han känner att den är hans, att han bor där. Enrummaren, som ligger i ett ombyggt äldreboende, är möblerad. Flyktingsamordnaren har laddat kylskåpet med ägg, mjölk, yoghurt, smör och juice. I skafferiet finns ris, pasta, te, frukt och ett paket kakor. I frysen ligger köttfärs. På köksbordet står en ros i en kruka och ett kort med texten ”Welcome Peter”….”

Men så strör frilansjournalisten Thorsten Fridlizius salt i reportaget och uppmanar Niklas Orrenius att redovisa kostnaderna för detta mottagande och följa upp historien.

Fridlizius jämför med bostadslösa unga som får kämpa för svindyra andrahandslägenheter, där en egen etta är ett ouppnåeligt mål. Han undersöker fallet i dag och upptäcker att adressen till Peter Wandeka är Källebergsgatan 31,  där 16 andra personer är skrivna på samma adress. Med denna kreativitet inklusive alla bidrag, så kan Peter Wandeka nu vara en välbeställd ung man. Inga uppgifter finns om SFI studier och arbete. Om det stämmer, så är det mycket logiskt, för svenska språket och arbete har ingen betydelse i bidragslandet. Skyltar, informationsblad allt finns på arabiska och rättighet till tolk och gör SFI helt onödigt.

Inga svar kommer på flera mejl till Niklas Orrenius. Här är citat från ett av dem

”……Anser du att jag är ute och cyklar får du gärna redovisa Peter Wandekas biljettkostnad och vem som betalade.
Och Peters lägenhet; vad kostade den med möbler och service? Ett genomsnittspris på lägenheter i Sverige kanske ligger på 3 miljoner. Om så är fallet kostar lägenheterna för de fem tusen 15 miljarder (15 000 000 000:-) Den kostnaden är sannolikt liten i jämförelse med vad bidrag, fickpengar, läkarvård, skola osv kräver.
Som jag ser det gör du dina läsare en otjänst genom att inte redovisa kostnader. Spekulationerna och mumlet hos större delen av svenska folket kommer bara att öka. De får ju inte veta. Och de som försöker diskutera får bara glåpord i den mån diskussioner tillåts.
….”

Till sist svarar Orrenius att det kunde vara intressant med ett uppföljande reportage, men just nu är han upptagen med Ukraina, med solsken över Zelenskyj och Nato, hatstorm misstänker jag råder över Putin.

Magdalena Andersson valde resdag till Zelenskyj med omsorg. För att dra uppmärksamhet från Kristerssons tal i Almedalen den 4 juli. Hon utlovade mer stöd, till vapen och återuppbyggnad. Så förbered er på ännu sämre tider inför hösten och moderaterna löfte om stopp för skattehöjningar ryker direkt med fortsatt rödgrön makt.

Självklart är kritiken massiv mot SD som vill stoppa kvotflyktingar, med tanke på omfattningen av all övrig invandring, med beviljande av nästan 80.000 till 100 000 medborgarskap varje år. I praktiken är SD:s förslag att stoppa denna flyktingström i första klass ett hot mot regeringsmakten.

Bild; från se.laowl.com

Med dagens invandringen till Sverige, så behöver socialdemokraterna inte vara särskilt oroliga för att makten skall glida dem ur händerna. Och med Kristerssons deklaration att SD inte skall vara med i en eventuell ny regering, så är skillnaden inte särskilt stor om han skulle få bilda regering.

6 tankar kring ”Kvotflykting – asyl i första klass

  1. Tack för länken. Makten över dina barn – Du själv eller staten?
   Det är elevunderlaget som bestämmer utfallet. Varje svensk borde se att förfallet i den svenska skolan korrelerar med invandringsnivåerna över tid. I den senaste Piza mätningen krånglade skolverket bort nyanlända/invandrar elever för att resultatet skulle bli bättre, vilket de fick anmärkning för av OECD. Mångfald skall råda enligt socialisterna oavsett pris. Bussning av dåliga elever till bra skolor är receptet. Integrationsobjekt/krockkuddar vill ingen förälder att deras barn skall vara.
   Det är inte driftsformen som är problemet utan de friskolor där oskäliga vinstuttag görs. Tänker på John Bauer konkursen, då måste kommunen rycka in. Men S försöker nu till varje pris att dramatisera vinstuttag för att helt mörka invandrarelevers, främst gossarnas, destruktiva uppförande i skolsalen. Invandrarflickorna är som regel mycket duktiga, jämfört md deras bröder, men den skillnaden talar inte regeringen om. Många ser bra betyg som en väg ut ur hedersförtryck och chans till eget liv. Faran för S är att de framöver lämnar bidragen inser lurendrejeriet med den importerade valboskapen och röstar fel.

 1. SD och Kristerssons relation får det att krypa i kroppen på mig.
  Min teori är att den lille mannen används som ett verktyg att hålla SD i schack

  https://www.vaken.se/den-osynliga-regeringens-uppkomst-och-imperiets-evolution-del-4/

  Faktum är att det är tvärtom till vad de flesta journalister idag tror om Elit-forum som i Davos att det är “den gamla goda pojkklubben” där eliten diskuterar saker mest öppet mellan varandra.

  Istället är verkligheten den som historikern Dino Knudsen bland andra visar att eliten i hemlighet formar världspolitiken och sätter på sina möten dagordningar som regeringarna sedan genomför utanför offentlighetens ljus eftersom de inte vill låta sig styras av den offentliga opinionen.

  Magda lilluffe Löfven Reinfeldt är några av deras ombud alldeles säkert.

  1. Ibland hamnar enstaka riktiga kommentarer i skräpposten, därför kanske det dröjer ett par timmar innan de återställs i kommentatorfältet. Jag kollar av skräpposten minst 3 ggr/dag. Det beror på att jag installerat Akismet nyckel för bortsortering av alla spam med sex, viagra, darnet, tramadol osv. 1.200 bortsorterade under senaste veckan.

 2. Regelverken för invandring är många och snåriga med syfte att så många som möjligt med låg utbildning och därmed bidragsbehov skall få stanna i Sverige. Reglerna påminner om ett skämt jag läste för många år sedan

  — Sprit serveras endast i samband med mat. Stångkorv räknas inte som mat, men skulle inga andra rätter finnas räknas stångkorv som mat.

  1. Javisst är det så. Får du avslag på asyl, så får du stanna ändå. Här får du advokat och kan överklaga tills du får ja. Under tiden får du givetvis bidrag av våra skattebetalare.
   Enligt en FN rapport nyligen är det tre av 10 som kan betraktas som riktiga flyktingar, resten är bidragsmigranter.
   Fria Tider plusartikel den 15/7.
   Asyl innebär skydd under orostid i hemlandet, sedan skall man åka tillbaka, med detta faktum är satt ur spel av korrekta värdegrundsentusiaster.
   För säkerhets skull är ambassaderna fulla av bidragsreklam, skönt att vara 75 år, trots att benen saktar ner.
   Jag undrar om FN har insett vart det kan braka, med ökad fattigdom för vanligt folk, medan de rika drar ifrån alltmer, men deras predikningar om klimatet och global solidaritet tycks rinna av allt fler, som insett att Klaus Schwab har fel.

Kommentarer är stängda.