Traditioner skall värnas inte brytas

Inskickat till Ordet Fritt i Östgöta Correspondenten den 8 juni.

Traditioner skall värnas inte brytas

”Varför skall skolungarna stå och frysa på fotbollsplanen, när vi har så vackra kyrkor” utbrast min mor under 90-talets början, när hon var kyrkvärd.

Undertecknad trodde i min naivitet att detta korrekta tilltag från hunsade rektorer i konfessionslöshetens namn var borta. Men, när jag läste Corren den 7 juni om hur Tannerforsskolans rektor hade stängt dörren för föräldrar och fått Missionskyrkans port låst för ungarnas skolavslutning, då förstod jag att traditionsförstörelsen hade återuppstått, efter att ha tvingats i dvala från en, med all rätt, upprörd allmänhet.

För några år efter min mors klagan blev Guds Hus tillåtit igen, bara prästen höll tand för tunga. Att få känna trygghet och tillhörighet till sin egen religion är numera bara tillåtit för de med en annan religion utifrån. Oavsett tro så är kyrkorummet en del av vårt kulturarv och skall värnas för stora som små under livet.
Rektorns förklaringar är pinsamt dumma, att pandemin har skapat nya traditioner, när det enbart handlade om råd för att minska smittspridning. Att några enstaka barn inte vill uppträda, faller lika platt, låt dem då slippa och i stället få vara behjälpliga med något annat som inte har samma strålkastarljus. Att enstaka föräldrar inte kan närvara, skall inte hela klassen straffas för.

Kanske denna omtänksamma rektor också bedriver kollektiv bestraffning om någon bråkstake hittat på dumheter?

Detta tilltag bottnar i postmodernism och relativism, där ingen sanning finns och där traditioner skall brytas för de anses ingå i strukturella förtryckarstrukturer, men främst skall dess frälsta utövare få lysa med sin rättvisepatos, så vi andra ser vilka fina människor de är.
Att de tar ifrån barnen vackra minnen och förstör landets traditioner bekymrar dem inte.

Jag frågar mig gång på gång vad ska vi integrera våra nya medborgare till, när våra egna traditioner sopas bort?

Denna rektor med sina lärare borde inse, att för att tycka om andra och öppna sig för deras traditioner, förutsätter att man först måste få tycka om sig själv och få vara stolt över både midsommarfirande och lövade kyrkor med skolavslutningar.

Harriet Larsson Linköping”

Bild; nyheter 24.se

———————————————————————————————————

Men, nu har HBTQ folket vaknat och hyllar initiativet från den könlöse artisten Fredy Samuel Lund, som har tagit fram en svensk folkdräkt som ska kunna bäras av personer som varken är män eller kvinnor. Projektet Bäckadräkten, som stöds av Textilmuseet i Borås, går ut på att ”sammanväva de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.” Fria Tider.

Kanske var det några överlevande från konstfacks ”Brown. Island-projekt” som ansåg att benämningen på en sal ”Vita havet” var rasism, som var influencer till museeifolket i Borås?

https://www.friatider.se/konsneutral-svensk-folkdrakt-har-tagits-fram

2 tankar kring ”Traditioner skall värnas inte brytas

  1. Traditioner skall värnas inte brytas, meddelar alla ”korrupta” politiker/tjänstemän.

  2. När man står mitt i denna förändring är det svårt att se de långsiktiga förändringarna. Jag minns när en arrangör lyckades med samma arrangemang vid två tillfällen började han yra om ”det börjar bli en tradition”. Det är naturligtvis svårt att tala om hur det var förr när de som bestämmer enbart vill prat om den gångna mandatperioden = 4 år. Tala om korta tidsperspektiv

Kommentarer är stängda.