Importerat avfall kan förklara ökning av lungcancer hos icke rökare

Hej, Harriet mejlar signaturen TT och bifogar intressanta länkar.

C:a 12,5 % av 4 miljoner ton som förbränns i Sverige är plast från import som inhemsk. 
Andelen plast blir 0,5 MILJONER TON! Vi tar emot plast från flera länder! Klart att vi har fått en markant ökning av plast i luften. Man förbränner ju plasten här!  
Att vi har HÖGA halter plast i vårt blod är ju den direkta konsekvensen av den svenska importen av PLAST!!! Man borde hantera plasten så att den inte kom ut i luften.
”Förutom svenska hushållssopor importeras också 1,5 miljoner ton från utlandet. Eftersom soporna innehåller mycket plast blir utsläppen betydande, och det oroar nu forskare”. 

”På samma vis ser det ut i en rad kommunala förbränningsanläggningar i Sverige där varje år 4 miljoner ton hushållssopor eldas för att bli till el och fjärrvärme. Den långsiktiga trenden är att sopimporten år för år ökar”. 

https://sverigesradio.se/artikel/7423119

————————————————————————————————-

Hur mycket av dessa utsläpp från sop förbränningen som fastnar i våra lungor, har inget svar i dag. Men vi vet att sopförbränningen ger rökgaser som innehåller miljöfarliga ämnen, till exempel dioxin och att farliga förbränningsprodukter kan fastna i våra lungor och ge för tidig död.
Lungcancer tenderar att öka även för icke rökare, främst hos kvinnor.

Varav jag är en, som för 20 år sedan fick operera bort en stor del av höger lunga pga av en liten tumör. Med tidig operation kan överlevnaden öka betydligt, som annars vid lungcancer endast är ca 5 år efter diagnos. Problemet är att många av dessa cancerformer har en tyst tillväxt och när den upptäckts så har den redan spridit sig utanför lungan. Jag hade tur i oturen att samtidigt ha svåra hjärtproblem, som föranledde olika rtg undersökning av lungor.

Bildresultat för lungcancer röntgenbild
Bild; gettyimages.de
Tumör i höger lunga

Lungcancer är den cancersjukdom som skördar flest liv i Sverige, ungefär 4 000 varje år. Trots att rökningen minskar ökar antalet lungcancerfall stadigt, inte minst bland kvinnor som aldrig rökt.…./Under de senaste 20 åren har lungcancern ökat med 70 procent bland kvinnor. Enligt lungcancerkvalitetsregistret, som SVT Nyheter tagit del av, har 15 procent av de kvinnor som drabbas av lungcancer aldrig rökt. ….” https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lungcancer-okar-snabbt-bland-kvinnor-som-aldrig-rokt-1

Enligt en studie av brittiska forskare vid Hull York Medical School fanns 12 sorters plast i främst lungornas nedre delar, när vävnad undersöktes från 13 patienter som genomgått olika kirurgiska ingrepp hittade forskarna plasten hos 11 personer. Vanligast var Polypropen och PET-partiklar. Alltså den typen av material som exempelvis finns i rör, flaskor och matförpackningar.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-12-sorters-plast-i-manniskors-lungor 

Forskare är som regel försiktiga i uttalanden om samband, den vanliga slutsatsen är att fler studier behövs. Tyvärr brukar det ta lång tid, när det handlar om miljö- och människofarliga utsläpp i luft och vatten. Jag misstänker att produktionen av el och fjärrvärme har högre prioritet än vår hälsa, för hela samhället kräver energi som får det att gå runt, inte minst kylanläggningarna för internets ägare, som får elen i princip gratis av Morgan Johansson. Gentjänsten är censur.

Skatten på plastpåsar har inneburit att både miljöpåverkan och resursförbrukningen ökat konstaterar Runar Brännlund professor emeritus i nationalekonomi vid Umeå School of Business, Economics and Statistics (USBE).
Han är kritisk mot utformningen av skatten på plastbärkassar redan innan den infördes och menar att det fortfarande är oklart vilket syfte skatten har. Problemet är att konsumenter har gått över till avfallspåsar, som är mer miljöfarliga än plastpåsarna.

”…De svenska plastbärkassarna är i regel gjorda av förnyelsebara material och vi har tidigare sett att de använts flera gånger innan de blir soppåsar. Varför ska de beskattas och inte avfallspåsarna som i högre grad importeras, produceras av fossila material och bara används en gång?….”

https://www.tn.se/naringsliv/professorn-darfor-bor-plastpaseskatten-avskaffas/

När EU befaller då tillämpar våra politiker Jesuiternas valspråk ”inte tänka bara blint lyda när en överordnad befaller.” På alla områden gäller det för karriärlystna politiker att vara bäst i klassen under deras klättring i karriärtrappan. Konsekvensanalys av beslut gör den bara längre och moral tar för mycket energi, om hänsyn till folkets hälsa skulle prioriteras före energin, eftersom Sverige också måste vara ett föredöme i klimatnarrativet.

Bild; svenskamaklarhuset.se Karriärtrappan

5 tankar kring ”Importerat avfall kan förklara ökning av lungcancer hos icke rökare

 1. https://krigetmotlivet.wordpress.com
  Drivs av Solveig Silverin detta är en seriös sida och Solveig är noggrann med både källhänvisningar och källkritik. Nu vet jag inte om hon skriver om just detta din artikel handlar om, men sidan är klart läsvärd. Mycket matnyttigt som hon skriver om.

  1. Tack för länken. Jag fastnade för detta;
   ”…..Bara något år efter att man antog Miljöbalken i riksdagen den 1 januari 1999, försvann Försiktighetsprincipen som den stod i januari 1999. Försiktighetsprincipen skulle gälla om man kunde befara en hälsorisk eller miljöstörning. Den skrevs om, till att det krävdes vetenskapliga belägg, om försiktighetsprincip skulle gälla…..”
   Misstanke om miljö-och människofarliga produkter och dess innehåll avfärdas, nu måste vetenskapliga studier till, som alla vet tar mycket lång tid att framställa. Detta synsätt känns igen från Big Pharmas alla biverkningsfyllda produkter och inte minst från deras kassako mRNA teknik framställda corona vacciner. Trots otaliga rapporter om biverkningar, sjukdom och tom död, så räcker det inte. Vetenskapen är mycket töjbar för makthavarna.

   1. Ja där finns mycket läsvärt, hon skriver mycket om strålning, miljö och 5-g det bästa av allt är att hon har väldigt mycket på benen innan hon skriver något om det. Är källkritisk och har alltid källhänvisningar på det hon skriver, så ja hon är klart läsvärd.

 2. Om det är så att sopförbränning släpper ut plastpartiklar borde rökgasanalyserna kunna visa det.
  Skulle så vara fallet vore det nog både enklare och billigare att förbättra rökgasreningen i stället för att förändra hela samhället .
  I synnerhet om man vilket jag tror, inte funnit några plastpartiklar i rökgaserna.

  1. Om det inte finns några plastpartiklar i just rökgaserna, så kan skadliga partiklar komma med vattnet, i luften från andra skadlig källor, mat/dryck med dess förpackningar. Min känsla är att tillåtna nivåer av skadliga ämnen är mer generösa för tillverkarna än för våra kroppar.
   Samma krock i vården, där läkarna mest pratar om mediciners effekt och patienter mest om dess biverkningar, vilket var sammanfattningen på en dr avhandling som jag var på under yrkestiden i Linköping.
   Generellt gäller att biverkningar och skador sopas under mattan av läkare, som vill vara lojala mot Big Pharma.
   https://www.sbu.se/sv/publikationer/nya-vetenskap-och-praxis/biverkningar–fa-granskar-medaljens-baksida/

Kommentarer är stängda.