Kan pandemi och kriget i Ukraina stoppa globalismen?

Kanske inte stoppa, men i alla fall dämpa dess framfart.

Lagren av skyddsartiklar till sjukvården skrotades liksom försvaret. Just in time var lösenordet, lagerhållning kostade pengar, så lagren förvandlades till långtradare längs E4:an.

Pandemin och Putins invasion i Ukraina har visat hur nyliberalismen hybris för global överstatlighet har dämpats. När historiker och författaren Anne Appelbaum överger den liberala världsordningen borde fler inse hur skör den är, vilket vi som satt vårt eget land i främsta rummet har insett sedan årtionden.

Dick Erixsson redaktör för Samtiden (SD) skriver så här; https://theconservative.online/article/aeven-liberaler-oeverger-nu-liberala-vaerldsordningen

”…..De liberala etablissemangen fick se sin världsbild krossas när ryska pansarvagnar rullade in över gränsen till Ukraina. Även om det går dåligt för Putins armé och ukrainarna försvarar sig tappert, visar kriget att den liberala världsordningen – när allt kan ordnas överstatligt via internationella institutioner och avtal – är en myt. Den existerar inte därför att det inte finns konsensus i världen om de värderingar som vänsterpolitiker i väst vill ska gälla. Det finns spänningar och perspektiv på världsscenen som inte ryms inom en enda ”världsordning”, vilket prefix som än används. 
Detta har konservativa länge haft klart för sig. Men liberaler har följt efter vänsteraktivisterna
som med stor energi och engagemang hävdar att vi kan skapa världsfre
d, bara vi lyssnar på John Lenons ”Imagine”. Men fred och samexistens bygger inte på att alla bli snälla och vänliga, utan på att olika makter och intressen balanseras mot varandra på ett sätt som gör att ingen tjänar i krig eller konflikt….”

Han hävdar konservativ realpolitiks återkomst, artikeln är mycket läsvärd.

Stefan Löfven upprepar sitt mantra, vi har varit naiva, oavsett om det handlar om invandringsrelaterad brottslighet, försvarets nedrustning eller hans älskade EU och FN.

”Putin har gett gammelhögern en ny chans” skriver Göran Eriksson ledarskribent I SvD den 23mars.

”Är Putin ett geni? Är Ryssland – bortsett från kriget – ett alternativ till västerländsk dekadens? Det ryska angreppet på Ukraina förändrar spelet i både Republikanerna och den svenska högern….” Nätupplagan har rubriken https://www.svd.se/a/rE1kme/goran-eriksson-bombar-geniala-putin-sonder-trumps-drom

Skribenten har svårt att dölja sin nöjdhet över Natos framgång efter Trumps kritik samt radikala omläggning av republikanernas krigspolitik, där han ifrågasatte uppdraget som världens ledare med America first. Nu njuter Biden när han åker runt i Europa och försöker plocka upp den fallna manteln, men amerikaner vill inte åter dra in USA i något krig. Han få nöja sig med Ursula van der Leyens varma leenden i EU, som nu är i sitt esse.

Bildresultat för joe Biden och ursula van der leyen
Bild; eudebates tv. Joe Biden, Ursula van der Leyen och Charles Michel Europiska rådets ordförande

Och i Det Goda Samhället skriver Gunilla Edelstam docent och Jur. dr. 

”Konflikten mellan Ukraina och Ryssland är också en konflikt mellan Ukraina och Nato. Konflikten har dessutom omedelbara konsekvenser för Sverige som gör att vår globalistiska politiska inriktning måste ifrågasättas…….och avslutar med ”brister i självförsörjningen har inte föranlett något större intresse från statsmaktens sida. Bakgrunden till detta är Riksdagens och Regeringens närmast religiösa tro på den globala marknaden.”  
https://detgodasamhallet.com/2022/03/25/gunilla-edelstam-haveri-for-globalism/#more-56784

Men, vi får inte glömma hur Nato får applåder från höger till vänster och dessvärre bland medborgare med stort behov av att visa sin godhet. Ofta samma personer som lät invektiven fara över oss som inte stod i vaccinationsköer. Att följa gruppen är viktigare än att tänka själv oavsett vad som gäller, klimat, pandemi och Putins krig.

Visa källbilden
Bild; expressen.se Riksdagen applåderar unisont efter Zelenskyjs tal och mer pansarskott skall skickas i neutralitetens namn

Positivt är ändå att näringslivet kan flytta hem sin verksamhet från oroliga länder. ”

https://www.friatider.se/toppglobalisten-putin-har-dodat-globaliseringen

”…….Verksamheter kommer nu behöva byggas upp på hemmaplan i västvärlden och i flera andra regioner. Även denna trend inleddes under de störningar som fanns under corona­pandemin, men kommer nu intensifieras.” säger Larry Fink, vd för fondförvaltaren Blackrock. 

2 tankar kring ”Kan pandemi och kriget i Ukraina stoppa globalismen?

  1. Jag trodde tidigt att Trump skulle presidentval nummer ett och Bidens flagranta grodor gör att han omöjligt kan ställa upp för en andra omgång Man skall komma ihåg att i USA finns inte en socialdemokrati som kan agera bakom kulisserna och fixa fram ett valresultat som önskas. Visserligen diskuteras en deep state mycket även där. Men den har inte något socialt ansvar i svensk mening, flygplan och ubåtar eventuellt med kärnstridsspetsar som garnityr. Naturligtvis kom Trump till makten på sitt löfte på att hålla USA utanför dessa poänglösa krigsäventyr som kostat så många medelamerikaners liv (rikedom har nog större betydelse där än man kan tro när det gäller klara sig undan militärtjänstgöringens vådor).

    1. Visst var det så. Jag minns under mina ungdomsår hur amerikanska desertörer från Vietnam kriget togs om hand av ungdomsvänsterns olika fraktioner. De behandlades initialt med stor förtjusning, som små Gudar, tyvärr bortskämda sådana, vill jag tillägga. Ofta kom de från mycket välbeställda familjer i USA, som med sina kontaktnät kunde krångla bort sina söner från militärtjänstgöring.

Kommentarer är stängda.