Om Du ser sprickor i Ukrainas hjältegloria, då ställs Du i skamvrån

– I dagens klimat är det bra att komma ihåg att Ukraina inte är några änglar heller. Deras behandling av det fattiga Donbass, med sporadisk beskjutning, metodisk varubrist och halvsvält under åtta år ger ansenlig bismak till dagens hjältedyrkan. Vilket inte ska avvända uppmärksamheten från Putins agerande, som väl illustrerar Voltaires citat att ”det är värre än ett brott, det är en dumhet”.

Citat av Lars O Grönstedt, som under många år var Gazpromägda Nord Streams man i Sverige, där han tidigare varit VD för Handelsbanken. Han är visserligen djupt kritisk mot Vladimir Putins agerande, men vågar ändå ge Ukrainas hjältegloria en törn.

”Med all respekt för detta tappra folk, så är Ukraina ett av de mest korrumperade länderna i gamla Sovjet. Man kan inte bedriva någon kommersiell verksamhet där, eller satsa egna pengar där…”

Under hans tid som VD för handelsbanken fanns inte Ukraina med på bankens expansionsplaner pga av den utbredda korruptionen. Swedbank däremot köpte Tas-Kommerzbank och förlorade 11 miljarder på affären innan Swedbank drog sig ur landet med svansen mellan benen.

Två tredjedelar av länderna har ett index under 50, vilket är en signal på allvarliga korruptionsproblem.
Bild från artikeln om korruption. https://www.omvarlden.se/nyheter/allt-varre-korruption-i-pandemins-spar

Ukraina ligger på plats 122 av 180 när det gäller upplevd korruption i offentlig sektor i världens länder, enligt antikorruptionsorganisationen Transparency International och Ryssland ligger ännu lägre på plats 136. Sverige slår sig för bröstet för att vara nästan fri från korruption, men detta är en stor lögn. Den sker mer i det fördolda med våra skattepengar, nepotismen frodas inom regeringskansli. Att tillsättning av GD/chefer/rektorer inom verk/myndigheter och akademi sker utifrån rätta, röda åsikter samt identitet är snarare regel än undantag.

Meritokrati vad är det? Undras det på Sveavägen, för det tillämpas nästan aldrig.

Men Lars Grönstedt ångrar inte sitt engagemang för gasjätten, och är fortfarande övertygad om att handel i slutändan leder till fred.

Källa: https://www.svd.se/jag-kanner-mig-lurad-och-forodmjukad

Men att yppa en gnutta kritik mot Ukraina straffar sig direkt. ”Dåligt omdöme i Sverige har gynnat Kreml” skriver Paula Neuding i SvD i går om Lars Grönstedts Rysslands engagemang. Det är lätt att vara kritisk med facit i hand och när man blivit ledarskribent i systemmedia.
Canossavandring med tagelskjorta på råder om Du inte på stört sällar in Dig i hatkören mot Putins Ryssland, att försöka förstå vad som ligger bakom denna katastrof är inte comme il faut.

https://www.svd.se/daligt-omdome-i-sverige-har-gynnat-kreml/i/senaste/om/ledare

En tanke kring ”Om Du ser sprickor i Ukrainas hjältegloria, då ställs Du i skamvrån

Kommentarer är stängda.