Slöseriombudsmannen; välfärdsfusket vinnare utan konkurrens

Omröstningen klar: Här är värsta skatteslöseriet 2020

Bildkälla: Skattebetalarna
https://skattebetalarna.se/valfardsfusket-blev-arets-varsta-sloseri-2020/?utm_source=apsis&utm_medium=email&utm_content=text&utm_campaign=nyhetsbrev%20%c3%a5rets%20sl%c3%b6seri

Omröstningen om årets värsta slöseri med skattemedel, som anordnas av Slöseriombudsmannen varje år, har nyligen avslutats. Med stor marginal blev vinnaren slöseriet och fusket i välfärden. 

Detta ger en stark signal om att befolkningen vill att ansvariga politiker ser till att åtgärda detta systematiska utnyttjande av vår välfärd, skriver Skattebetalarnas slöseriombudsman Josefin Utas i Expressen den 30 januari 2021. https://www.expressen.se/debatt/omrostningen-klar-har-ar-varsta-skattesloseriet/

DEBATT. Att allmänheten lade flest röster på detta är inte förvånande. Miljarder skattekronor läcker ut ur välfärdssystemen varje år, på grund av medvetet fusk eller andra felaktigheter. Delegationen för korrekta utbetalningar i välfärden har uppskattat att det handlar om runt 18 miljarder per år, men det kan röra sig om så mycket som uppemot 27 miljarder årligen.

När pengar, som är tänkta att hjälpa och stötta människor som har det svårt eller mår dåligt, hamnar i fel fickor innebär det förstås ett stort svek både mot dem som har rätt till stöd genom dessa system och mot dem som betalat in pengarna i form av skatt.

Din skatt går till organiserad brottslighet

Några exempel på stödsystem inom vilka välfärdsfusket finns är lönebidrag, nystartsjobb, assistansersättning och sjukersättning. Inte sällan är fusket del av avancerade upplägg och en del av den organiserade brottsligheten. Skenanställningar i företag, falska arbetstillstånd, fusk med folkbokföring och samordningsnummer används för att mjölka våra gemensamma system på pengar.

En radikal förändring måste till. De stora transfereringssystemen och kostnaden för dessa är vad som skiljer Sverige från andra jämförbara länder.

Årets värsta slöseri pekar på ett viktigt problem: Det är lätt för politiska makthavare att skryta om nya generösa bidrag, stöd och projektpengar. Men om systemen för utdelning av dem är utformade på ett så bristfälligt sätt att bedragare ges fri tillgång till systemen är det inte någon välgärning för Sverige. Det urholkar förtroendet för systemen, för de politiskt ansvariga och minskar incitamentet för att betala skatt överhuvudtaget.

Ett helt decennium utan förbättring

Problemet är inte nytt. Under lång tid har dock politiskt ansvariga duckat för denna fråga. FUT-delegationen som blev klar 2008 uppskattade de felaktiga utbetalningarna till 18-20 miljarder kr per år. Andelen fel som görs nu bedöms också vara på motsvarande nivå som då. På drygt tio år har alltså inte mycket förbättrats, men medvetenheten om frågan har ändå ökat och problematiken synliggörs mer.

Det duger inte med en naiv förhoppning att alla kommer att använda våra gemensamma system på ett hederligt sätt. Det räcker inte heller att börja fundera över hur fusk ska motverkas i system 20–30 år efter att de dragits i gång. Krav måste ställas på att det finns fungerande kontrollsystem redan innan nya sorters bidrag eller stöd börjar betalas ut, så att pengar inte hamnar fel.

Sveriges höga skatter missbrukas

En radikal förändring måste till. De stora transfereringssystemen och kostnaden för dessa är vad som skiljer Sverige från andra jämförbara länder och är huvudorsaken till Sveriges jämförelsevis höga skatter. Hur väl de fungerar måste prioriteras av de politiskt ansvariga. Svenska folkets ilska över att så inte sker har tydliggjorts genom vår omröstning om Årets värsta slöseri. Jag kan bara hoppas att signalen når våra folkvalda.”


LÄS MER: Åklagare: Assistansfusk bakom hälften av all utbetald ersättning

LÄS MER: Klimatpolitiken blev årets slöseri 2019 – då duckade Lövin

————————————————————————————————


Politiker är helt ointresserade av detta fusk, eftersom majoriteten av fuskare tillhör deras valboskap, som inte får förtörnas och som är ett medel för att destabilisera nationalstaten.

Högt skatteuttag och en uppsjö av bidrag ger makt över medborgarna. Att arbeta, studera, sköta sig och inte ligga samhället till last tillhör en förgången tid. Majoriteten av dagens politiker saknar arbetslivserfarenhet samt är dåligt utbildade. Markkontakten är försumbar, om den skulle finnas utgör den ett hinder i karriären. Inte tänka, bara blint lyda när partistyrelsen befaller är signum för alla partier.

Bildresultat för rullstol asstansfusk
Bildkälla: SR. Assistans ersättningen kostar skattebetalarna ca 30 miljarder, hälften uppskattas vara fusk .

När Annika Strandhäll var socialminister, fick FK order om att strama upp bedömningskriterierna, nej inte för fuskarna, utan för små, sjuka barn. Andningshjälp och sondmatning ingick inte i skäliga behov….

Hur många förklaringar som än presenteras om väljare till Löfvens regering, så begriper jag det inte. Lika lite som dagens masspsykos beträffande Covid-19 infektionen. Medborgares acceptans för lock down samt ny vaccinteknik som saknar långtidsuppföljning, skrämmer mig. Fritt fram för en ny Hitler och Stalin, med värdegrunden och rädsla som dörröppnare.
Den globala statskuppen går som på räls i hög hastighet utan att folket frågar ”Vart är vi på väg?”

Bildresultat för tåfräls

Det sämsta av kapitalism och det värsta av marxism utgör basen i oligarkernas och den politiska elitens ”The Great Reseat”, den stora återställningen. https://www.friatider.se/great-reset-maktelitens-projekt-att-starta-om-varlden

2 tankar kring ”Slöseriombudsmannen; välfärdsfusket vinnare utan konkurrens

  1. ”Fusk” är inte en rättvisande beskrivning av ett systematiskt, organiserat eller kalkylerat bedrägeri i mångmiljardklassen, i vilket enskilda ärenden kan uppgå till mångmiljonbelopp. Samhällshotande bedrägeri är en mer adekvat benämning och den moraliska uselheten är av den graden, att jag anser att det borde förläna mångårigt fängelse, skadestånd och livstids utvisning i många fall.

    1. Ett bra påpekande. Fusk är samma förmildrande omskrivning, som ”stökiga gäng” är för våldtäktsmän, rånare, mördare, när ledarskribenter är i farten, där en spade aldrig är en spade.

Kommentarer är stängda.