En regering utan insikt om svenska språkets betydelse

Redan för två år sedan granskade facktidningen ”Kommunal arbetaren” språkproblemen inom äldreomsorgen och konstaterade stora svårigheter, men för döva öron i Rosenbad. Eftersom detta endast drabbar gamla, som slitit och strävat, så lyfte ingen på ögonbrynen.  För gamla är enbart tärande och anses vara en belastning och helst skall de trilla av.

Nu konstateras det alla redan vet, utom miljöpartisterna, att språkproblem har orsakat död och lidande äldreboenden. Enligt Aftonbladet har 29 personer på äldreboendet ”Djurgården” i Eskilstuna dött av viruset, en sexdubbling mot det normala dödstalet. Alla med ansvar har tappat det, med statsministern i täten.

Hur många gånger har vi inte fått höra av politiker att utländsk personal skulle rädda vård och omsorg?

Hur fina de är mot gamla, stämmer heller inte med verkligheten, vilket personal med landets hemvist ibland inte heller är.

Men min erfarenhet av några år som företagsgymnast för kommunens hemtjänst, skedde olämligt beteende för omsorgsarbete endast i undantagsfall. Att ha kollegor utan utbildning och stora brister i svenska språket är mycket tungt och ökar ohälsotalet även för de tappraste.

”…Men problemen på boendet är alltså inget nytt. De senaste åren har det kommit en rad anmälningar som bland annat handlar om att de äldre tvingas ligga i sitt eget urin, personal som håller för munnen på boende samt mobbning, förminskning, hot och fysiskt våld mot gamlingarna...”

Närande anses migranter vara, för de skall rädda både skolan, vården och omsorgen. Trots ringa förutsättningar, så släpps de ut till skyddslösa gamla inom kommunens omsorg, som förvadlats till tung sorg i många hem, när far/morföräldrar fått en plågsam coronadöd.

Här tiger vänsterns aktivister, tillsammans med EU och FN. Engagemanget finns endast hos ”Black lives matter” rörelsen, för gamlas liv räknas inte. ”Old lives matter” ryms inte inom värdegrunden.

Mp är nu livrädda att deras framtida röstunderlag skall sina, därför skall dörren helst vara öppen för 80 miljoner ”flyktingar.” Vi kan, vi vill och bara vi törs skydda asylrätten, är deras slogan.

Jag blir illamående, när Alice Bah Kuhnke nu slår sig för bröstet och jublar, när EU parlamentet fördömde USA:s poliser. Hos den globala finansmaffians nyttiga idioter finns inget stopp för dubbelmoral och hyckleri, karriären går på räls i Bryssels korruptionsnäste. Jag vill påminna om hur hon som kulturminister gödde muslimska brödraskapet med förgreningar med bidragspengar, troligen som Tack för hjälpen med karriären.

” Kommunalarbetaren KA GRANSKAR

Stora språkproblem i äldreomsorgen
Personalbristen i äldreomsorgen gör att arbetsgivare ser mellan fingrarna och anställer personer som inte kan tillräckligt bra svenska, visar KA:s granskning.
– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för Kommunal…..
//
Arbetsmiljömässigt blir det väldigt betungande för den ordinarie personalen när kommunikationen inte fungerar och mycket ansvar landar på dem, de orkar inte….”

Det finns många exempel på allt från brister till olycksfall och död inom hemtjänst, när utländsk personals språkkunskaper kan motsvara ett ”Hej, Hej” på gatan.

Fotfolket avslöjar, cheferna och fackets representanter är mer återhållsamma och upprepar vackra ord utan ett uns av förpliktigande, då det inte finns några begränsningar hur lite kunskap och klokskap en politiker bör ha. Ju mindre desto bättre i Löfvens regering.

Här är ett ex. från verklighetens Nyköping.

”Strax efter klockan åtta en januarikväll förra året ramlar en äldre person i sitt hem i trakten av Nyköping. Personen slår i huvudet och larmar hemtjänst­en. Ingen kommer. I en timme blir brukar­en liggande på golvet. Först när nattpatrullen går på sitt skift får personen hjälp upp. Det visar sig att den vikarie som borde ha åkt dit inte har förstått vilken telefon som är larmtelefon och därför inte har nåtts av larmet. Trots att en chef också ringde upp uppstod missförstånd och vik­arien åkte hem i stället. Den anställda har inte svenska som modersmål och enligt Nyköpings kommun, som senare gör en lex Sarah-an­mälan, är bristande språkkunskaper en orsak till att larmet inte besvarades i tid. Då brukar­en äter blodförtunnande medicin kunde missförståndet ha fått allvarliga konsekvenser. Även tidigare på kvällen missades ett larm på grund av språkbrister hos personalen….”

…..I Stockholm finns problemen både i den kommunala och den privata äldreomsorg­en. Elisabeth Antfolk är ordförande i Kommunals sektion för privat vård och omsorg och känner till flera fall där insatserna inte har utförts som de ska på grund av bristande språkkunskaper. Det värsta exemplet handlar om personal som inte vågade ringa 112 när en brukare var sjuk, eftersom de var rädda att inte kunna kommunicera med larmpersonalen. Hon berättar om en kvinna som fick besök av en man som bara sade ett ord på svenska: duscha. Han lyfte in henne i duschen och började klä av henne.
– Det är ett otroligt övergrepp mot en människa att bli avklädd av någon som inte kan berätta varför, säger Elisabeth Antfolk.
Det finns också ett arbetsrättsligt perspektiv – Kommunal har medlemmar som skrivit under anställningskontrakt där de inte förstått vad det står och vad de förbundit sig till att göra. Dessutom använder arbetsgivare personalens svaga svenskkunskaper som argument i löneförhandlingar för att inte ge dem så stora löneökningar.

Fackets småpåvar säger vad som måste sägas inom rörelsen, alla är värdefulla (nej inte de gamla) utbildning behövs, invandrare utgör en viktig resurs osv så Löfven, den store humanisten blir nöjd.

Tyvärr finns det heller inga begränsningar hur lite en statsminister skall kunna. Under Löfvens ledning så ramlar hela samhället omkull och ingen larmknapp finns som ljuder tillräckligt högt för hans tondöva regering.

Jag undrar om det nu kommer någon artikel från kommunal om språkförbistringens bidrag till döden på äldreboenden? Men det skulle knappast ändra på faktum, när vi har en ledare utan ansvar så fort det krisar till sig. Hans vassaste egenskaper är att skylla ifrån sig, ljuga utan att rodna och tillämpa härskartekniker mot alla som tycker olika. En Lex Sara anmälan kan jämföras med en KU anmälan, men dess ledamöter är lojala mot sina bäste bröder, för Konstitutionsutskottets uppgift är endast ett spel för gallerierna.

Vi får se vad coronautredningen kommer fram till, ett halvår innan valet 2022. Det skulle räcka om de frågade Olle Ljungbeck som direkt kunde ge besked.

Bild från artikeln, se länken nedan.

Källa: https://ka.se/2018/06/12/stora-sprakproblem-i-aldreomsorgen/

4 tankar kring ”En regering utan insikt om svenska språkets betydelse

 1. Det är en skam av både politikerna som hos de företag som driver vårdboenden för de äldre.
  Kan man inte kommunicera med de boende då kan man väl inte heller vara behjälplig när nöden hos de äldre behövs!
  Företagen har minimal bemanning där sparkrav är ett krav för att kunna ge maximala bonusar till cheferna. Kritik har tidigare gjorts mot vårdbolaget Carema liksom hos det privata vårdbolag, Attendo Care.
  Man sparde t.o.m. på blöjorna. När man läser om vårdskandalen på Caremas äldreboende Koppargården i Vällingby hösten 2011, där införde man blöjvägning!
  Söker man vidare kan man läsa om ”Skandaler med gamla som får ligga i nedkissade blöjor har inträffat förut, när man 1997 avslöjade exakt samma typ av vanvård på Dicksons hus i Göteborg”.
  Det har alltså PÅGOTT I 13 år utan åtgärder från POLITIKERNA!
  Enbart ATTENDO gjorde 3,5 miljarder i vinst men betalade NOLL kronor i skatt. Attendo ligger i topp bland de vinstrikaste vårdföretagen. Hur kan man kalla Alla dessa vårdföretag för ”riskkapital företag” är ett rent skämt.
  De tjänar Miljarder på svensk välfärd men betalar NOLL kronor i skatt!!
  Det är bara att konstatera att PRIVAT äldreomsorg måste upphöra. De PRIVATA AKTÖRERNA har inget intresse av omvårdnad utan endast sitt vinstintresse och då på bekostnad av de äldres lidande i form av vanvård. Vi kan inte ens juridiskt ställa politikerna som de bolagsansvariga inför rättsskranket. För lagen är till för att skydda dessa ”patrask” och de har inte ens ett uns av skam till vad de orsakar.
  Hur kan vi få ett stopp på detta elände?
  Vi alla kommer u förr eller senare vara i behov av omvårdnad och inte vanvårdnad. Någon som vet hur? Tydligen är det praxis inom det EU då ingen därifrån opponerar sig! Nej, VI ska ut ur EU och använda pengarna RÄTT.

  https://www.dagensarena.se/innehall/attendos-historia-praglas-av-skandaler/
  https://www.svd.se/kritik-mot-attendo-boende
  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/bl%C3%B6jskandal-redan-1997-i-g%C3%B6teborg-1.868215
  https://www.dagensarena.se/innehall/35-miljarder-i-vinst-noll-kronor-i-skatt/

  1. Riskkapitalist helt utan risk! Tänk bara hur många fler armar som kunde ha anställts för Attendos vinst på 3,5 miljarder.

 2. Stefan Löfven saknar både värdighet och ryggrad för sitt ämbete. Bildningsnivån understiger med god marginal det mediokra. Svarar inte eller glider undan på många ansvars och kunskapsfrågor. Men han är inte ensam. Samhällsförstörarsällskapet är stort. Och måste reduceras och fasas ut demokratiskt. Historien visar att despotins mest förhärskande drag är intolerans.
  Det största mörkret i det nordiska ljuset är islam. Om detta begriper Stefan Löfven väldigt lite eller fullkomligt struntar i det. Röstboskapen är hans ljus. Förmodligen är hans kunskaper om islam inte mätbara. Denna ansvarslöshet är ofattbar.
  Men konsekvenserna för vårt samhälle blir värre och värre för varje dag sedan årtionden tillbaka. Vad kostar islam den svenska skatteslaven?
  Kostnader för detta förfall redovisas bristfälligt och otydligt i press och TV. På medier utanför MSM får man både sanning och fakta, vilket ingjuter både hopp och framtidstro som man mår bra av. Tack alla fosterlandsvänner.

  1. ”Samhällsförstörarsällskapet” är en mycket passande beskrivning på dagens politiker. Det enda statsministern har i övermått är galenskap efter makt.

Kommentarer är stängda.