Att vara offer är bekvämt, ansträngning är besvärligt

I dag är det Richard Sörman som i det Goda samhället undrar vad det är som hindrar svarta i USA att lyfta sig ur sin misär, som får tankeverksamheten i gång.

I den postmoderna ideologin ingår offerskap för att skuldbelägga majoritetsgrupper och befästa offrens övertygelse, att deras olägenheter alltid är samhällets fel.

Just nu är det svart hudfärg, kvinnor och invandrare som är olycksoffer och vita medelålders män utgör syndabockar.

Det är främst kulturelitens Mee too kvinnor som delar offerskapet, våldtagna kvinnor av unga män med annan hemvist är inte så populära, jämfört med de som av fri vilja frotterat sig med kulturens alfa hannar uppe på kammaren.

Bidrag, dvs. mutor är främst vänsterns smörjmedel för att få sitta kvar och delas mer ut till icke behövande, än till de som verkligen behöver det under en period i livet, då vi snubblat omkull, men tanken var aldrig livstids försörjning.

Partistöd och det generösa stödet till makthavarnas allierade, som t.ex. media och föreningar borde omgående slopas. Antalet riksdagsledamöter borde halveras, likaså borde regeringens böjelser för nya verk och myndigheter omgående stoppas, som skall fostra folket till önskat leverne.  Biståndet till skrupellösa diktatorer och kontraindicerande projekt i utvecklingsländer är nu uppe i > 10.000 för varje medborgare/år. SIDA badar i pengar medan statsskulden skjuter i höjden och ytterligare skattepålagor väntar, för att inte tala om EU:s svarta hål, som nu kräver fyllning.

Arbetslöshet, skilsmässa, missbruk och även viss sjukdom kan vara orsak till fall på livets väg, men även här kan det bakom alla förklaringar finnas brister i vilja, enklare uttryckt lathet och smarthet. Dessa egenskaper har haft oroväckande framgång och är väl korrelerade till inflationen av bidrag, som kräver ständig ökning av personal, där bidragens offer ökar anställningstryggheten och minskar klientens vilja till eget ansvar.

Att livet inte är rättvist, det vet vi, men ibland kan vi själva under vårt leverne ha bidragit till orättvisor i dag, när vi prioriterat det roliga i går, i stället för det som krävde ansträngning, när vi gnäller i dag. Att nämna detta ger represalier, det vet Alexander Bard, som sparkades ut från Tv4:s Talang jury.

Under 50-talet infördes olika former för finansiering av högre studier, studiebidraget kom 1957 och var då 34 kr/månad. Innan dess var det ”goda läshuvuden” som kunde få stipendier för studier både till ”realen,” ”studenten” och till vidare studier på universitet, när familjens ekonomi inte räckte till. Tyvärr var det alltför sällan som en statarunge kom i fråga, min far fick inget avgångsbetyg, trots färdighet i att räkna. Hans fattiga, men stolta föräldrar hade varken vilja eller råd med mutgåvor till magistern och fröken, som böndernas ungar. Detta var en vanlig sed under 1900-talets första hälft. Jag kommer här att tänka på Hjalmar Bergmans pjäs ”Markurells i Wadköping”. https://www.oppetarkiv.se/video/4348923/markurells-i-wadkoping-avsnitt-1-av-4

Men i nästa generation har flertalet av oss 40-talister har haft möjlighet till studier efter folkskolan tack vare studiebidrag och lån med siktet inställt mot bättre framtid. Men det fanns ett stort ”men” föräldrar, som såg förlust av barnens arbetskraft försvinna och satte sig på tvären. I litteraturen finns många skildringar av dessa krokben, men också av ambitiösa unga som jobbade och slet på dagarna och studerade med Hermodsbrev under kvällar och nätter, som i dag kan ha betydligt bättre ekonomi, än de som glatt fröjdade och tog det lätt på livet. Skoltrötthet fanns inte då i vokabuläret och inte heller kränkning för bagateller.

I teorin hyllas höga förväntningar på eleven som bästa behandling, men i praktiken permanentas offerskap. Hackkycklingarna till dåliga resultat blir lärare som kräver ansträngning även när det gäller att lösa ekvationer och rabbla verb. De ger ofta mer rättvisa betyg och inte de som både eleven, föräldrar och rektorn vill ha. Men enligt Pisa utvärdering är de i Sverige en bristvara.

Arv och miljö kan vi diskutera till leda. Miljö, uppväxtförhållanden är vänsterns paradgren medan arvet helst skall glömmas bort, om det inte handlar om förmögenheter och andra fysiska tillgångar.

 Utseende, som färg på hår, ögon är OK, rörelsemönster, gångstil går också bra att föra till torgs. Men, när det handlar om våra förmågor, psykiska, sociala som kognitiva då börjar det brännas, för att helt tabubeläggas om misstanke finns om konsekvenser av ”giftiga ingiften, ” som jag tjatat om under årtionden för döva politiker öron.

Vilket jag tror är en starkt bidragande orsak till även 2:a och 3: dje generationers invandrarbarns dåliga skolresultat. För mig är det som att bara torka upp vattnet, men inte stänga av kranen. Så fler utredningar lär komma, om den senaste att fördela invandrarelever till bättre skolor inte ger önskat resultat. Förbud mot kusingiften finns inte på agendan, bara ökade krav på att duktiga elever skall vara busarnas krockkuddar, kanske kan det få några värdegrundsföräldrar att vakna?

Ingen vilja finns hos den politiska eliten att åtgärda grundorsaken till landets stagnation, ekonomiskt, socialt som kulturellt, för då skulle det lika värdet gå i kras. Därför får bara det existentiella värdet belysas, vårt människoblivande, vår likhet inför lagen, det funktionella värdet, vad vi tillför samhället under livet får inte nämnas.

När jag åter skriver detta, så blir jag så trött på mig själv, med samma upprepningar, nästan varje dag. Men så länge som Löfven sitter kvar med sina verklighetsfrämmande partners, så fortsätter jag att veva på mitt positiv, där erfarenheter efter 73 år finns samt stor ilska över att allt blivit så fel.

Richard Sörmans inledning och sista mening från sin artikel får avsluta inlägget i dag.

”Black lives matter” och hela den internationella proteströrelse som brutit ut mot påstådd diskriminering av minoriteter lägger kraftigt fokus på människors offerskap inför andra. Det är en passiviserande bild som bör kompletteras av den uppenbara sanningen att människor, och grupper av människor också kan vara offer för sig själva. Vad hindrar egentligen de svarta i USA från att på egen hand lyfta sig ur sin misär? Är det inte så att de själva har bidragit till att skapa de omständigheter de har att hantera? Och förresten: att människor kan vara offer för sig själva är väl vi svenskar just nu det bästa exemplet på i hela världen….// Om vi lever i fria samhällen och har haft tid och möjligheter att skapa våra egna livsvillkor befinner vi oss exakt där vi förtjänar att vara”

Men läs resten, Du läsare, som blir upprörd för att offren får minskad status.

13 tankar kring ”Att vara offer är bekvämt, ansträngning är besvärligt

 1. Då ”vissa” religioner kräver att de som Immigrerar skall skicka hem till sina regeringar 10 % av vad man tjänar eller kommer över från det land man ”Immigrerat” till. Hur många miljoner per månad är det som de ”skickar” hem när de kommer till Sverige som ”flyktingar”? Vi får ta över dessa länders problem samtidigt som de bidrar med pengar till respektive regim! Detta sker oavsett om du går på försörjningsstöd eller arbetar med ”riktig” lön. Inte undra på att man kommer med tiden tömma hela Sveriges ekonomi. T.o.m. ”vårt” pensionssystem urholkas för bistå med alla de försörjningstagare som de flesta lever på. Begår du brott då får du försörjningsstöd livet ut. Om du sedan skaffar dig svartjobb erhåller du en ”extra lön”. För vad du än gör har du alltid försörjningsstöd att luta dig tillbaka på. Sänk försörjningsstödet för de som begår stora som små brott eller ska man bli fortsatt belönad med fulla bidrag?

 2. Vi har religonsfrihet påtalar politikerna gärna om, men man vägrar uttala sig om att ”inom” religionerna råder det INGEN frihet.

  1. Religionsfrihet är numer bättre kallad kulturfrihet. Frihet att utöva främmande kvinnosyn, könsstympning, barnäktenskap, påtvinga otrogna den rätta läran, föra oväsen med böneutrop, klan-fejder och klan-strukturer, bombningar, skjutningar, som ersätter det svenska samhället, sharialagar, osv. Svensk kultur kallas numera ”Lisa-kulturen” och Lisaflickorna, de som böjer knä för utövarna av kulturfriheten.
   https://katerinamagasin.se/det-ar-lisaflickorna-som-framst-arbetar-pa-att-demontera-sveriges-framtid/

   1. Citrat från den bif länken ovan/Katerina Magasin ”…. jag hade aldrig kunnat drömma om att alla de fina tjejer som är unga idag ska vara så okritiska, så hjärntvättade, så ideologiskt förvirrade att de slåss för att förstöra för sig själva. Jag har in i det sista velat tro på tjejernas klokskap och integritet, deras förstånd och förmåga att se lite längre än sponsrade budskap från ytliga kändisar, som fått hundratusentals kronor från politiker för att de ska uppmana sina följare att rösta på destruktiv, Sverigefientlig politik. Annie Lööf är en sådan politiker som betalat kända Instagramprofiler att säga att de röstade på Centern i valet 2018. Lisaflickorna lydde, och la sina röster på ett parti som är ett av dem som låtit sig infiltreras av extremister, och som målmedvetet arbetar för att slå sönder det frihetliga, demokratiska Sverige….” Värdegrundsindoktrineringen har satt djupa och farliga spår, inte minst för dessa sk. Lisa flickor själva.

 3. I London har man en Muslim som borgmästare!
  När ska vi få en Muslimsk statsminister?
  När man sedan läser att man beviljat en jättemoské i Karlstad men Bönetorn!
  Är det inte då dags VI kastar ut hela Riksdagen, handgripligen?
  Hur långt ska detta få fortgå? Vem/vilka är det som betalar ALLA dessa Moske´ byggnader?
  Säg inte att det är de svenska skattebetalarna, för då skall de ansvariga politikerna avrättas precis som man gör i USA när man begår brott mot den inhemska befolkningen. Mer provokationer mot den svenska befolkningen får man leta efter.
  Svenska medborgare, det är NI som har röstat för detta svenska förfall. Ska NI RÖSTA för fortsatt förfall eller inte? Inse att de 7 MÅSTE bort för all evighet då de inte bryr sig om oss ”svenskar” utan enbart åt kriminella Migranter i syfte att upprätthålla oss i ett ständigt liv i KAOS.
  När ska vi leva under Sharialagarna, svenska politiker?
  En Riksdagsledamot av idag har absolut inget värde för den svenska befolkningen. Se till att NI röstar bort dem vid nästa val eller tror NI att DET kommer ordna sig med dagens politiker?
  Hur dumma i huvudet har den ”vanlige” svensken egentligen blivit? Titta inte på Tv, till att börja med utan gå ut och se och hör i vilken verklighet som vi lever i. 650 000 står i bostadskö samtidigt som tar emot mer än 100 000 årligen!
  När brister det bland de svenskar som aldrig under sin livstid kommer att få en bostad? Dessa 650 000 borde borda hela Riksdagshuset och göra slag i saken en gång för alla. Det går inte längre att leva ”på hoppet”, det är bara att inse det.

  1. Pengarna till moskéerna kommer i stor utsträckning från länder som Saudiarabien, men även till del från lokala muslimska samfund, som dels får statsunderstöd men även pengar från medlemmarna. Man säger att Sverige skall ha religionsfrihet, men detta är bra mycket mer än bara religion i svensk mening. Det är en samhällsomfattande kultur och levnadssätt, som innefattar till exempel en helt annan syn på kvinnor än den svenska, och ett samhällssystem med en heders- och klan kultur och våldsfejder mellan olika klaner. Vi talar alltså inte om religionsfrihet utan om klan- och kulturfrihet, som ofta är oacceptabel ur svensk kultur vinkel. Det är inte så enkelt att bara röja upp i riksdagen, för makten finns inte där längre, och makten är inte vald utan tillsatt av Partier och utan minsta folkinflytande. Sverige styrs av ett annat slags klanstyre, av radikala extrema minoritetsgrupper. Det är det politiska systemet som måste ändra till ett med verkligt folkstyre i varenda enskild fråga.

   1. När MP ligger på 4,2 % och L på 3,1 % i opinionsundersökningarna, då kan vi tala om extrema minoritetsgrupper och klanstyre. När Bylund och Lövin står och hasplar ur sig att coronakrisen kan medföra något bra som nystart för den gröna omställningen, då undrar jag om alla anhöriga till >5000 döda instämmer. Liberalism i ett nötskal är när gymnasieskolor i Linköping tillät studenterna att springa ut till sina anhöriga, nu med priset att flera unga insjuknat och behöver sjukhusvård. Inga Wuham restriktioner här inte.

  2. Röda Malmö som hålls under armarna av övriga Sverige ligger nog bra till för en muslimsk borgmästare, som sedan kan segla upp till statsminister. SSU är där helt styrd av unga, arga, bidragskrävande och rasistiska unga muslimer.

 4. Nu när man blivit äldre och fått cancer får man söka sig utomlands för att få hjälp och behandlad för egna pengar . Det s.k köttberget har haft det bra enligt vissa.

  1. Ja, förr då fick kvinnor åka till Polen för abort, nu handlar det om åderbråck! Mer och mer får betalas ur egen ficka, men några måste stå tillbaka för att illegala skall få vård för en spottstyver.

 5. Bra Harriet. I Sverige har alla möjlighet att studera och förkovra sig till ett bättre liv. Själv 74 och har gått den tuffa vägen. Arbetade på dagarna studerade 5 år på kvällarna till ingenjör. Minns när jag var färdig utbildad. Vilken fritid jag fick.
  Är idag glad över att få kämpat. Inga studiemedel självförsörjande. Aftonskolor finns inte längre.

  1. Att jobba på dagarna och studera på kvällstid, vilken ungdom skulle göra det i dag?

  2. Så gjorde jag själv, men jag studerade på dagarna och jobbade på nätterna och på helgerna, och dessutom lånade pengar, nu återbetalda. Till denna dag ger den en viss känsla av tillfredsställelse. Den investeringen har dessutom lönat sig ganska bra genom livet, men jag har hållit mig borta från ”den svenska modellen” och det har hjälpt. Hela livsåskådningen tycks ha ändrats i Sverige. Staten skall ha ansvaret för allt, betala för allt, individen lever i liberalism, vilket tycks tolkas som om alla kan göra vad dom vill, utan personligt ansvar eller hänsyn till någon annan.

Kommentarer är stängda.