Påskdagens glädje och hopp

Under påsken påminns vi om Nya Testamentets berättelser om Jesu lidande, död och uppståndelse. I dessa legender finns allt i livet samlat, smärta, lidande, tomhet, sorg, men också om glädje och hopp.

Jag låter en kristen församling ”Brobyggarna” få tolka varför Judas Iskariot förrådde Jesus för 30 silverpenningar till översteprästerna, som därefter kunde fängsla honom. En tolkning som får mig att tänka på den globala finansmaffian och dess lakejer i egenskap av den politiska eliten.

”Judas hade inte kärlek. Han satte inte värde på det han fick vara med om och hade inte tro.
Han sökte inte rättfärdighet och lät sig inte drivas av rena motiv. I stället sökte han sin egen vinning. Han var falsk. Han var girig. Han var en tjuv.
Han hade hand om kassan och brukade stjäla ur den.
Eftersom han inte bevakade sitt eget hjärta utan trodde att han på något sätt skulle få lön genom orättfärdighet, så fick Satan tillfälle. Det står att Satan for in i Judas.
Vi lär av Judas liv att en människa kan komma Kristus mycket nära och ändå förråda Honom…..”

Tänk om fosterlandet nu kunde återuppstå, som Jesus gjorde under påskdagen?

När vi i Corona krisens spår upptäcker att det är praktisk medmänsklighet och solidaritet i lokalsamhället som hjälper och gläder oss mest, inte vackra, men innehållslösa, ord från vår landsfader, som främst värnar sig själv och alltid är utan skuld.

Relaterad källa
http://www.brobyggarna.org/832.judas.html