Opioidkrisen, död för patienten, rikedom för läkemedelsbolagen

Detta är några rubriker i SvD:s serie om missbruket av starka smärtstillande tabletter, sk. opioider, t.ex. heroin, metadon, fentanyl.

”Chase 3 har varit narkoman i hela sitt liv”
SvD 2019-09-07

”Hundratusentals döda – familjen tjänar miljarder”
2018-03-11

”Pillren, som är gjorda för att tjäna pengar”
SvD 2019-09-07

”Över 70 000 dör av överdoser, Tar 10 år att lösa krisen” SvD 2018-12-09

Detta missbruk har inneburit miljardvinster för läkemedelsbolagen och för tidig död för > 400 000 amerikaner mellan åren 1999-2017.

Läkemedelsindustrins aggressiva marknadsföring med lojala och följsamma läkare skrev ut årslånga recept på smärtstillande preparat, som gav ett behagligt rus för patienten. Om recepten sinade, så återstod gatans tyngre varianter som heroin och dess syntetiska släkting fentanyl. Plötsligt hittades lovande collage studenter, hemmafruar och advokater blåa och livlösa.

De tre främsta bödel bolagen:

  • Johnson&Johnson
  • Teva
  • Purdue Pharma (ägs av familjen Scaklers, som har plats 19 i tidningen Forbes lista över USA:s rikaste familjer)

Men nu har USA:s rättsväsendet vaknat och flera rättsfall pågår, efter att patientorganisationer med sina advokater har stämt bolagen.

Några citat från artiklarna i SvD om missbruket av opioider.

”Fentanyl betydde slutet för Prince, Tom Petty, Lil Peep – och svenska ungdomar som köpt sprayflaskor på nätet. Det här är berättelsen om hur en smärtstillande medicin ledde hundratusentals människor in i döden….”

”NEW YORK. Pillrets egenskaper är som riggade för att tjäna pengar. Patienten vänjs snabbt vid substansen – men inte vid dosen. För att effekten ska bestå måste intaget ökas. Beroendet är svårt att värja. Riskabelt för patienten men lukrativt för tillverkaren.”

”I USA har medellivslängden sjunkit tre år i rad till följd av opioidkrisen. Dagens motsvarighet till Hiv-epidemin på 80-talet sett till sin omfattning. Varje dag dör 130 personer i överdoser.”

”I USA pågår nu en omfattande rättsprocess mot ett av de läkemedelsföretag som anses bära störst skuld för den pågående opioidkrisen, som orsakat hundratusentals amerikaners död i överdoser….I den nuvarande rättsprocessen har det framkommit detaljer om hur familjen Sackler, som äger läkemedelsjätten Purdue Pharma, aktivt arbetat för att göra största möjliga vinst på läkemedelsberoende amerikaner.
Redan 2014 tvingades företaget böta mångmiljardbelopp för sin roll i massutskrivningen av det smärtstillande preparatet Oxycontin….”

 Hur stort missbruket är i Sverige är det ingen som säkert vet, under 2016 var det ca 250.000 som hade ordinerats opioider , men för ett par år sedan konstaterades att narkotikadödligheten i Sverige var  värst i hela EU med > 100 dödsfall/miljon invånare.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/narkotikadodligheten-i-sverige-nastan-varst-i-hela-eu

En avhandling om läkemedelsbiverkningar har nyligen presenterats från Sahlgrenskas akademi av Hanna Gyllensten som undersökt biverkningar även hos patienter i primär- och öppen vård. Resultatet är att varannan patient blir sjuka av sina läkemedel, vars vårdkostnad uppgår till 19 miljarder varje år.

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/varannan-blir-sjuk-av-vanliga-läkemedel-1.203050

I Sverige har våra politiker hårdhandskar på vid klappjakten på biverkningsfria alternativ, men silkesvantar råder när blicken riktas mot Big Pharmas dödliga industri.